Blogs,Doe mee

Het Volgende Bestuur

13 maart 2023

Het bestuur van DWARS Amsterdam is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de afdeling. Alles van activiteiten en scholing tot campagnevoering en ledenbinding. Daarmee zorg je voor een actieve en inclusieve afdeling, die zich inzet om onze DWARSe stem uit te dragen voor een groene en linkse toekomst. Als bestuurslid zet jij je een jaar lang in voor de grootste afdeling van DWARS.

Wij doen dit nu sinds afgelopen zomer. Met veel plezier, wat stress hier en daar, maar vooral met de trots van het besturen van deze mooie afdeling. We hebben van alles leuks georganiseerd, en zijn daar zeker niet klaar mee. We hebben een geweldige cultuurcommissie die zich blijft inzetten voor de leukste activiteiten. We hebben campagne gevoerd, want overmorgen zijn er verkiezingen. Maar onze klok begint nu ook steeds steeds sneller te tikken.

Op 15 juni organiseren wij de Zomer-AAV (Algemene Afdelingsvergadering) waar wij onze opvolgers zullen verkiezen. Het volgende bestuur, 2023-2024. Misschien maak jij daar wel onderdeel van uit, misschien ook niet. Maar, toch wil ik jou hier wat vertellen over onze zoektocht naar dat nieuwe bestuur. Wie ben je? Wat moet je doen? Wat vinden wij ervan en is dit iets voor jou?

Wie ben je?

Om te beginnen, DWARS hecht zich aan de waardes dat wij een diverse vereniging willen zijn. Dit betekent dat je welkom bent als lid en als iemand met een functie ongeacht sekse, gender, seksuele en romantische geaardheid, leeftijd, geloofsovertuiging of andere kenmerken waar men in kan verschillen. Zolang je je wil inzetten voor een groene en progressieve afdeling ben je welkom in het bestuur.

Maar er zijn natuurlijk wel verwachten. Kwaliteiten die goed zijn om te hebben en interesses die van pas kunnen komen. Ervaring binnen DWARS hoef je niet te hebben, maar je moet wel bereid zijn, en het leuk vinden, om je te ontwikkelen binnen DWARS. Als je in het bestuur zit is de verwachting dat je aanwezig zal zijn bij activiteiten (echt niet allemaal hoor) en dat je communiceert met je mede-bestuursleden. Ook is het handig om goed te kunnen plannen, om goed met anderen te kunnen comuniceren en om flexibel te zijn. Vaak vindt DWARS ’s avonds plaats, maar soms moet er overdag iets gebeuren. Sommige weken zijn drukker dan anderen, en soms heeft een mede-bestuurslid wat extra ondersteuning nodig.

Wat kan je worden?

Het bestuur van DWARS Amsterdam is onderverdeeld in drie functiecategoriën: Dagelijks Bestuurslid, Algemeen Bestuurslid met Portefeuille, en Algemeen Bestuurslid zonder Portefeuille.

Dagelijks Bestuur

De Voorzitter (Vacature komt zsm online)

De voorzitter is eindverantwoordlijk voor het bestuur en de afdeling. Als er iets fout gaat, komt dat bij de voorzitter terecht. Als er iets goed gaat, komt dat bij de voorzitter terecht. In de situatie dat het bestuur naar buiten wil of moet treden, denk aan mediaverschijningen, dan is dat de taak van de voorzitter. De voorzitter schuift aan bij het landelijke voorzittersoverleg (VO) met de andere afdelingsvoorzitters en is de schakel tussen het afdelings- en het Landelijk Bestuur (LB). Ook zit de voorzitter de bestuursvergaderingen voor en zorgt die dat het bestuur goed loopt.

Het belangrijkst is dat je goed kan communiceren en snel kan schakelen als er iets fout gaat. Ook draagt het bestuur jouw naam, dus je moet goed met die verantwoordelijkheid om kunnen gaan.

