Nieuws,Persberichten

Persbericht: Als Mark Rutte “pleur op” roept, wordt dat op straat de norm, blijkt uit onderzoek

21 maart 2017

Vandaag bracht het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam dat in het afgelopen jaar het aantal klachten over discriminatie op grond van huidskleur of afkomst is toegenomen. Zo werd een 16-jarig Antiliaans meisje gezegd dat “bussen niet voor dieren stoppen” en kreeg een man van Marokkaanse komaf bij zijn sollicitatiegesprek te horen dat “we geen buitenlanders in dienst nemen, zeker niet met een Arabisch uiterlijk”.

“Het lijkt wel alsof de geest uit de fles is”, aldus het MDRA.

Volgens GroenLinks jongeren is dit niet gek, als onze minister-president, één van de belangrijkste rolmodellen van ons land, op TV uitspraken doet als “pleur maar op”. Hoewel het nodige over deze uitspraken al is gezegd blijkt nu uit hard onderzoek dat uitspraken zoals die van onze premier, blijkbaar de nieuwe norm, ja, zelfs “normaal” zijn geworden. Hoewel het lastig is om van een direct causaal verband te spreken, heeft Rutte wel degelijk een precedent voor de toegenomen discriminerende uitspraken op straat geschapen.

Het is aan de minister-president om niet alleen het gedachtegoed van zijn partij uit te dragen maar ook wat in het hele land geldt als “normaal” en “niet normaal”. Mark Rutte heeft laten zien dat hij in het belang van zijn partij en de verkiezingen geen problemen heeft met het oprekken van die normen met alle gevolgen van dien voor alle Nederlanders

Iris Mayer, voorzitter GroenLinks Jongeren Amsterdam

Gerelateerd Nieuws

Activiteiten, Nieuws

Een belangrijk bericht van het Bestuur (omtrent COVID-19)

Beste DWARSers,

Het bestuur van DWARS Amsterdam heeft een lastige, maar helaas nodige besliss…

09 oktober 2020
Doe mee, Nieuws

DWARS Amsterdam zoekt nieuw bestuur!

Aankomend jaar (2020-2021) heeft DWARS Amsterdam weer een nieuw bestuur nodig! Daarom zijn wij op zo…

18 mei 2020
Nieuws

[Persbericht] Jongerenorganisatie GroenLinks met eigen lijst naar gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam

AMSTERDAM, 1 april 2020 – DWARS Amsterdam, de lokale politieke jongerenorganisatie gelieerd aan Groe…

01 april 2020