Actie,Activiteit,Nieuws

Woonopstand: Politiegeweld en Solidair Protesteren

18 oktober 2021

De Woonopstand van 17 oktober 2021 in Rotterdam begon gemoedelijk. Om 14:00 uur stroomde een kleine tienduizend demonstranten het Afrikaanderpark binnen, waar we werden toegesproken door verscheidene mensen. ‘Huizen voor mensen, niet voor winst’ was het motto van deze Rotterdamse Woonopstand en werd herhaaldelijk geroepen door iedereen die aanwezig was. Ook wij, een groep DWARSers uit het hele land, zwaaiden met onze borden en riepen enthousiast mee.

DWARSers met Protestborden

Fotobeschrijving: Op deze foto zie je de bestuursleden Jonathan, Hannah, Markus, Soraya, en Lieke. Zij houden protestborden op. Op het eerste protestbord staat ” @Rutte&co: bevordering van voldoende woongelegenheid is zorg der overheid. Grondwet artikel 22. Op het tweede bord staat “H = High, U = Utility, I = Investment, S = Strategy.” Op het derde protestbord staat “Mark Rutte vindt nog eerder de liefde dan ik een huis #kutleven.” Op het laatste bord staat “Havensteder sterk in zakken vullen.”

Rond kwart voor vier begonnen we met goede moed de protestmars richting Blaak. Toen wij aankwamen op de Erasmusbrug, sloeg de sfeer om. We stonden opeens stil en vroegen ons allemaal af wat er aan de hand was. Links en rechts rende ME met hun kenmerkende ronde borden om ons heen. We schrokken van deze plotselinge wending en merkten dat ook de mensen om ons heen onrustig en angstig werden.

Langzaamaan werd het ons duidelijk dat de ME een groep demonstranten aan het omsingelen was om ze te scheiden van de mars. Dit onder het mom van ‘mensen hebben misschien voorwerpen bij zich’ (zie foto).

Fotobeschrijving: Dit is een screenshot van een gesprek tussen een persoon en Politie Rotterdam. Een persoon vraagt: “Waarom wordt er geweld gebruikt tegen de demonstranten op de Erasmusbrug? Waarom worden mensen ingesloten?” De politie reageert: “Beste [verwijdert] het enige wat ik hier op dit moment over kan zeggen is dat we signalen hadden ontvangen dat een groep voorwerpen bij zich had, die je bij een demonstratie niet bij je hoort te hebben. ^MPE”

Volgens verscheidene ooggetuigen was deze actie van de politie en ME bewust zo geplaatst. Ze liepen namelijk parallel aan de groep die ze insloten mee, met het doel om de mars in tweeën te splitsen. De politie werkte hier escalerend, terwijl ze eigenlijk de-escalerend zouden moeten optreden. Deze actie was duidelijk van tevoren gepland.

De mensen met de vermeende ‘voorwerpen’ werden hardhandig behandeld, bovenhands geslagen met wapenstokken, geraakt op plekken die niet hun armen of benen waren, en ook omstanders en pers werden ruw behandeld.

Deze gebeurtenissen leidden tot een situatie waarin er tot nu toe ongeëvenaarde solidariteit tussen verschillende partijen, organisaties, en actiegroepen zichtbaar werd. Samen riepen we om de vrijlating van de opgepakte demonstranten (“Laat ze vrij!”) en om solidariteit (“Hoe laat is het? Solidariteit!”).

Echter was helaas niet iedere groep solidair aan de mensen die zonder legitieme reden in elkaar werden gemept door de ME en politie. Zo liepen veel van de moederpartijen, waaronder onze eigen partij, door. Dit is iets waar we kritisch over moeten zijn. Achteraf vragen stellen is een goed begin, maar als GroenLinks in solidariteit bij de groep was gebleven had dit een verschil gemaakt en een duidelijk signaal afgegeven aan de politie en burgemeester Aboutaleb.

Waar is het directe optreden van onze moederpartij en andere politieke moederpartijen? Waar is hun solidariteit? Waarom politiek bedrijven om op te komen voor onderdrukten, maar vervolgens vreedzame demonstranten over laten aan buitensporig politiegeweld? GroenLinks, we hebben jullie aan onze zijde gemist.

 

Geschreven door: Lieke van der Pol (secretaris DWARS Rotterdam-Rijnmond)

Gerelateerd Nieuws

Nieuws

DWARS Rotterdam-Rijnmond viert haar verjaardag bij Paleis Huis ten Bosch

DWARS Rotterdam-Rijnmond viert feest, en de koning betaalt!

Vandaag is het Koningsdag,. Hij wordt…

27 april 2023
Nieuws

DWARSe tips voor thuis ❤️

Normaal proberen wij als bestuur je naar al onze activiteiten te lokken, maar vandaag vragen we je: …

22 maart 2020
Nieuws

Maatregelen COVID-19

In verband met COVID-19 is naar advies van het landelijk DWARS bestuur besloten al onze evenementen …

13 maart 2020