Bestuurspitches 2023: Ruben voor algemeen bestuurslid

Op het DWARS zomercongres (10 en 11 juni 2023) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Ruben heeft zich gekandideerd voor algemeen bestuurslid. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle functies, om zo de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Wat zijn je voornaamwoorden?

Hij/hem

Hoe jong ben je?

19 jaar

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik kom uit Bergen op Zoom. Ik ben actief binnen GroenLinks Bergen op Zoom als Burgerlid en ik ga na de zomer weer studeren, namelijk HBO-bestuurskunde nadat ik geslaagd ben voor mijn MBO opleiding redactiemedewerker.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Ik ben begin 2021 lid geworden van DWARS. Ik merkte dat de stem van jongeren ondergeschoven werd en niet serieus genomen werd. De steeds ergere klimaatcrisis, de kansengelijkheidscrisis, de stikstofcrisis, de problemen in de jeugdzorg en ga zo maar door. Dit wilde ik veranderen door actief te worden binnen GroenLinks en DWARS.  

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Yes! Ik was eerder lid van de Internationale Activiteiten Commissie (IACo) en ondertussen voorzitter. Hiermee heb ik meegeholpen om twee fantastische reizen naar Praag en Berlijn te realiseren. Ik was daarnaast het laatste jaar ook afdelingsbestuurder bij DWARS Brabant-Zeeland. Ik had daar de portefeuille Politiek en Campagne. Naast mijn portefeuilles was ik druk bezig met Zeeland. Waar voor het eerst in jaren weer een activiteit is georganiseerd. We hebben daar nu echt een actieve kern gekregen en DWARS krijgt daar nu ook steeds meer vaste voet aan de grond (steeds meer betrokken).

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Inhoudelijk denk ik dan echt aan Europese thema’s door de verkiezingen en dat is Europees migratiebeleid. Dit gaat denk ik een groot verkiezingsthema worden en als DWARS moeten we duidelijk onze mening over hebben, omdat het huidige beleid inhumaan is. Voor DWARS intern denk ik dat het belangrijk is om leden weer actiever te krijgen en meer nieuwe leden te werven.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Omdat ik denk dat ik DWARS nog leuker kan maken. Ik vind DWARS nu al een leuke PJO (Politieke Jongerenorganisatie), waar ik met veel plezier actief in ben, maar ik zie nog wel wat kansen die we helaas onbenut laten. Deze wil ik graag aanpakken. Zo hoop ik dat ik het komend jaar kan zorgen dat DWARS sneller op actualiteiten kan reageren en we ons daardoor beter in het publieke debat kunnen mengen. Ik hoop ook dat we als DWARS-bestuur beter gaan luisteren naar het kader (alle commissies en afdelingen buiten het Landelijk Bestuur). Ditt door aanspreekbaar te zijn, maar ook actief meningen op te halen en zelf veel in gesprek te gaan om zo DWARS beter, veiliger en leuker te maken. En als laatste hoop ik de politiek wat vaker in praktijk te brengen. Dit kan door demonstraties, maar ook door samen met DWARSers zelf een keer een bezoek te organiseren dat gaat over een politiek beladen onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan naar een boer gaan die het wel goed doet. 

Heb je een hobby of talent die niet relevant is voor DWARS?

Ik speel handbal en vind het af en toe gewoon lekker om te Netflixen.  

Wat is jouw guilty pleasure?

FC de Kampioenen (een Vlaamse serie).

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Met mijn gezelligheid, mijn enthousiasme, oplossingsgerichte denkwijze en met mijn praktische instelling. 

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?

Oehhh wat een moeilijke vraag want er gaat in Nederland zoveel mis. Maar ik denk dat ik een wet zou invoeren die het jeugdzorgsysteem verbetert. Op dit moment staat niet de jongere centraal, maar het product en het geld. Dit kan en moet anders. Omdat dit jongeren nu direct raakt, zou ik dat willen aanpassen. 

Wat is je favoriete spel?

Weerwolven van Wakkerdam.

Wat is je favoriete kleur?

Oranje.

Wat is je favoriete maaltijd?

Ik vind nacho’s uit de oven echt heel erg lekker!

Wat is je favoriete dier?

Rode panda.

Heb je nog een sappige roddel?

Helaas niet.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Ik denk zelf de reizen. De Praagreis was mijn eerste fysieke activiteit. Hier heb ik DWARS en veel DWARSers leren kennen. Ook tijdens de Berlijnreis heb ik gewoon genoten om samen met DWARSers in mijn favoriete Europese stad te zijn!

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

Heel erg leuk! Laatste jaar zijn er weer heel veel verschillende soorten artikelen geschreven over hele brede onderwerpen. Ik kwam er wel pas tijdens het schrijven achter waarom het OverDWARS heet. Dat kwartje viel pas laat. 

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Denk dat ik dan zou veranderen dat DWARS breder toegankelijker wordt en we daarmee ook diverser worden.

Wat is je meest controversiële mening?

Dat fruit (zoals ananas) op pizza kan en juist lekker is. 

Noem twee idolen en twee rivalen. 

Mijn idolen: Annalena Baerbock (de Duitse minister van Buitenlandse Zaken en lid van de Duitse groene). Omdat ze zich wereldwijd inzet voor vrede en pleitbezorger is van feministische buitenlandse politiek. En Lisa Westerveld omdat ze zich als echte volksvertegenwoordiger ontzettend goed inzet voor de jeugdzorg.

Mijn rivalen: Mark Rutte en Shell

Wat is het beste compliment dat je ooit gekregen hebt?

Dat ik altijd het beste wil doen voor andere mensen.

Hoe komen mensen meer over je te weten?

Instagram

LinkedIn

Twitter

Je mag jezelf nog 1 bonusvraag stellen en deze ook beantwoorden:

Denk je dat je van waarde kan zijn in het bestuur?

Ja, ik denk het wel! Ik heb brede kennis en heb als lokaal bestuurslid al gemerkt hoe besturen werkt. Ik heb in die functie een paar mooie dingen bereikt en was daar echt een bruggenbouwer. 

Heb je nog iets toe te voegen voor de lezers van OverDWARS?

Dat ik jullie allemaal hoop te spreken op het congres 🙂

Een afsluitend leuk feitje:

Dat ik thuis in de tuin/wei twee (kune-kune) varkens heb lopen die heel erg gek zijn op knuffelen.  

lees ook

LVolg ons op facebook

L