Blogs,Campagne

Stem je deze verkiezingen niet mee? Dan gaat je stem naar de VVD!

14 maart 2021

Schrijver: Koen Donatz

Weet jij al op wie je 17 maart gaat stemmen? Wellicht heb je alle partijprogramma’s al doorgespit, alle kandidaten bekeken, en weet je exact welk vakje je komende woensdag rood gaat kleuren. Het kan ook zijn dat je nog heel erg twijfelt tussen verschillende kandidaten en verschillende partijen. Misschien denk je: stemmen, waarom zou ik? Dat heeft toch helemaal geen zin? Ergens snap ik dat gevoel wel, bij de verkiezingen in 2017 stemden ruim 10,5 miljoen mensen, dus dan lijkt het of jouw ene stem niet zoveel uitmaakt.  Daarbij wil ik je ook zeker niet opzadelen met clichés als ‘jouw stem maakt het verschil’, maar ik hoop je er in deze blog wel van te overtuigen dat het belangrijk is om te stemmen.

Bij het lezen van de titel zal je wellicht denken: hoezo gaat mijn stem naar de VVD als ik niet stem? Laat me dat dan maar gelijk even toelichten. Laatst sprak ik een VVD’er over de verkiezingen. Hij vertelde me dat hij acties die mensen aansporen om te stemmen maar dom vond. Zijn reden was dat als iedereen ging stemmen de VVD never nooit de grootste partij zou worden. Daarom mochten mensen van deze VVD’er best thuis blijven op 17 maart. Natuurlijk is het niet zo dat de VVD er letterlijk een stem bij krijgt als jij niet stemt, maar door niet te stemmen houd je wel de status quo in stand. De afgelopen 10 jaar is de status quo geweest dat we drie VVD-kabinetten achter elkaar hebben gehad.

De vraag die dus eigenlijk voorligt op 17 maart is: willen we nog vier jaar de VVD aan het roer? Als je niet stemt, antwoord je bevestigend op die vraag. De afgelopen tien jaar met de VVD aan de macht heeft Nederland veel gekost. Ten eerste zijn dit tien jaar geweest met veel te weinig aandacht voor klimaatverandering. Als je in het verkiezingsprogramma van de VVD van 2017 zoekt op ‘klimaat’, is het eerste woord dat je tegenkomt ‘vestigingsklimaat’ (geen grap). In hun huidige verkiezingsprogramma stelt de VVD de uitstoot van broeikasgassen te willen verminderen met 49% in 2030 (ten opzichte van 1990), maar berekeningen van GroenLinks lieten zien dat de VVD dit doel niet haalt met de in het verkiezingsprogramma voorgestelde maatregelen. Ten tweede is de woningmarkt momenteel een puinzooi te noemen. Het woningtekort is momenteel 331.000, het grootste tekort sinds de jaren 40 van de vorige eeuw. Het VVD-beleid heeft hier zeker aan bijgedragen. Zo liet VVD minister Stef Blok tijdens Rutte-II de functie van de Minister voor Wonen ‘verdwijnen’ en Blok was daar nog trots op ook. [1] Ten derde is de publieke sector de afgelopen tien jaar goed uitgehold. Van het basisonderwijs, tot de zorg, tot de politie, overal in de publieke sector zijn enorme tekorten te zien. De neoliberale bijl van de VVD heeft er goed ingehakt.

Natuurlijk is het niet alleen de VVD die deze problemen heeft veroorzaakt. Klimaatverandering was ook zonder de VVD een groot probleem geweest en de problemen op de woningmarkt en in de publieke sector zijn deels nog een erfenis van de financiële crisis in 2008. Wel heeft de VVD deze problemen verergerd, en is het in de afgelopen tien jaar niet in staat geweest deze problemen op te lossen. De vraag is of we de VVD nog vier jaar de tijd willen geven om klimaatverandering te negeren, de woningmarkt te verpesten en de publieke sector nog verder te laten doodbloeden. Mijn antwoord daarop is volmondig: NEE! Als je het hierover met mij eens bent, dan heb ik goed nieuws voor je: aankomende woensdag kun je dit antwoord luid en duidelijk laten horen door te stemmen!

Nog onzeker over op wie je wilt stemmen? Vul dan de StemWijzer in!

[1] https://www.trouw.nl/economie/zo-kwam-nederland-aan-een-tekort-van-331-000-woningen~b04d8d53/

Gerelateerd Nieuws

Blogs

Blog: Heb begrip voor autisme en zet ook die blauwe bril op!

2 april. Een op het eerste oog nietszeggende datum, die voor veel mensen stilletjes voorbijsluipt. W…

02 april 2024
Blogs

Politieke blogs: Een maand later

In eerste instantie wilde ik deze blog direct na de verkiezingen schrijven, maar toen ik overspoeld …

21 december 2023
Blogs

Politieke Blogs: Verkiezingen

Door Sandro Nendissa (bestuurslid politiek)

Voor de politieke junk zijn we alweer aan de eindspri…

13 november 2023