Doe mee

Stel je kandidaat voor het DWARS A’dam bestuur 2019/2020!

19 maart 2019

Voor de zomerstop, op de Algemene Afdelingsvergadering in juni, wordt er een nieuw bestuur verkozen! Lijkt het jou leuk om een functie te bekleden binnen het bestuur van de grootste DWARS afdeling en je bezig te houden met groene en linkse politiek, toffe evenementen te organiseren en contact te onderhouden met verschillende organisaties en politieke partijen?

Stuur dan een mailtje naar amsterdam@dwars.org, met een korte motivatie, waarin je uitlegt voor welke functie je je wilt kandideren en waarom. Als je je voor algemeen bestuurslid kandidaat stelt, vertel dan even hoe je deze functie wilt invullen. Alle leden kunnen zich tot op de AAV kandideren.


Voorzitter

Als voorzitter is communicatie je belangrijkste vaardigheid. Je bent contactpersoon voor de media en andere Amsterdamse politieke organisaties. Ook kun je uitgenodigd worden voor debatten, of om te spreken op plekken als scholen. Je zit de vergaderingen voor en zorgt dat deze zo soepel en efficiënt mogelijk verlopen. Verder doe je het algemene management van de afdeling, en je zorgt ervoor dat iedereen weet wat ze moeten doen.

Het is een hele veelzijdige functie waar je zelf veel invulling aan kunt geven en veel van kunt leren. Dat betekent wel dat het qua tijdsbesteding erg wisselvallig is. Tussen de 4 en 16 uur per week.

Secretaris

De secretaris is de ruggengraat van elke afdeling. Ben jij georganiseerd, kun je netjes werken en ben je vaardig met taal? Dan is de functie van secretaris bij DWARS Amsterdam mogelijk iets voor jou!

Als secretaris ben je bezig met het administratieve deel van de afdeling. Je houdt je bezig met de ledenadministratie, je houdt de notulen bij van de vergaderingen en stuurt deze door naar de kopgroep, en je stelt de nieuwsbrief op en stuurt deze naar de afdeling. Hierbij is het belangrijk dat je secuur kan werken, en goed georganiseerd bent. Houd er rekening mee dat je hier zeker 8 uur per week mee bezig bent!

Penningmeester

Als penningmeester ben je verantwoordelijk voor de financiën van de afdeling. Dit uit zich op een aantal manieren. Ten eerste doe je betalingen met de afdeling pinpas, behandel je declaraties van de (bestuurs)leden, en houd je de boekhouding bij. Ook ben je verantwoordelijk voor het financieel beleid. Je dient een begroting in bij de landelijke penningmeester en waakt over de hoogte en spreiding van de uitgaven. Verder ben je verantwoordelijk voor de inboedel van de afdeling, zoals de promotiematerialen en de beamer en doe je langetermijn aankopen.

Een goede penningmeester kan goed met geld omgaan en overzicht houden. Daarnaast vind je het leuk om je met getallen, begrotingen en geld bezig te houden. Ook heb je een lange termijnvisie voor het budget en ben je in staat je financiële keuzes goed te verantwoorden.

Daarnaast ben je natuurlijk ook een algemeen bestuurslid en neem je op allerlei manieren deel in in het opzetten van evenementen.

Reken op een tijdsbesteding van 10 uur per week. Hierbij zijn vergaderingen en evenementen inbegrepen.

Vicevoorzitter

Het vicevoorzitterschap is een functie die je naast je reguliere functie vervult. Je belangrijkste taken zijn het ondersteunen en vervangen van de voorzitter. Omdat het van tevoren niet duidelijk is hoe de dynamiek van het bestuur zal zijn is het moeilijk te zeggen wat je specifieke taken zullen worden, wel weet je zeker dat je extra interne en externe taken onder je hoede zal nemen.

Zo zal de voorzitter jou als eerste benaderen als er snel een beslissing moet worden genomen. Ook betekent dit dat je tijdelijk taken overneemt als het andere bestuursleden (om wat voor reden dan ook) niet lukt om deze uit te voeren. Af en toe zal je de externe functie van de voorzitter moeten vervullen, als die niet aanwezig kan zijn.

In een extreem geval zal je het voorzitterschap over moeten nemen.

Door deze grote onzekerheden staat er geen vast aantal uur voor, maar 2-5 uur per week is wel realistisch. Realiseer je wel dat het in sommige weken 10 uur en in andere weken 0 uur kan zijn. Maar dit maakt het ook leuk: doordat je een flexibele functie hebt kom je veel delen van de organisatie tegen en leer je heel veel.

 

Algemeen bestuurslid

Naast deze vaste functies is er altijd ruimte voor één of meer algemeen bestuursleden. Deze functie mag je zelf (in goed overleg) inrichten naar wens. In 2018-2019 waren er een bestuurslid externe communicatie en een bestuurslid politiek & campagnes. Handige functies zijn bijvoorbeeld:

Bestuurslid externe communicatie

Als bestuurslid externe communicatie ben je verantwoordelijk voor de sociale media en de website van DWARS Amsterdam. Je kan hierin al je creativiteit kwijt, maak een leuke banner voor een facebook evenement of maak de mooiste instagram stories. Daarnaast neem je de communicatie met de pers op je, dit doe je in samenwerking met de voorzitter. Je controleert onder andere de persberichten.

Per week ben je ongeveer 8 uur kwijt aan je bestuurswerk. Op dinsdagavond ga je naar een activiteit of woon je een vergadering bij. Daarnaast zorg je ervoor dat de website en sociale media worden bijgehouden. Hiervoor schrijf je teksten, maak je foto’s en laat je je creativiteit los op het bewerken van deze foto’s voor posts.

Bestuurslid Politiek & Commissies

Als bestuurslid Politiek & Commissies ben je als eerst verantwoordelijk voor de communicatie tussen het afdelingsbestuur en de commissies. Het is hierbij belangrijk dat de communicatie van beide kanten komt. Je bent ook voor de nieuwe leden het eerste aanspreekpunt als zij actief willen worden binnen de afdeling. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor de communicatie tussen de afdeling en GroenLinks.

Per week ben je hier ongeveer 4-16 uur mee bezig, afhankelijk van hoeveelheid evenementen die de afdeling organiseert en of je naar de fractievergadering en bestuursvergaderingen van GroenLinks gaat, waarvoor DWARS is uitgenodigd.

Acties & Campagnes

Jij bent het bestuurslid dat, samen met de Acties & Campagnes Commissie, toffe acties bedenkt en uitvoert. Daarnaast hou je je bezig met de campagne rondom de komende Europese en Provinciale verkiezingen.

 

Daarnaast ondersteun je als algemeen bestuurslid de andere bestuursleden en help je waar nodig. Zo kan je ontdekken waar je talenten het beste liggen!

Gerelateerd Nieuws

Blogs, Doe mee

Het Volgende Bestuur

Het bestuur van DWARS Amsterdam is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de afdeling. Al…

13 maart 2023
Doe mee

Solliciteer voor afdelingsbestuur 2021-2022!

De deadline voor de vacatures is verlengd naar 23 november.

Solliciteren doe je door een mailtje …

15 oktober 2021
Doe mee

Word afdelingsbestuur 2021-2022!

De deadline voor de vacatures is verlengd naar 16 juni! Solliciteren doe je door een mailtje te stur…

19 mei 2021