De Secretaris (Vacature komt zsm online)

Als secretaris ben je verantwoordelijk voor het digitale en het praktische in de afdeling. Je schrijft de nieuwsbrieven en update de site. Alle aanmeldingen voor activeiten komen bij jou terecht en je bent verantwoordelijk voor het ledenbestand. Hierom moet je een privacyverklaring ondertekenen. Je bent verantwoordelijk voor alle digitale accounts, van WordPress tot Canva, de e-mails tot Slack. Ook ben je de schakel tussen het bestuur en de landelijke secretaris, bijvoorbeeld voor privacyproblemen of vragen.

Het belangrijkst is dat je digitaal en praktisch ingesteld bent. Je moet (willen leren) begrijpen hoe verschillende software werkt voor bijv. de site, en snappen hoe je met privacygevoelige gegevens omgaat.

De Penningmeester (Vacature komt zsm online)

Als penningmeester ga jij in simpele zin over het geld. Je beheert de rekening van de afdeling, handelt declaraties af en maakt de begrotingen en financiele verslagen. Jij bent de schakel tussen het bestuur en landelijk penningmeester en zorgt ervoor dat er genoeg geld is voor de activiteiten die de afdeling en organiseert en de declaraties van leden die kosten hebben gemaakt voor de afdeling.

Het belangrijkst is dat je goed met cijfers overweg kan en dat je enige financieel inzicht hebt.

Algemeen Bestuursleden (Vacatures komen zsm online)

Er zijn vijf posten voor algemeen bestuurslid. Drie daarvan dragen een gebonden portefeuille, twee niet. Dus als je het bestuur in wilt, maar je bent niet bijzonder gepassioneerd voor een specifieke portefeuille, dan kan je samen met het bestuur zelf jou bestuursschap inrichten. Daarnaast zijn er dus drie portefeuillegebonden posities:

  • Promotie en Ledenwerving

Je bent verantwoordelijk voor de socials van de afdeling en hoe de afdeling kan groeien.

  • Internationaal

Je bent verantwoordelijk van hoe wij als afdeling in de wereld staan. Ook zorg je ervoor dat de afdelings toegankelijk blijft voor internationals. Ook ben je verantwoordelijk bestuurslid voor de Internationaalcommissie (Intercom).

  • Politiek

Je bent verantwoordelijk voor de politieke kant van de afdeling. Je woont de fractievergaderingen bij van in ieder geval GroenLinks Amsterdam, en jij bent degene die bezig is met de campagne in verkiezingstijd. Ook ben je verantwoordelijk bestuurslid voor de Comissie Lokale Politiek.

Vice-Voorzitter

Vice-voorzitter hoef je je niet voor te solliciteren. Het is een intern besluit van het bestuur wie het wordt (uiteraard niet de voorzitter) en is een al gekozen bestuurslid. Je kan dus alleen vice-voorzitter zijn als je al in een andere rol bent gekozen, en dus kiest voor die dubbelrol. Als vice-voorzitter heb je in de eerste instantie niet heel veel te doen. Je bent de back-up van de voorzitter als die voor wat voor reden dan ook (langdurig) niet beschikbaar is. Of dat nou het leiden is van een bestuursvergadering of invallen bij een mediaoptreden, jij staat daar voor paraat.

Sollicitatieproces en Bestuursinteresseavond

Voor dat je solliciteert raden wij je aan om op 30 maart naar de bestuursinteresseavond te komen. Hierin zullen wij jou alles vertellen en kunnen wij jou vragen beantwoorden over het bestuurdersschap. Solliciteren kan tot en met 12 juni 2023 (maar ons advies is: doe het zo vroeg mogelijk) door het sollicitatieformulier in te vullen op de vacaturepagina van de positie waar je interesse in hebt. Je zal op een gegeven moment worden benadered door de zoekcommissie. Die gaan met jou in gesprek om te bespreken wat jouw verwachtingen. Hierna kunnen leden jouw voorstelstukje lezen in de aav-reader. Op de Zomer-AAV op 15 juni kan je jouw kandidatuur nog nader toelichten en eventuele vragen beantwoorden.

Ben je geïnteresseerd in het afdelingsbestuur, maar twijfel je welke functie bij je past? Neem contact op met de zoekcommissie. Voor algemene vragen kun je bij Joshua terecht.