Nieuwsbericht

DWARS Brabant wil nachtnet en start petitie

07 november 2019

DWARS Brabant is niet blij met het feit dat de nachttreinen voorlopig niet terugkeren in Brabant. Vorige week werd bekend dat uit een onderzoek van Royal Haskoning (RHDHV) is gebleken dat nachttreinen tussen de Brabantse steden en naar de Randstad niet rendabel te krijgen zijn. De Tilburgse GroenLinks-wethouder Mario Jacobs heeft in een brief de gemeenteraad laten weten dat het college het advies van RHDHV om het nachtnet niet te reactiveren opvolgt.

DWARS Brabant had dit graag anders gezien. Wij denken dat er wel degelijk vraag is naar nachttreinen in de provincie, zeker onder jongeren. De gemeenteraden van Tilburg, Breda, Den Bosch en Helmond hebben moties aangenomen om reactivering van het nachtnet te bespreken en te onderzoeken welke scenario’s mogelijk zouden zijn voor de invulling hiervan. “Wij vinden het een slechte zaak dat de oproep van de gemeenteraden niet serieus wordt genomen,” zegt onze voorzitter Nicky van Wanrooij, “als vier gemeenteraden dit signaal afgeven vinden wij het onvoldoende om na één onderzoek het al op te geven. Het lijkt alsof de wil er niet is om een nachtnet te creëren.”

Uit onderzoek blijkt dat de verwachting is dat het aantal treinreizigerskilometers de komende jaren zal groeien. Ook onder jongeren wordt, mede dankzij het gratis studentenreisproduct, meer gereisd met de trein. Daarnaast is reizen met de trein ook veel duurzamer dan reizen met bijvoorbeeld een auto. In een samenleving waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, denken wij dat het noodzakelijk is dat ook overheden gaan omschakelen en zich inzetten voor een duurzamere samenleving. Ervoor kiezen om iets niet te doen omdat het niet rendabel is, vinden wij pure economisme.

DWARS Brabant start daarom een petitie om toch nog een nachtnet te reactiveren in Brabant. Wij zullen deze dan ook gaan aanbieden bij de colleges van de vijf grootste steden van Noord-Brabant; Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Helmond. Daarnaast zullen wij deze ook aanbieden bij de Provinciale Staten en de Gedeputeerde Staten. Op deze manier hopen we te kunnen laten zien dat er wel vraag naar en draagvlak voor een nachtnet in de provincie is. We hopen de politiek te kunnen aanzetten om hun besluit te heroverwegen.

Klik op de rode “petitie” om naar de petitie te gaan.

 

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsbericht

DWARS op de Provinciale Ledenvergadering

Deze zaterdag is de Provinciale Ledenvergadering van GroenLinks Brabant weer, en deze is belangrijke…

25 november 2022
Nieuwsbericht

Afdelingscongres

Op zondag 28 november vond het afdelingscongres (AAV*) van DWARS Brabant-Zeeland plaats. Vanwege cor…

29 november 2021
Nieuwsbericht

Afdelingenweekend

Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober is de afdeling DWARS Brabant-Zeeland op afdelingenweekend gewees…

13 november 2021