Nieuws

Politieke Jongeren komen gezamelijk op voor vrijheid van godsdienst in Utrecht.

09 januari 2018

Samen met Jonge Democraten Utrecht​, JOVD Utrecht e.o.​, Jonge Socialisten Utrecht,​ Jongerenbeweging Oppositie,​ PerspectieF, ChristenUnie-jongeren Utrecht​ en PINK Midden-Nederland​ hebben we ons vanmiddag om 14.00 uitgesproken voor de vrijheid van godsdienst. Dit naar aanleiding van de lijsttrekker van de PVV in Utrecht, die op de radio zijn wens uitsprak dat de ULU-moskee in Utrecht af zou branden. We brachten gezamelijk het volgende statement uit:

 

Beste meneer Van Deún,

Gisteravond heeft u op de stadsradio een schokkende wens uitgesproken. U ziet de ULU moskee het liefste afbranden, in plaats van dat hij een plek in Utrecht is waar de inwoners trots op kunnen zijn. Radicaal, ondoordacht en haatzaaiend.
Als politieke jongeren organisaties zijn wij voorstander van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en godsdienst. Deze manier van aanzetten tot geweld tegen een gebedshuis dat al jaren in harmonie samenwerkt met de stad en diens overheidsinstanties is onacceptabel. Iets waar wij duidelijk afstand van willen doen.
U heeft inmiddels uw excuses aangeboden, ‘slechts’ een paar uur na de uitzending en toen u door had dat uw uitspraak niet gewaardeerd werd. Op de radio heeft u dit echter achterwege gelaten, zelfs nadat de presentator u meerdere malen heeft verzocht uw woorden terug te nemen en u dat toen weigerde.

Naast de uitspraak over een brandende moskee heeft u gesteld niets tegen de islam te hebben, maar wel tegen de gevolgen ervan, zoals hoofddoekjes. Moslims mogen dus wel geloven, maar dit niet laten zien. Wij als PJO’s verwerpen deze uitspraak daarom ook: in Utrecht kan en mag iedereen zichzelf zijn. Iedereen mag zijn stem laten horen, mag in vrijheid zijn geloof belijden en eruitzien zoals hij of zij dat wil.

Hoewel er volgens Van Deún voor moslims geen plek in Utrecht lijkt te zijn, is bij ons iedereen welkom. Lieve inwoners van Utrecht, of je nou jongere of volwassen bent, politiek betrokken of niet: ga alsjeblieft stemmen. Het hoeft niet op een van onze moederpartijen, maar maak gebruik van je recht om Utrecht de mooiste gemeente te houden.
In de moskee is ook een stilteruimte voor mensen van alle geloven en overtuigingen, waar ze kunnen nadenken. Misschien zou een bezoekje aan de moskee voor meneer Van Deún niet eens zo slecht zijn; wellicht dat hij dan een keer nadenkt voordat hij wat zegt.

Namens,

DWARS Utrecht
Jonge Democraten Utrecht
JOVD Utrecht e.o.
PerspectieF Utrecht
Jonge Socialisten Utrecht
P!NK Midden-Nederland
Oppositie

Gerelateerd Nieuws

Nieuws

Nieuw bestuur! / New board!

Op de zomer-AAV van DWARS Utrecht, die plaatsvond op vrijdag 23 juni 2023, is het nieuwe bestuur van…

24 juni 2023
Nieuws, Opinie

Over linkse samenwerking

Op dinsdag 13 juni hield GroenLinks een ledengesprek over de linkse samenwerking tussen GroenLinks e…

17 juni 2023
Nieuws

Politiek Café: jij bent niet alleen

Angst, depressie, eetstoornissen en andere mentale problemen is een slopende strijd voor jongeren di…

18 april 2023