Geen categorie

Demonstratie SOS Moria: Evacuatie nu

15 september 2020

SOS Moria: evacuatie nu

 

Dit is een initiatief van een groep jongeren in samenwerking met het platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen.

 

In de nacht van 9 september is het vluchtelingenkamp op Lesbos in vlammen opgegaan. Moria is compleet verwoest. Voor onze ogen heeft zich een mensenrechtencrisis voltrokken. Sindsdien zijn 13.000 vluchtelingen ontheemd, slapen 4200 kinderen op straat, en is er een enorme behoefte aan de medische en psychiatrische hulp.

 

De brand is de uitkomst van een jarenlange mensonterende situatie. Al vijf jaar leven duizenden mensen verwaarloosd in koude tentjes, in een vuil, overvol kamp. Op het meest welvarende continent ter wereld hebben wij mensen opgevangen in wat volgens velen de hel op aarde is. Humanitaire organisaties als Artsen zonder Grenzen en UNICEF hebben de noodklok geluid, maar het is tevergeefs gebleken. De Europese lidstaten lopen voor hun verantwoordelijkheid weg. Het Europese migratiebeleid is daarmee definitief ter ziele gegaan.

 

Wij staan niet achter de gure wind die door Europa waait. Wij willen onze ogen niet sluiten voor deze humanitaire crisis. De situatie op de Griekse eilanden is onhoudbaar. Wij willen een humaan asielbeleid, waarbij mensen die vluchten voor oorlog een veilig onderkomen krijgen in fatsoenlijke omstandigheden. Europa en Nederland moeten werk maken van Europese solidariteit en veel meer vluchtelingen overnemen.

 

De vluchtelingen uit Moria hebben nu hulp nodig. Wij pleiten voor:

 

  • Een snelle evacuatie van alle vluchtelingen op Lesbos naar het Griekse vasteland en andere lidstaten van Europa zodat ze eindelijk een veilig, menswaardig onderkomen krijgen.
  • Onmiddellijke opvang van 1000 vluchtelingen waaronder 500 alleenreizende minderjarigen in Nederland.

 

Reeds 167 gemeenten gaven al eerder aan hieraan mee te willen werken. De gemeenteraad van Rotterdam heeft dat vorige week nog eens bekrachtigd. Zolang Nederland te weinig doet, zullen wij onze stem laten horen. De menselijkheid moet terug.

 

Waar? Markt Binnenrotte (achter metrostation Blaak)

Wanneer? Donderdag, 17 september 2020

Hoe laat? 19:00 – 21.00. Kom op tijd!

Hoe? Breng spandoeken of bordjes mee, houd 1,5 meter afstand (zoals aangegeven) en draag mondkapjes. Blijf thuis als jij of je huisgenoten symptomen hebben.

Neem je vrienden en familie mee en zet je op “Gaan” via https://www.facebook.com/events/744094256442860/?active_tab=about

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Rotterdams College is het (tram)spoor bijster

Khan van Tol, penningmeester van DWARS Rotterdam-Rijnmond, schrijft over de verdwijnende trams in Ro…

18 mei 2023
Geen categorie

Word lid en doe mee!

We waren gister aanwezig bij het Klimaatalarm, een belangrijk moment voor ons en vele andere om de n…

15 maart 2021
Geen categorie

Nieuwe bestuur!

We hebben een nieuwe bestuur!

Hannah (voorzitter), Lieke (secretaris), Jonathan (penningmeester) …

09 juli 2020