Geen categorie

Statement DWARS Utrecht over EBS

28 mei 2024

De genocide in Gaza die wordt uitgevoerd door de Israëlische staat is helaas slechts een deel van een langer verhaal van onderdrukking van het Palestijnse volk. In 1948 werd de Israëlische staat opgericht in gebied waar al eeuwenlang Palestijnen woonden en moesten meer dan 750.000 Palestijnen vluchtten uit hun eigen leefomgeving. Sinds de oprichting van de staat Israël is het Palestijnse volk niet meer veilig. Dat geldt voor Palestijnen die wonen in Gaza maar ook Palestijnen die wonen in de westelijke Jordaanoever.

Als DWARS Utrecht zullen wij ons altijd uitspreken tegen mensenrechtenschendingen, daarom is DWARS Utrecht erg verontrust over de mogelijkheid dat het Israëlische busbedrijf EBS naar Utrecht kan komen. EBS is onderdeel van de Israëlische Egged Group, dit is een busbedrijf wat in veel landen mensen vervoert met de bus. Het is het op een na grootste busbedrijf in de wereld. Dit bedrijf voert echter ook gesegregeerde busdiensten waar Palestijnen verboden zijn. Ook verzorgt het bedrijf vervoer van, naar en tussen illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Hiermee maakt het bedrijf zich schuldig aan het ondersteunen van de apartheidsstaat Israël en dus mensenrechtenschendingen.

De enige aandeelhouder van EBS is Egged, als EBS winst maakt betekend dit dat Egged deze winst krijgt. Als de provincie Utrecht het busbedrijf EBS in Utrecht bussen laat rijden steunt de provincie Utrecht dus deze mensenrechten schendende organisatie. Daarom zeggen DWARS Utrecht, Bij1, BDS Nederland, USP en Workers for Palestine: ‘Geen EBS in Utrecht!’

Ondersteun daarom deze petitie:
https://wings.bij1.org/petitions/geen-ebs-in-utrecht