Geen categorie

Treinend van Groningen naar Stockholm

14 januari 2021

Enkele weken geleden werd bekend dat er na komende Tweede Kamer verkiezingen er hoogstwaarschijnlijk een meerderheid van partijen zal zijn om politiek steun te geven aan de Lelylijn, die de reistijd tussen Groningen en de randstad met 45 minuten zal verminderen. Een grote overwinning voor Groningen, dat altijd moeite heeft gehad om zich te verbinden met de rest van het land. Maar de provincie heeft haar oog op een nog veel grotere vis: meedoen met de Amsterdam – Stockholm lijn. 

Op dit moment kost het ongeveer een etmaal om met de trein van Amsterdam naar de Zweedse hoofdstad te komen. Op een moment wanneer iedereen, van zogenoemde ‘klimaatpaus’ Frans Timmermans tot Mark ‘asfalteren kun je leren’ Rutte, het erover eens is dat internationale treinreizen gesteund moeten worden als duurzaam alternatief voor vliegen, is dat natuurlijk een gouden kans voor verbetering. Daarom hebben de ‘Big-5’ (Amsterdam, Hamburg, Kopenhagen, Stockholm en Helsinki) begin 2020 een voorstel gedaan om in Europees verband toe te werken naar een snellere verbinding. Groningen heeft zichzelf direct gepositioneerd als de perfecte verbinding tussen Amsterdam en Hamburg. 

 

Bestaande projecten

De Lelylijn zelf is al een overwinning voor de provincie Groningen. Dankzij deze lijn (die via Drachten, Emmeloord, en Lelystad zal gaan) kan een directe sneltrein van Amsterdam naar Groningen gaan, zonder langs Zwolle te hoeven. De geschatte tijdwinst is een vol uur, waardoor men in iets meer dan een uur in Amsterdam is. Het zal alleen nog wel even duren voordat de verbinding af zal zijn. Aangezien het project nog niet officieel gestart is, bestaat er nog geen vaste tijdlijn. 

De tweede overwinning voor Groningen is de Wunderline, de beoogde lijn tussen Groningen en Bremen. Dit project, door de EU bestempeld als Flagship Project, zal bestaan uit het herstellen van de Friesenbrücke (de reden dat je nu een bus naar Leer moet nemen) in 2024, het verbeteren van het spoor, en de verdere inzet van hogesnelheidstreinen aan beiden kanten van de grens. Het doel is een reistijd van Groningen – Bremen van minder dan 2 uur, uiterlijk in 2030. 

Het laatste project waarmee Groningen zichzelf in de spotlight wilt zetten is de verbouwing van Station Groningen, onderdeel van het project Groningen Spoorzone. Het nieuwe station, dat volgens de planning in 2023 klaar dient te zijn, zal beschikken over meer capaciteit voor reizigers, meer doorgetrokken sporen (die overstappen onnodig maken), en een gloednieuw busstation.

Combineer deze drie projecten: een snelle verbinding naar Amsterdam, een snelle verbinding naar Bremen en een gloednieuw station dat makkelijk de capaciteiten heeft om internationale reizen te ondersteunen, en dan kunnen we zien hoe Groningen voorloopt in de race om nieuwe, duurzame, internationale treinreizen door Europa mogelijk te maken. 

 

Politieke wil

Het enige wat miste de afgelopen decennia was politieke wil, maar deze is er nu vol op. Een brede coalitie, van onze eigen Groenlinkser Henri Meendering in de Provinciale Staten tot CDA Kamerlid Mustafa Amhaouch en Directeur Ton Schroor van ondernemersorganisatie VNO-NCW Noord, heeft zich uitgesproken voor de inclusie van Groningen in het project van de Big 5. Waar nu het hardst aan gewerkt moet worden is het verkrijgen van fondsen en de zegen van nationale overheden. 

Ondanks dat de lijn Amsterdam – Stockholm er waarschijnlijk een zal zijn van de lange baan, is het een opwindend en bemoedigend project. Het illustreert perfect de duurzame en Europese toekomst waar wij ons voor inzetten, en waarmee we de wereld net een stukje beter kunnen maken. 

Geschreven door Arend-Jan de Koning

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

DWARS Groningen zoekt commissieleden!

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en dus starten de commissies ook weer op! Daarom is DWARS Gro…

12 september 2022
Geen categorie

Solliciteer nu voor het bestuur van DWARS Groningen!

Het is weer zover, de bestuurssollicitaties voor bestuursjaar 2022/2023 zijn open! Lijkt het jou leu…

03 april 2022
Geen categorie

DWARS Groningen zoekt bestuursleden!

DWARS Groningen is per direct op zoek naar 3 nieuwe bestuursleden, namelijk: Voorzitter en bestuursl…

20 maart 2022