Nieuws

Macron en de illuminatie, Trump en de FBI, Buma’s overstap naar de Partij voor de Korte Termijn en nationalisme/patriottisme

11 mei 2017

Media digest #2

Het is een week later en hier is het tweede media digest! Nu ik dit toevallig precies goed weer op donderdag publiceer vroeg ik me af of “media digest” wel catchy genoeg is en we niet beter een flauwe alliteratie als “DWARS Discussie Dingen op Donderdag” kunnen gebruiken. Hier kom ik op terug.

Anyway, het was een flink drukke week! Macron is de nieuwe president van Frankrijk, Trump lijkt de memoires van Richard Nixon maar tot ongeveer ⅔ gelezen te hebben en vanmorgen kwam naar buiten het binnen het CDA rommelt wat betreft de groene ambities van Sybrand Buma.

  • Laten we beginnen bij Macron. Hoewel binnen DWARS niemand vóór Le Pen was, waren er ook flinke bedenkingen rondom Emmanuel Macron. Behalve z’n pro-EU en pro-democratiehouding (die bij Le Pen nog wel eens zoek is) is hij voor vele DWARSers niet echt een geschikte kandidaat. Infowars.com, een Amerikaanse alt-right website deelde dit belachelijke artikel over Macron. Hoewel er met name gelachen werd om dit artikel is het toch eng hoe mainstream de conspiracy theorists van Infowars zijn geworden. Zelfs al zou Macron tot de illuminatie behoren, hij lijkt het goed voor te hebben met het klimaat dus hij kan op onze steun rekenen.
  • Om een ander staatshoofd was ook veel te doen: het nieuws rond het ontslag van James Comey, directeur van de FBI, door Trump werd nauwgezet gevolgd. The New Yorker had een sterke analyse en de “explainer” van Vox is ook erg goed. Dit krijgt zeker nog een staartje!
  • Vanmorgen verscheen een interview met CDA-prominent Herman Wijffels in het Parool. Hij leverde scherpe kritiek. Met name de laatste passage was erg hard: ‘U doet nu net alsof Buma op klimaatgebied de Nederlandse Trump is die niets van het klimaatakkoord in Parijs wil weten.“Ja, dat is ook zo! Datzelfde onbegrip heeft Buma tijdens de verkiezingscampagne gebezigd. Die man weet nergens van!”‘ De vraag is nu natuurlijk of dit interview goed nieuws was. Aan de ene kant wordt de CDA-achterban geconfronteerd met het gebrek aan visie van hun frontman, aan de andere kant zou Buma alleen maar harder dwars kunnen gaan liggen in de formatie. Een aantal DWARSers raden Buma in ieder geval aan om wellicht de overstap naar De Partij Tegen de Burger of de Partij voor de Korte Termijn te maken.
  • Ook vond er in onze discussiegroep een scherpe discussie plaats over het verschil tussen nationalisme en patriottisme, naar aanleiding van dit artikel in Overdwars. Op een zeker moment kwam een DWARSers met de definitie van de twee termen van George Orwell opzetten en daar kon natuurlijk niemand meer overheen. Laat ik daarom deze media digest (of was het DWARS Discussie Dingen op Donderdag?) afsluiten met Orwells visie op nationalisme en patriottisme:

“By ‘nationalism’ I mean first of all the habit of assuming that human beings can be classified like insects and that whole blocks of millions or tens of millions of people can be confidently labelled ‘good’ or ‘bad’. But secondly — and this is much more important — I mean the habit of identifying oneself with a single nation or other unit, placing it beyond good and evil and recognising no other duty than that of advancing its interests. Nationalism is not to be confused with patriotism. Both words are normally used in so vague a way that any definition is liable to be challenged, but one must draw a distinction between them, since two different and even opposing ideas are involved. By ‘patriotism’ I mean devotion to a particular place and a particular way of life, which one believes to be the best in the world but has no wish to force on other people. Patriotism is of its nature defensive, both militarily and culturally. Nationalism, on the other hand, is inseparable from the desire for power. The abiding purpose of every nationalist is to secure more power and more prestige, not for himself but for the nation or other unit in which he has chosen to sink his own individuality.”

 

Jan, bestuurslid externe communicatie

(Heb je vragen/klachten over deze post of deze artikelen? Voel je vrij om een mailtje te sturen naar jan.amsterdam@dwars.org)

Gerelateerd Nieuws

Activiteiten, Nieuws

Een belangrijk bericht van het Bestuur (omtrent COVID-19)

Beste DWARSers,

Het bestuur van DWARS Amsterdam heeft een lastige, maar helaas nodige besliss…

09 oktober 2020
Doe mee, Nieuws

DWARS Amsterdam zoekt nieuw bestuur!

Aankomend jaar (2020-2021) heeft DWARS Amsterdam weer een nieuw bestuur nodig! Daarom zijn wij op zo…

18 mei 2020
Nieuws

[Persbericht] Jongerenorganisatie GroenLinks met eigen lijst naar gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam

AMSTERDAM, 1 april 2020 – DWARS Amsterdam, de lokale politieke jongerenorganisatie gelieerd aan Groe…

01 april 2020