Nieuwsbericht

Coalitie: Roep racisme ook in Brabant een halt toe!

17 februari 2021

Coalitie: Roep racisme ook in Brabant een halt toe!

Ongeveer een jaar geleden sprak onze jongerenpartij zich in een artikel van Omroep Brabant uit tegen de nieuwe coalitie in de Brabantse Provinciale Staten. Wij waren kritisch over de samenwerking van VVD, CDA en Lokaal Brabant met een racistische partij als Forum voor Democratie. De recent gepubliceerde racistische, homofobe en antisemitische Whatsappjes van Thierry Baudet bevestigen onze zorgen alleen maar. De samenwerking van VVD, CDA en Lokaal Brabant met deze antisemitische en racistische partij in het provinciebestuur is simpelweg niet langer houdbaar.

De appberichten van Baudet liegen er niet om. Hij gebruikte kwetsende termen voor zwarte mensen en beschreef het IQ van niet-witte mensen als van nature laagJe zou kunnen verwachten dat zeker de VVD, de partij die zich altijd hard maakt voor burgerlijke vrijheden, zich hier sterk over uitlaat. Helaas was de verdediging van coalitiepartijen VVD en CDA afgelopen week in het Brabants Dagblad haast woord voor woord hetzelfde als deze altijd is. Hoewel er bij de landelijke tak van Forum misschien racisme speelt en Thierry Baudet een ‘creep’ is, hebben de provinciale FvD’ers hier niets mee te maken volgens de Brabantse coalitiepartijen.

Het tegendeel is echter allang bewezen. Na de breuk afgelopen maand met JA21 kozen vijf Statenleden ervoor om bij Forum voor Democratie te blijven, terwijl een overvloed aan racistische uitspraken bekend was bij hun jongerenpartij. Deze Statenleden braken niet met de landelijke partij en kozen ervoor racisme te accepteren. De steun van de provinciale FvD’ers voor hun partijleider bleek opnieuw afgelopen weekend, toen FvD-gedeputeerde Erik de Bie vrolijk meedeed aan een campagnebijeenkomst met Baudet op het Chasséveld in Breda. Ten midden van ongeveer 200 mensen stond De Bie mee te knikken met Baudet in zijn toespraak over coronascepticisme en de ontkenning van zijn racistische appjes.

De coalitiepartijen maken door niet te handelen in feite dezelfde keuze als de Brabantse FvD’ers. Zij kiezen er keer op keer voor om racisme en antisemitisme weg te wuiven als grapje of als een probleem dat zich alleen in de Haagse politiek afspeelt. Het is hoog tijd dat VVD, CDA en Lokaal Brabant racisme niet alleen met woorden, maar ook met daden bestrijden: hef de samenwerking met de racisten van FvD op en zet in op een groene, sociale en vooral tolerante koers voor onze mooie provincie.

Louana van Nistelrooij – Voorzitter DWARS Brabant

Rick Timmermans – Bestuurslid DWARS Brabant

==========

Een gedeelte van dit opiniestuk is door Omroep Brabant in een artikel gebruikt: klik hier om naar het artikel te gaan.

Ook het Brabants Dagblad heeft een gedeelte van het opiniestuk in dit artikel geplaatst.

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsbericht

Joint Statement: Europees Drugsbeleid

Vandaag is het 4/20, de dag waarop mensen wereldwijd een joint opsteken om te vieren dat we de vrijh…

20 april 2024
Nieuwsbericht

DWARS op de Provinciale Ledenvergadering

Deze zaterdag is de Provinciale Ledenvergadering van GroenLinks Brabant weer, en deze is belangrijke…

25 november 2022
Nieuwsbericht

Afdelingscongres

Op zondag 28 november vond het afdelingscongres (AAV*) van DWARS Brabant-Zeeland plaats. Vanwege cor…

29 november 2021