Campagne Tweede Kamer 2021

For English, go to 🇬🇧 2021 House of Representatives Campaign.


Nieuws over de campagne

De campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is in volle gang! Door corona zal de campagne voornamelijk online zijn. Check onze Instagram-pagina voor de nieuwste posts. Zie vanaf januari hieronder wat er speelt:

Campagnecommissie

De Campagnecommissie doet namens DWARS Amsterdam campagne voor DWARSe idealen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. We zijn ontzettend gemotiveerd, gezien GroenLinks grote plannen heeft voor ons landje en de huidige (klimaat)crisis waar we in zitten. Dit doen we met name online, vanwege de beperkingen die COVID-19 oplegt.

Wil je meedoen met de Campagnecommissie?

Ervaring met campagne voeren is niet nodig, je enthousiasme is genoeg! Ook als je meer wilt weten over de campagne, DWARS of GroenLinks, ben je meer dan welkom om contact met ons op te nemen. Stuur een mailtje naar onze commissievoorzitter, Margo Mustert, op campagne.amsterdam@dwars.org.

 

Verkiezingsprogramma

Benieuwd waarom wij vinden dat je het beste GroenLinks kunt stemmen? Lees hieronder verder!

Belang aankomende verkiezingen

We bepalen met z’n allen welke koers we met Nederland gaan varen de komende vier jaar. Na 10 jaar Rutte als premier gehad te hebben, is het duidelijk waar zijn beleid ons brengt. Economische groei wordt als oplossing voor alles gezien, ook al gaat het klimaat eraan ten onder. De studieschulden zijn de afgelopen vijf jaar enorm gestegen, maar het kabinet heeft niets gedaan aan het hervormen of afschaffen van het huidige leenstelsel. En Nederland kampt met een enorm woningtekort waardoor jongeren de hoofdprijs betalen aan huur voor een klein kamertje, als ze er al een kunnen vinden. Dat moet anders!

Gelukkig kán het ook anders. Maar het is wel belangrijk dat wij als jongeren onze stem laten horen: voor een groener, socialer en inclusiever Nederland.

GroenLinks heeft de afgelopen jaren al veel bereikt als oppositiepartij. Zo hielp GroenLinks mee met het Klimaatakkoord, zorgde GroenLinks voor €450 miljoen voor kwetsbare wijken en wist GroenLinks een Kamermeerderheid te krijgen voor het idee om het bindend studieadvies af te schaffen. Na de verkiezing wil GroenLinks (mee) gaan regeren. Hieronder een greep uit de dingen die GroenLinks dan wil bereiken.

Dit vinden wij de belangrijkste punten van het verkiezingsprogramma

  1. De vervuiler betaalt:

   GroenLinks wil dat grote vervuilende bedrijven extra belasting gaan betalen over de CO2 die ze uitstoten. Zo gaan die bedrijven een eerlijke prijs betalen voor de vervuiling die ze veroorzaken, en worden ze gestimuleerd om alternatieven voor fossiele brandstof te gebruiken.

  2. Eerlijke start:

   Op hun 18e wil GroenLinks alle jongeren €10.000 geven, zodat ze hun collegegeld en studiekosten kunnen betalen. Van 18 t/m 23 jaar kan die €10.000 ook alleen daaraan uitgegeven worden. Na je 23e verjaardag is het bedrag vrij besteedbaar. Ook de leenstelselgeneratie zal die €10.000 ontvangen. Voor gezinnen met een inkomen tot €100.000 is er verder een aanvullende studiebeurs van ongeveer €400.

  3. Eigen risico afschaffen en zorgpremie omlaag:

   GroenLinks wil de zorgkosten eerlijk verdelen tussen mensen die ziek en gezond zijn. Het eigen risico wordt daarom afgeschaft. Ook wil GroenLinks de zorgpremie flink omlaag gooien, door de zorgtoeslag af te schaffen.

  4. Woningtekort aanpakken:

   In de komende 10 jaar wil GroenLinks 1 miljoen nieuwe woningen bouwen, waarvan minstens 40% sociale huur moet zijn. De inkomensgrenzen van sociale huur gaan omhoog, zodat meer mensen hiervoor in aanmerking komen.

  5. Racisme en discriminatie bestrijden:

   GroenLinks wil een nationale aanpak voor het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt. Etnisch profileren bij de politie, de Belastingdienst en andere instanties wordt onmiddellijk gestopt.

  6. Investeren in het openbaar vervoer:

   GroenLinks wil extra investeren in het openbaar vervoer, zodat verschillende delen van Nederland beter bereikbaar worden. Zo wil GroenLinks kijken naar een rechtstreekse verbinding tussen Groningen en de Randstad. Verder moeten de OV-prijzen omlaag.

  7. Voedselbanken:

   GroenLinks wil supermarkten verbieden om voedsel weg te gooien. In plaats daarvan moet het overgebleven voedsel naar de voedselbank gebracht worden.

  8. Cultuurbudget:

   Elke jongere tot 18 jaar krijgt een eigen cultuurbudget.

  9. Stemgerechtigde leeftijd verlagen:

   Omdat GroenLinks wil dat jongeren mee kunnen beslissen over hun toekomst, wil GroenLinks de stemgerechtigde leeftijd verlagen naar 16 jaar.

  10. Seksueel geweld aanpakken:

   GroenLinks wil een nationaal actieplan tegen seksueel geweld. De Centra Seksueel Geweld moeten worden uitgebreid. Agenten moeten beter getraind worden om met seksueel geweld om te gaan. Kennis over het tegengaan van seksueel geweld moet vergroot worden in het onderwijs, het verenigingsleven en bij religieuze organisaties.

Uiteraard is het verkiezingsprogramma van GroenLinks veel groter en uitgebreider dan dit. Als je geïnteresseerd bent, willen we je dan ook vooral uitnodigen om verder te lezen. Dat kan hier.