Blogs

Politieke Blogs: Verkiezingen

13 november 2023

Door Sandro Nendissa (bestuurslid politiek)

Voor de politieke junk zijn we alweer aan de eindsprint beland van de verkiezingscampagne, maar voor de meeste mensen is het hele circus pas in november echt losgekomen. De radio- en tv-debatten, campagnes op social media en de politiek gekleurde gesprekken op de familieverjaardagen. Dit is het moment dat de kiezer denkt: wat moet ik eens gaan stemmen?

Een paar weken geleden zijn we in Uilenstede gaan huis-aan-huizen. Voor mij de eerste keer. Hier merkte ik dat veel studenten zich nu beginnen te oriënteren. In een gezamenlijk studentenhuis waren ze het toevallig aan het bespreken. Het College Tour verkiezingsdebat was de reden voor de meeste studenten om zich erin te gaan verdiepen. We hebben het veel teruggehoord aan de deuren. Iedereen had wel een mening over het eerste lijsttrekkersdebat van de vier deelnemers.

De onderwerpen die deze ronde de meeste aandacht gaan krijgen zijn bestaanszekerheid, wonen en zorg. Alhoewel dit zeer belangrijke onderwerpen zijn, zijn dit niet de enige onderwerpen waar deze verkiezingen over gaan. Het gaat ook over onderwijs, inclusie en de olifant in de kamer: klimaat. Dit zijn onderwerpen die ondergesneeuwd dreigen te worden. Laat je niet gek maken door je neef die je vertelt over het belang van mannelijkheid of je tante die wil dat de boeren ereburgers worden. Zoek voornamelijk mensen in je omgeving die een positief beeld hebben van de toekomst. Er gebeurt momenteel ontzettend veel in de wereld; veel van deze zaken zijn enorm complex. Kijk daarom ook naar je eigen omgeving om en laat je inspireren door de mooie verhalen.

Daarom wil ik een oproep doen aan alle jongeren. Laat je niet van je stuk brengen, want veel mensen proberen je pessimistisch te maken. Praat met je naasten over wat jij belangrijk vindt en waar jij een toekomst in ziet. Ook als je nog niet mag stemmen kan praten met je vrienden en familie nuttig zijn. Zij zijn immers degenen die dat recht mogelijk al wel hebben. Blijf bij jezelf als je met mensen over de verkiezingen praat.