Nijmeegse jongeren willen een links blok
23 maart 2018GroenLinks is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. De verliezen van SP en PvdA blijven beperkt, en daarmee is er opnieuw ruimte voor een linkse coalitie. DWARS en de Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van GroenLinks respectievelijk de PvdA, roepen op tot hernieuwde linkse samenwerking. “Nijmegen kiest voor een duurzame en sociale stad, maar zeker ook voor jongeren,” zo stelt Bram Berntsen, voorzitter van DWARS.
De drie linkse partijen haalden bij de gemeenteraadsverkiezingen evenveel zetels als vier jaar geleden. Met opnieuw 20 van de 39 zetels halen de linkse partijen samen weer een krappe meerderheid. Met drie zetels winst voor GroenLinks kiest Nijmegen er wel voor om nog sterker in te zetten op de energietransitie. “Groen én links,” aldus Berntsen: “zo zorgen we dat alle inwoners van Nijmegen mee kunnen doen aan verduurzaming.”
Een samenwerking tussen de linkse partijen zou ook voor Nijmeegse jongeren goed nieuws zijn. Waar D66 meer inzet op middenhuur, zijn het GroenLinks, SP en PvdA die zich hard willen maken voor betaalbare woningen. Het gaat dan om studentenkamers bij SSH&, maar ook om sociale huur voor andere jongeren in Nijmegen. Daarnaast is schuldenproblematiek voor jongeren een belangrijk thema. De drie linkse partijen hebben ieder hun eigen plannen, maar alle drie zetten ze er stevig op in. Pelle Depla, bestuurslid van de Jonge Socialisten, “Het staat vast dat een links blok zich hard gaat maken om jongeren met schulden te helpen.”
Hoe de Nijmeegse coalitie de komende vier jaar met deze en andere thema’s aan de slag gaat, wordt bepaald bij het onderhandelingen over het coalitieakkoord. De politieke jongerenorganisaties zien daarbij ook voor zichzelf een belangrijke verantwoordelijkheid. “De politieke jongerenorganisaties zijn de schakel tussen de gemeenteraad en de Nijmeegse jongeren,” zegt Pelle Depla: “wij begrijpen hoe jongeren naar de stad kijken.” Door DWARS en de Jonge Socialisten een plek aan de onderhandelingstafel te gunnen, kunnen de partijen tot goede plannen komen. Maar ook daarna willen de organisaties verantwoordelijkheid nemen, legt Berntsen uit: “het gesprek met inwoners blijft na de verkiezingen net zo belangrijk als daarvoor. Om jongeren aan te spreken zijn wij daarvoor de aangewezen partij”.