Frank Lemmers - Internationaal / International

Naam – Woonplaats – Leeftijd – Dagelijkse bezigheden?

Ik ben Frank Lemmers uit het mooie Weesp! Ik tel alweer 26 jaartjes sinds mijn geboorte. Als het gaat om dagelijkse bezigheden ben ik pas afgestudeerd voor mijn bachelor Bestuurskunde en ga ik me tijdens een tussenjaar onder meer inzetten voor DWARS en FNV. Naast het afdelingsbestuur van Amsterdam ben ik deel van de Inclusiecommissie in onze vereniging. Bij de FNV, een vakbond, ben ik secretaris van Young & United en hou ik me bezig met het jonge geluid op thema’s als sociale zekerheid, de rechten van roze werknemers en de belangen van jongeren met een arbeidsbeperking.

Hoe en wanneer ben je bij DWARS gekomen? Welke idealen of onderwerpen zijn voor jou belangrijk?

Ik ben altijd al iemand geweest die rechtvaardigheid in de samenleving belangrijk vindt. Ook helpt het als je politiek geïnteresseerd (of bot gezegd: een ‘nerd’) bent. Deze beide dingen kwamen samen in mijn zoektocht naar een politieke jongerenorganisatie. Na wat te hebben rondgesnuffeld kwam ik uiteindelijk bij DWARS terecht! Dat is alweer een paar jaartjes geleden: sinds 7 maart 2019 ben ik lid om precies te zijn. Ik ben een typische ‘rode’ en ‘paarse’ DWARSer, dat wil zeggen dat ik vooral bezig ben met economische onderwerpen (denk aan de vakbond) en sociale rechtvaardigheid (denk aan antidiscriminatie).

Wat spreekt je aan bij DWARS?

Naast alle inhoudelijke standpunten en bezigheden is DWARS voor mij ook gewoon een leuke vereniging. Ik heb hier vrienden gemaakt (mag ik al ‘voor het leven’ zeggen?), en er is altijd wel wat interessants te doen. Je kunt je op verschillende manieren inzetten op een manier die voor je past. Bij DWARS kom je veel mensen tegen met uiteenlopende interesses en standpunten: van internationale solidariteit tot aan privacy en van K3 tot aan planten verzorgen. We hebben vaak afwisselende discussies, terwijl we tegelijkertijd verschillen overbruggen. Er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van de vereniging en uiteindelijk (hopelijk) de wereld, want er valt een hoop te winnen.

Wat is iets dat je iedereen kan aanraden?

Ik raad aan iedereen aan om lid te worden van de vakbond! Je helpt daarmee Nederland en de wereld een stuk eerlijker te maken. Als er wat gebeurt met je werk of inkomen, kan je vaak zelf ook hulp krijgen. Hoe meer mensen er lid zijn van de vakbond, hoe meer er een sterke vuist gemaakt kan worden naar bedrijven en de politiek. En voor jongeren onder de 23 en mensen die een opleiding volgen kost het maar 2,08 euro per maand. Dat is het zeker waard!

Waar kijk je naar uit om te gaan doen met DWARS Amsterdam?

Als bestuurslid Internationaal lijkt het me fantastisch om de banden aan te halen met jongerenorganisaties over de grens. Zo heb je bijvoorbeeld Jong Groen in Vlaanderen en de Grüne Jugend in Duitsland. DWARS Brabant-Zeeland heeft laatst een reis naar Antwerpen georganiseerd met Jong Groen, en zoiets zie ik ook wel zitten in onze afdeling! Misschien kunnen we collega-jongerenorganisaties zelfs verwelkomen in Amsterdam of een andere plek in onze afdeling?

Verder vind ik het belangrijk dat onze afdeling toegankelijk is voor internationale studenten en andere jongeren die geen of weinig Nederlands spreken. Veel mensen maken Noord-Holland of Flevoland voor even, langer of altijd hun thuis. (Lokale) politiek houdt niet op bij landsgrenzen maar juist ook niet bij taalverschillen. Daarom zou het eigenlijk raar zijn als we als politieke jongerenorganisatie dat vergeten en er onbewust onderscheid in maken. De afdeling heeft al een goed begin met Engelse informatie op de website. Uiteindelijk hoop ik samen met de rest van het bestuur Engelstalige of meertalige activiteiten op te zetten, bijvoorbeeld over een belangrijk politiek onderwerp of juist voor de gezelligheid.

Wat zouden mensen nog moeten weten?

In vergelijking met mijn bestuursgenootjes heb ik een redelijk ‘oude’ muzieksmaak: je maakt me gelukkig met de eighties. ABBA kan er bij mij altijd in!

 

E-Mail: internationaal.nhfl@dwars.org
Frank is verantwoordelijk voor de internationale kant van DWARS Amsterdam, waaronder het vertalen van content en contact leggen met buitenlandse organisaties.