Geen categorie

DWARSers in de staten: Luuk Voncken

30 januari 2019

Jongeren zijn ontzettend belangrijk voor de provincie. Daarom laten wij alle DWARSe kandidaten van GroenLinks Zuid-Holland aan het woord komen met een interview! Deze keer kunnen jullie het interessante verhaal van de DWARSer Luuk Voncken lezen (plek 19).

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Luuk, geboren in Eindhoven, 22 jaar. Ik zet me al een paar jaar in voor verschillende zaken bij FNV en DWARS, met verschillende maatschappelijke doelen. Zo ben ik ook GroenLinks tegengekomen. Binnen DWARS heb ik me ingezet op internationale thema’s. Grofweg zet ik me meestal in voor sociale onderwerpen; daar zit mijn passie, en ik zet me er met heel veel liefde voor in.

Kun je iets vertellen over je geschiedenis bij DWARS?

In Januari 2016 werd ik lid. Het valt relatief mee hoe lang geleden dat is, maar ik heb daarvoor al op GroenLinks gestemd. Ik was ook al meegegaan naar activiteiten met wat andere DWARSers die ik kende, en dat vond ik heel erg leuk. Bij de nieuwjaarsborrel van politieke jongerenorganisaties in Den Haag vroeg iemand een keer naar mijn PJO. Ik was toen nog geen lid van DWARS, en heb dat eigenlijk meteen gedaan op mijn mobiel. Binnen een maand zat ik bij commissie internationaal, en na een half jaar werd ik hier voorzitter van, omdat de oud-voorzitter weg ging.

Toen kwam de grote Jessegolf van de verkiezingen zo ongeveer aanwaaien, waardoor we veel nieuwe leden kregen. Dat was heel interessant en bijzonder om mee te maken- dat zó veel jongeren actief wilden worden! Toen ik al meer dan een half jaar voorzitter was van commissie internationaal, ben ik bij DWARS Leiden-Haaglanden als algemeen bestuurslid aan de slag gegaan. Ik heb een jaar lang in een heel erg leuk bestuur mogen zitten van een mooie afdeling. We hebben leuke ideeën gestart die nu nog steeds worden gedaan, zoals de pre-congresactiviteit. Toen was er een kleine gap in mijn DWARS-leven. Ik deed een half jaartje gepland niks, omdat ik me bezig hield met mijn stage bij ProDemos. Dat vond ik achteraf heel jammer, ik miste iets. Ik heb daarom gesolliciteerd bij de RvA, en afgelopen wintercongres ben ik daar lid -en voorzitter!- van geworden. Dat doe ik met plezier!

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Provinciale Staten?

Ik dacht dat ik wel een geluid kon horen, zeker op sociaal gebied, ook al is dat minder belangrijk in de Provinciale Staten. Ik ben er vooral ingegaan met het idee dat ik niet persé in de Staten wil, maar dat ik een heel erg sterk links geluid voor specifiek jongeren en studenten wil laten horen. Daarvoor wil ik me inzetten, en daarom heb ik me gekandideerd.

Wat zou je doen als je verkozen worden?

Plek 19 heeft niet de grootste kans natuurlijk, maar wie weet. Ik zou me echt inzetten voor een goed huisvestingsplan, zeker voor studenten, zodat er genoeg woningen zijn. Zeker in de steden van Zuid-Holland is er immers een zwaar tekort. Voor de rest moeten we echt kijken naar een sterke infrastructuur, met name naar investeringen in het openbaar vervoer. Juist voor jongeren zonder de luxe of mogelijkheid tot een auto is het openbaar vervoer belangrijk. Daar moeten wij ons als GroenLinks sterk voor maken, ondanks dat we de metropoolregio hebben; de Provinciale Staten kunnen (misschien in samenspraak) een rol spelen in het lokaal en regionaal openbaar vervoer.

Heb je een leuke quote of oneliner?

Zet je altijd in voor waar je in gelooft!

Op 20 maart mag je stemmen! DWARSer Luuk Voncken staat voor GroenLinks Zuid-Holland op de lijst.? bit.ly/LuukVoncken

Slået op af DWARS Rotterdam-Rijnmond i Torsdag den 31. januar 2019

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Rotterdams College is het (tram)spoor bijster

Khan van Tol, penningmeester van DWARS Rotterdam-Rijnmond, schrijft over de verdwijnende trams in Ro…

18 mei 2023
Geen categorie

Word lid en doe mee!

We waren gister aanwezig bij het Klimaatalarm, een belangrijk moment voor ons en vele andere om de n…

15 maart 2021
Geen categorie

Demonstratie SOS Moria: Evacuatie nu

SOS Moria: evacuatie nu

 

Dit is een initiatief van een groep jongeren in samenwerking met he…

15 september 2020