Geen categorie

Statement DWARS Utrecht over het spoeddebat politiegeweld

14 juni 2024

Op donderdag 6 juni heeft de gemeenteraad gedebatteerd over de politie-inzet bij de vreedzame pro-Palestijnse demonstraties bij de Universiteit Utrecht (UU). Afgelopen tijd hebben demonstranten geprotesteerd tegen de banden die de UU heeft met IsraĆ«lische instellingen die bijdragen aan de genocide in Gaza en de onderdrukking van de Palestijnen. Als DWARS Utrecht vinden we het onacceptabel dat moties waarin mensenrechten centraal staan, het in Utrecht de ā€˜mensenrechtenstadā€™ niet hebben gehaald.

Zo is er gestemd tegen een motie om het politiegeweld te veroordelen en er is tegen een motie gestemd om bij de UU aan te dringen op het verbreken van de banden met Israƫlische instellingen. Ook is er gestemd tegen een motie waarin er uit solidariteit op het stadhuis de kleuren van de Palestijnse vlag geprojecteerd zouden worden. Wij steunen deze moties volledig en vinden tegenstemmen onacceptabel.

We zijn wel blij dat er bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gelobbyd gaat worden om de wederopbouw van Gaza te ondersteunen, er gepleit wordt voor de erkenning van Palestina en er met de UU gepraat gaat worden over de nieuwe regels rondom demonstraties die zij gaan invoeren.

Dit is echter niet genoeg. Utrecht staat internationaal bekend als een mensenrechtenstad. Dit betekent dat de UU de banden met Israƫlische instituties moet verbreken omdat deze bijdragen aan de genocide in Gaza en het onderdrukkingsregime in Palestina. Als mensen vreedzaam protesteren tegen het feit dat de UU deze banden heeft dan moet de UU naar deze demonstranten luisteren in plaats van de politie er met geweld op af te sturen.

Daarnaast moeten we in een mensenrechtenstad als de onze het recht op demonstreren verdedigen en versterken en daarom moeten we het gebruikte politiegeweld zo sterk mogelijk veroordelen. Als DWARS Utrecht hopen wij dat in de toekomst de Utrechtse gemeenteraad zich sterker zal uitspreken voor de Palestijnse zaak en voor het beschermen van het demonstratierecht in onze stad.