Blogs

Doe maar circulair!

18 november 2020

Schrijver: Margo Mustert
Er zijn allerlei nieuwe ontwikkelingen op het gebied van circulaire economie – een samenleving waarin hergebruik de basis vormt. Amsterdam wil in 2050 100% circulair zijn. Wij zijn heel benieuwd naar hoe zich dat gaat vormgeven! Álle bedrijven zullen zich moeten verduurzamen om daaraan bij te dragen. Zo zijn er ongelofelijk veel nieuwe projecten bij gekomen en in ontwikkeling, maar ook van oude bedrijven hoor je nieuwe initiatieven.

De gemeente wil over drie jaar bijvoorbeeld 75% van al het GFT ingezameld hebben. Over drie jaar gaan ze ook beginnen met het maken van ‘paspoorten’ in de nieuwbouw. In die paspoorten komt dan te staan welke materialen er gebruikt zijn en hoe dit gebouw weer uit elkaar te halen valt zodat alle onderdelen weer opnieuw bruikbaar zijn. Dat laatste heeft Auping ook op een matras toegepast. Zij zijn een goed voorbeeld van een oud bedrijf dat toch meegaat met de recente ontwikkelingen. Ze hebben het eerste matras dat compleet circulair is tijdens corona op de markt gebracht, toen niemand echt iets durfde te ondernemen. En zo zijn er nog veel meer goede voorbeelden. Gave ontwikkelingen!

Naast dat de gemeente en bedrijven hun best doen is het belangrijk dat ook mensen zien waarom dit belangrijk is en er naar gaan handelen. Want waar geen vraag naar goedkope breekbare producten meer is, zal uiteindelijk ook geen productie meer nodig zijn. Elke dag stemmen wij met ons geld, laat die stem gelden!

Laten we allemaal kijken naar welke materialen we opnieuw kunnen gebruiken maar we vooralsnog steeds weggooien. Hoe kun je deze opnieuw plek geven in je leven of in het leven van iemand anders? ‘Afval’ is heel leuk knutselmateriaal, wees creatief! Zelfgemaakte cadeautjes of cadeautjes met verhaal zijn altijd leuker. Als je iemand iets geeft waar jij zelf van hebt genoten is dat voor die persoon vaak waardevoller omdat er een verhaal aan vast zit.

Daarnaast scheelt het natuurlijk enorm als we geen rotzooi meer kopen en juist kwaliteitsproducten aanschaffen. Geen wegwerpproducten maar kwaliteit zorgt ervoor dat we materialen niet zomaar rond laten slingeren en ook laten repareren wanneer het stuk is. We gaan simpelweg beter om met kwaliteitsproducten omdat ze meer waard zijn. En dat zijn materialen eigenlijk altijd; waardevol!
Deze waarde haal ik zelf bijvoorbeeld uit fietsbandjes. De binnenste band is fantastisch materiaal om op allerlei manieren toe te passen. Ik gebruik ze als riem (lekker soepel en altijd verstelbaar), sjorbanden op de fiets, sieraden… Ik ben recentelijk met een vriendin een bedrijfje begonnen met handgemaakte zweepjes. Super stevig en helemaal guilt-free. Bewaar het materiaal maar eens als je een keer een lekke band hebt.

Er zijn dus allerlei bewegingen binnen de circulaire economie – het lijkt erop dat niemand er uiteindelijk omheen kan. De gemeente heeft een duidelijke stap aangekondigd. Daar zullen de bedrijven naar volgen, en ik hoop dat de consument (jij) daar ook je steentje in bij zult dragen.

Gerelateerd Nieuws

Blogs

Blog: Heb begrip voor autisme en zet ook die blauwe bril op!

2 april. Een op het eerste oog nietszeggende datum, die voor veel mensen stilletjes voorbijsluipt. W…

02 april 2024
Blogs

Politieke blogs: Een maand later

In eerste instantie wilde ik deze blog direct na de verkiezingen schrijven, maar toen ik overspoeld …

21 december 2023
Blogs

Politieke Blogs: Verkiezingen

Door Sandro Nendissa (bestuurslid politiek)

Voor de politieke junk zijn we alweer aan de eindspri…

13 november 2023