Geen categorie

Boekenclub: De Goede Immigrant

27 november 2020

De Nederlandse bevolking groeit vooral door de komst van immigranten en daarom is ook in Groningen immigratie een belangrijk thema: bijna een kwart van de Groningse bevolking bestaat uit migranten. Maar wat maakt iemand nu precies een migrant? Deze groep bestaat uit aan de ene kant Nederlanders die zelf in het buitenland zijn geboren en tenminste één ouder hebben die in het buitenland is geboren, ook wel “eerste generatie Nederlander met migratieachtergrond” genoemd, en voor personen die zelf in Nederland zijn geboren en ten minste één ouder hebben die in het buitenland is geboren, ofwel “tweede generatie Nederlander met migratieachtergrond”. Mensen met een migratieachtergrond maken dus een groot deel uit van Groningen, wat aangeeft hoe belangrijk het is om een blijvend maatschappelijk gesprek te voeren over dit onderwerp.

 

In de laatste boekenclub bespraken we het boek “De Goede Immigrant: 23 Visies op Nederland”: een boek vol met verhalen over hoe migranten het ervaren om “Nederlander” te zijn. Het brengt een duivels dilemma met zich mee met een last die niet iedereen zich kan voorstellen: tot welke identiteit behoor je nu? Sommigen van de 23 immigranten die hun verhaal deelden voelden zich Nederlander, terwijl anderen zich maar niet thuis konden voelen en bleven dromen over hun land van herkomst, of dat van hun (groot)ouders. Sommigen slagen erin om zich aan te passen, maar hebben soms het gevoel hun identiteit te verliezen in dat proces. Maar aan de andere kant, moet je je wel aanpassen? Moeten niet zowel de Nederlanders zonder migratieachtergrond als de Nederlanders met migratieachtergrond evenveel moeite doen om samen te kunnen leven? En waarom wordt er gesproken over de “Goede Immigrant” en niet over de “Goede Nederlander”? Dit waren vragen die opkwamen tijdens de gesprekken over het boek. Wat in ieder geval duidelijk werd, is dat een identiteit iets is wat je zelf moet kunnen kiezen, iets waar je recht op hebt, en niet iets wat een ander je kan opleggen.

 

Het is een boek dat in ieder geval een waardevol inzicht geeft hoe het is om in een land te wonen waar je nog te vaak als “de Ander” gezien wordt. Om die reden alleen al is het een aanrader: het kweekt bewustzijn over de gedachtegang van immigranten, iets wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden, omdat de barrières en littekens die zij met zich meedragen iets is waar nog steeds niet genoeg aandacht aan en erkenning voor wordt gegeven. Dat is natuurlijk jammer, omdat een meer open houding juist zoveel te bieden heeft voor onze maatschappij. Elke cultuur, elk verhaal heeft iets waardevols waar je iets van kunt leren, juist die houding biedt ons zoveel mogelijkheden.

 

Geschreven door Sophie Middelhuis

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

DWARS Groningen zoekt commissieleden!

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en dus starten de commissies ook weer op! Daarom is DWARS Gro…

12 september 2022
Geen categorie

Solliciteer nu voor het bestuur van DWARS Groningen!

Het is weer zover, de bestuurssollicitaties voor bestuursjaar 2022/2023 zijn open! Lijkt het jou leu…

03 april 2022
Geen categorie

DWARS Groningen zoekt bestuursleden!

DWARS Groningen is per direct op zoek naar 3 nieuwe bestuursleden, namelijk: Voorzitter en bestuursl…

20 maart 2022