Geen categorie

Solliciteer nu voor het bestuur van DWARS Groningen!

03 april 2022

Het is weer zover, de bestuurssollicitaties voor bestuursjaar 2022/2023 zijn open! Lijkt het jou leuk om je in te zetten voor onze mooie afdeling? Solliciteer dan nu!

Als bestuurslid van DWARS Groningen organiseer je onder andere interessante lezingen, gezellige borrels en belangrijke maatschappelijke acties. Op deze manier kun je je heel goed inhoudelijk verdiepen in de politiek, maar je maakt ook heel veel gezelligheid mee! Verder is het een goede manier om jezelf te ontwikkelen en relevante bestuurservaring op te doen.

Je kunt solliciteren door je CV en een motivatiebrief te sturen naar kandidatencommissie.groningen@dwars.org. De deadline hiervoor is 15 mei 2022. In de tekst hieronder staat wat meer informatie over de inhoud van de verschillende functies, zodat je kunt kijken welke het beste bij jou past.
De nieuwe bestuursleden zullen op de algemene afdelingsvergadering in juni worden verkozen. Je mag ook voor meerdere functies solliciteren.
Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een berichtje naar een van de huidige bestuursleden.

Voorzitter
De voorzitter is het gezicht van DWARS Groningen. Zowel intern als extern ben jij
het eerste aanspreekpunt. Je belangrijkste taak is er voor zorgen dat het bestuur zijn taken uitvoert en uit kan voeren. Daarnaast hou je als voorzitter overzicht binnen het bestuur. De voorzitter is daarom een georganiseerd persoon. Je zorgt dat andere bestuursleden goed hun werk doen en houdt in de gaten of dat ook gebeurd. Je kunt opbouwende kritiek geven en zo mensen aanmoedigen.
Als voorzitter ben je er altijd mee bezig om extra aandacht te leggen bij Drenthe en de provincie Groningen buiten de stad. Omdat we altijd terecht kunnen in het GroenLinkspand in de stad Groningen, worden deze nog wel eens vergeten.
Daarnaast is de voorzitter een aanspreekpunt voor mensen buiten de afdeling. Zo onderhoudt de voorzitter contact met het landelijk bestuur en andere commissies van DWARS. Je hebt als voorzitter contact met andere politieke jongerenorganisaties en het Groninger Politiek Jongeren Kontakt, de overkoepelende organisatie hier in Groningen. Ook zorg je voor goed contact met GroenLinksbesturen en -fracties op lokaal en provinciaal niveau. Verder ben je als voorzitter de woordvoerder voor de pers. Het is dus belangrijk dat je goed en
overtuigend de mening van DWARS kan verkondigen, ook op onverwachte momenten.
Een goede voorzitter is enthousiast en gaat er 100 procent voor. In deze functie kan
veel tijd gaan zitten. Je bent hier ongeveer 15 tot 20 uur per week aan kwijt.

Secretaris
De secretaris is verantwoordelijk voor de zaken die te maken hebben met administratie en communicatie van de afdeling. Je zorgt als secretaris voor de formele communicatie tussen het bestuur en de leden. De secretaris beheert daarom het contact via de nieuwsbrief, sociale media, WhatsApp, de mail en de website. Je zorgt ervoor dat de statuten en het reglement worden nageleefd door het bestuur en maakt notulen (aantekeningen) tijdens vergaderingen. Ook is de secretaris verantwoordelijk voor het bijhouden van de administratie bij bijvoorbeeld het in- en uitschrijven van
nieuwe leden. Het is belangrijk voor de functie als secretaris dat de persoon beschikt over goede en begrijpelijke schrijfvaardigheden. Daarnaast is ervaring met het gebruik van sociale media en het beheren van een website een voordeel. De secretaris heeft voortdurend veel kleine taken waardoor de secretaris flexibel moet zijn met wanneer deze persoon tijd aan DWARS kan besteden. De functie kost
ongeveer 10 tot 15 uur per week.

Penningmeester
De penningmeester is verantwoordelijk voor het beheren van de geldzaken van de afdeling. Dit betekent dat de penningmeester overzicht moet houden over de uitgaven gedurende het jaar. De penningmeester bepaalt of plannen van het bestuur en commissies financieel haalbaar zijn. Hiervoor maakt de penningmeester een begroting. Daarnaast overlegt de penningmeester met bijvoorbeeld DWARS landelijk en het Groninger Politiek Jongeren Kontakt (GPJK) over de inkomsten van
de afdeling. Het is belangrijk dat de penningmeester goed kan inschatten hoeveel geld er uitgegeven kan worden. Ook houdt de penningmeester rekening met eventuele financiële pech. Voor deze functie moet je niet bang zijn voor getallen en enig technisch inzicht hebben. Daarnaast moet je streng durven te zijn wanneer dat nodig is en goed de regels kunnen toepassen. Deze functie kost ongeveer 10 tot 15
uur per week.

Organisatie en Leden
Als bestuurslid Organisatie en Leden ben je de verbinding tussen de leden en commissies en het bestuur. Bij deze functie heb je veel contact met de actieve leden van de afdeling. Je zorgt
voor een goede relatie tussen de commissies en het bestuur. Je overlegt met het bestuur over de plannen van de commissies en geeft aan de leden het advies van het bestuur door. Daarnaast probeer je de commissies vol energie te houden en nieuwe leden te zoeken voor de commissies. Als bestuurslid Organisatie en Leden ben je bij de vergaderingen van commissies, maar je kan er ook voor kiezen om commissies uit handen te geven aan andere bestuursleden. Het is belangrijk dat je, ondanks dat je commissies uit kan geven aan andere bestuursleden, je het overzicht over de commissies blijft houden. Op dit moment hebben we de Frequente Activiteiten Commissie, RevoluCie, Redactie, Kookcommisie, PolitiCie en de werkgroepen voor grote activiteiten. Voor deze functie is het belangrijk dat je makkelijk met mensen om kan gaan omdat je veel contact hebt met actieve leden. Daarnaast is het belangrijk dat dit bestuurslid zelfverzekerd is bij het zoeken van nieuwe leden voor de commissies. Je hebt oog voor DWARSe kernwaarden als inclusie en diversiteit, en doet je best om er voor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt bij DWARS.  Verder is het belangrijk dat het bestuurslid Organisatie en Leden enthousiast is, omdat dit leden in commissies ook enthousiast maakt. Deze functie kost ongeveer 10 tot 15 uur per week.

Politiek Secretaris
De politiek secretaris is verantwoordelijk voor de politieke zichtbaarheid van DWARS Groningen.
Je belangrijkste taak is het organiseren van politieke acties. Dit zijn acties waarmee je de mening van DWARS op serieuze of op ludieke wijze naar buiten draagt. Voorbeelden hiervan zijn een persbericht schrijven of een enorme trein knutselen. De rest van het bestuur helpt jou uiteraard, maar jij draagt de verantwoordelijkheid voor de organisatie. Het is belangrijk dat je het (lokale) nieuws goed in de gaten
houdt. Hierbij kijk je constant hoe we als DWARS Groningen op de lokale politieke kunnen inspelen. Ook heb je contact met andere PJO’s om samen activiteiten en acties op te zetten. De politiek secretaris heeft een passie voor (lokale) politiek. Je bent doortastend en niet snel af te schrikken. Je durft te shockeren. De politiek secretaris staat uiteraard niet alleen. Je medebestuursleden helpen en
denken altijd mee. Wel ben jij eindverantwoordelijk voor de politieke
zichtbaarheid van DWARS Groningen. De functie kost ongeveer 10 tot 15 uur per week.