Geen categorie

DWARS Brabant heeft grote zorgen over Brabantse coalitie met FvD

09 februari 2020

DWARS Brabant, de lokale afdeling van de jongerenorganisatie van GroenLinks, maakt zich ernstig zorgen over de politieke situatie in de provincie Noord-Brabant. Eind vorig jaar stapte het CDA uit de coalitie met GroenLinks, D66, VVD en PvdA vanwege onenigheid over het stikstofbeleid. Sindsdien is er een zoektocht gestart naar een nieuwe coalitie. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de provinciale fracties van VVD en CDA in gesprek willen met Forum voor Democratie om een nieuwe coalitie te vormen.

Eerder sprak de Brabantse GroenLinks-fractie zich ook al negatief uit over deze ontwikkeling. Daarnaast keerden ook diverse Brabantse CDA’ers zich tegen een samenwerking met FvD. Nu laat ook de regionale jongerentak van GroenLinks zich horen. “Wij vinden het onbegrijpelijk dat deze partijen overwegen te regeren met racisten,” aldus voorzitter van DWARS Brabant, Nicky van Wanrooij. “Na de verkiezingen koos men er gelukkig niet voor om in zee te gaan met extreemrechtse nationalisten. Nu een jaar verder is het voor VVD en CDA ineens wel bespreekbaar, terwijl de standpunten en uitingen van FvD er niet milder om zijn geworden. Alleen al de beruchte misselijkmakende tweet vorige week van Thierry Baudet zou een breekpunt moeten zijn.”

DWARS Brabant hoopt dan ook dat de lokale fracties van de liberalen en de christendemocraten het gevaar van een coalitie met FvD zullen inzien en hun keuze gaan heroverwegen. Daarnaast doen ze een oproep aan CU/SGP, 50PLUS en Lokaal Brabant, de kleine partijen in de Provinciale Staten: “Help Forum voor Democratie niet aan een meerderheid voor wat klein wisselgeld. Niet alleen de toekomst van uw partij, maar vooral die van ons Brabant staat daarmee op het spel.”

Volgens de GroenLinkse jongeren is al meerdere malen gebleken dat FvD een partij is die het verdeeldheid zaaien tussen Nederlanders niet schuwt. Van Wanrooij: “In onze Nederlandse traditie van conciliante politiek hoort een partij als FvD niet thuis. De tweet van Baudet is wat dat betreft exemplarisch voor de politieke bedrijvigheid van de partij. Met die club in zee gaan betekent het einde van het politieke midden in Brabant.” DWARS Brabant zou liever een coalitie zien zonder Forum voor Democratie, maar ook zonder het CDA. De parlementaire historie leert ons immers: wie breekt betaalt. Daarom zou er eerst een variant van VVD, GroenLinks, D66, PvdA met als nieuwe coalitiepartner SP moeten worden geprobeerd.

 

(Foto: wikipedia)

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Afdelingscongres Zomer 2023

Op 24 juni 2024 vond onze Afdelingscongres, de Algemene Afdelingsvergadering (AAV), plaats in Tilbur…

01 juli 2023
Geen categorie

Brabantse jongerenpartijen geven de wensen van de Brabantse jongeren mee aan de verkenner

Nu de verkiezingen zijn geweest is het tijd voor de formatie, een moment dat er richting wordt gekoz…

25 maart 2023
Geen categorie

Afdelingscongres Zomer 2022

Op 18 juni 2022 vond onze Algemene Afdelingsvergadering (AAV) plaats in Eindhoven.

Tijdens de AAV…

19 juni 2022