Nieuwsbericht

Studentenhuisvesting

20 april 2019

Afgelopen woensdag was onze politiek secretaris Janno Rook in bij de Nijmeegse gemeenteraad. Het is nu echt tijd om werk te maken van de studentenwoningen, want het huidige beleid zorgt voor onvoldoende woningen! Lees hieronder meer: https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/jongerenorganisatie-groenlinks-pleit-voor-meer-studentenkamers-in-nijmegen~a86fed32/

Ook vinden wij dat het college beter moet luisteren naar de raad en andere organisaties. Lees daarom Janno’s spreektekst om te zien waarom:

Goedenavond,

Mijn naam is Janno Rook en ik ben Politiek Secretaris van DWARS Arnhem-Nijmegen, de jongerentak van GroenLinks. DWARS is gelieerd aan GroenLinks, maar in politiek opzicht onafhankelijk en mag dus afwijkende standpunten innemen.

DWARS maakt zich grote zorgen over het tekort op studentenwoningen. De coalitie streeft naar bijbouw van 500 studenteneenheden, maar alleen het afgelopen jaar is alleen al de Radboud Universiteit met bijna 2000 studenten gegroeid, onder andere door een doorgeslagen internationaliseringsbeleid.

DWARS vindt het jammer dat er niets is gedaan met eerdere oproepen om hier werk van te gaan maken. Het gaat om onder andere het volgende:

  • Vlak na de gemeenteraadsverkiezingen al, en later in november 2018 met onze demonstratie weer, gaven we aan dat meer dan 500 eenheden nodig was. Deze avond werd onder andere besloten te onderzoeken of er meer dan de beoogde 500 studenteneenheden en extra starterswoningen konden worden gebouwd. 1 februari zou college de raad hierover informeren
  • 12 maart kwam de evaluatie die voor 1 februari had moeten komen, en deze bevatte puur informatie over handhaving, en niet over bouw van studenteneenheden. Een brief van 1 maart waarin wij opriepen de deadline van 1 februari na te komen, werd genegeerd.

Als DWARS dragen we ook graag oplossingen aan, zoals we eerder ook hebben gedaan. DWARS denkt dat er genoeg ruimte is voor studentenwoningen op het Batava terrein in Nijmegen West, in het voormalige politiebureau en het voormalig kantorencomplex Metterswane, beide bij het station. Ook in Lent, dat hard aan het groeien is, is er volgens ons voldoende ruimte. Het is ons echter niet duidelijk wat het college op de korte en langere termijn gaat doen hiervoor.

Wij vragen de raad een sterke controlerende rol ten opzichte van het college aan te nemen. We vragen ons af waarom de raad zomaar ermee akkoord gaat dat de deadline op 1 februari niet wordt nagekomen, terwijl we met de motie zien dat zij op 21 november het dreigende tekort aan studentenwoningen wel serieus neemt. Ook vragen we de raad na te denken over de oplossingen van DWARS.

We hopen hiermee te voorkomen dat studenten in Nijmegen in de toekomst op straat moeten slapen. Ik dank u wel.

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsbericht

Statement: Stop medeplichtigheid van Radboud aan de genocide in Gaza

Vandaag spreken studenten en docenten van de Radboud Universiteit zich uit tegen de banden tussen de…

13 mei 2024
Nieuwsbericht

❤️Nieuw Gelders Politiek Programma💚

Sinds het vorige programma van 2020 is er flink wat veranderd in onze Provincie. Er zijn nieuwe opga…

23 januari 2024
Nieuwsbericht

Verkiezingsuitslag TK23: Houd moed en heb lief❤️

Lieve DWARSers,

Waarschijnlijk zijn jullie vanmorgen net zo verdrietig wakker geworden als wij. H…

23 november 2023