Blogs

Europa – Vier punten die weer even benoemd moeten worden

23 mei 2019

Hallo lieve DWARSers,

Deze keer even iets anders dan jullie gewend zijn. Ook de PACT redactie heeft examens en tentamens, maar in het kader van de Europese verkiezingen wilden wij toch wat discussie opwerpen. Dit zal dan ook geen uitgebreid artikel worden, maar eerder een combinatie tussen een opiniestuk en een nieuwsbrief. We zullen vier punten benoemen die ons opvallen in discussies over Europa en daarbij passende artikelen bij aanraden.

 

  • De EU is voor heel Europa

 

Het eerste probleem waar onze redactie tegenaan liep is het volgende: PACT schrijft over lokale politiek. Gaan de Europese verkiezingen ons dan wel iets aan? De discussie vervalt dan al snel tot wat de EU voor jou en je lokale omgeving betekent en waarom jij dus moet stemmen. Maar dit stuitte ons tegen de borst. Bij nationale verkiezingen draait het toch ook niet om wat Nederland voor Amsterdam kan betekenen? Wat ons betreft moet het debat in de eerste plaats gaan over het belang van de EU voor heel Europa, niet alleen voor Nederland.

 

  • Europa is wat het niet is.

 

Tegenstanders van Europa halen graag aan dat Europa veel geld kost terwijl het ons niets oplevert. Voorstanders beweren dat Europa ons wel veel oplevert, maar het bewijs daarvoor blijkt niet altijd even duidelijk aantoonbaar. In dit artikel (redelijk oud, maar nog steeds relevant) beschrijft Rob Wijnberg hoe Europa vooral is wat het niet is. Een recent voorbeeld: Alle goederen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de EU worden vervoerd, zullen vanaf nu goedgekeurd moeten worden, omdat ze niet langer standaard aan de eisen van de EU voldoen.

https://decorrespondent.nl/4791/de-britten-gaan-europa-nog-missen-niet-om-wat-het-is-maar-om-wat-het-niet-is/1652564914473-dfda5149*

 

  • Europa is noodzakelijk voor het oplossen van wereldproblemen.

 

‘Europa bepaalt hoe krom je bananen mogen zijn!’ Een bekende uitspraak waarmee men  de onbenullige bemoeienissen van Europa hekelt. Maar wat nou als kleine dingen die op het eerste gezicht onbenullige bemoeienissen lijken, van grote invloed kunnen zijn op wereldproblemen? Jesse Frederik beschrijft in dit artikel hoe een ogenschijnlijk onbenullige bemoeienis van grote invloed is geweest op het terugdringen van de CO2 uitstoot.

https://decorrespondent.nl/9487/de-europese-unie-bepaalt-hoe-jij-zuigt-en-dat-is-maar-goed-ook/3272361374161-f84f1c8c

 

  • Schreeuwers domineren het debat.

 

Na de Brexit volgde al snel de term Nexit. Maar wil de gemiddelde Nederlander de EU verlaten? Onderzoeker Claes de Vreese weerspreekt dat. In dit artikel van de NOS vertelt hij hoe Nederland relatief pro-Europees is. Wat men vooral verlangt is een beter functionerende EU.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2284448-europeanen-kritisch-over-eu-maar-nergens-veel-steun-voor-exit.html

 

Politiek Amsterdam Commissie Team,

Rosa Tibosch

Gerelateerd Nieuws

Blogs

Blog: Heb begrip voor autisme en zet ook die blauwe bril op!

2 april. Een op het eerste oog nietszeggende datum, die voor veel mensen stilletjes voorbijsluipt. W…

02 april 2024
Blogs

Politieke blogs: Een maand later

In eerste instantie wilde ik deze blog direct na de verkiezingen schrijven, maar toen ik overspoeld …

21 december 2023
Blogs

Politieke Blogs: Verkiezingen

Door Sandro Nendissa (bestuurslid politiek)

Voor de politieke junk zijn we alweer aan de eindspri…

13 november 2023