Bestuurspitches 2023: Tony voor algemeen bestuurslid

Op het DWARS zomercongres (10 en 11 juni 2023) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Tony heeft zich gekandideerd voor algemeen bestuurslid. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle functies, om zo de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Wat zijn je voornaamwoorden?
Ik ga onder de voornaamwoorden hij/hem.

Hoe jong ben je?
Ik ben ondertussen al 19 jaar jong, maar soms voel ik me een oud mannetje.

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben geboren in Rotterdam-Zuid, daarna heb ik jarenlang in Dordrecht gewoond en op dit moment woon ik in de Rotterdamse wijk Vreewijk. Ik studeer op dit moment Bestuurskunde (Public Administration) op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maar houd mezelf bezig met HEEL VEEL andere dingen: De medezeggenschapsorganen van de Erasmus Universiteit, het bezoeken van ontelbare (politieke) evenementen, lange-afstand fietsen en hardlopen, het kijken van anime en nog veel meer!

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?
Ik ben ongeveer een jaar geleden lid geworden van DWARS. Ik wist altijd dat de politiek mij enorm interesseerde en ik had mezelf beloofd dat ik lid zou worden van een partij als ik 18 jaar werd. Ik was toen nog niet bekend met DWARS, maar GroenLinks kende ik natuurlijk wel. Na veel partijen langsgaan kwam ik, voor mijn gevoel, uit bij GroenLinks en werd direct ook lid van DWARS toen ik hoorde over onze Politieke Jongerenorganisatie.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?
Kortgezegd, nee. Ik ben natuurlijk naar verschillende evenementen geweest, maar vanwege al het andere (politieke) werk dat ik verrichte had ik DWARS voor mezelf op een wachtrij gezet. Deze wachtrij eindigde na de provinciale verkiezingen van 15 Maart en toen kon ik pas echt kijken naar een serieuzere invulling binnen DWARS. Ik heb ondertussen al vele uren gedraaid in het publieke speelveld, waar ik dat niet heb gedaan binnen DWARS, en dit gaf mij het vertrouwen om ‘gewoon’ voor de AB- (Algemeen Bestuurdlid-) rol te gaan.

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?

Dit verschilt ook weer met de dag hoor, maar ik ben als kind opgegroeid in ‘slechte economische omstandigheden’ om het licht uit te drukken. Ik zet mezelf dus eerder bij rood.

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?
Dit vind ik een lastige, want er zijn namelijk veel thema’s die aandacht verdienen. Ik denk dat ik het graag wil blijven hebben over: 1. hoe we DWARS diverser kunnen maken en hoe we nieuwe groepen politiek geïntresseerde jongeren kunnen trekken naar onze club, ook de jongeren die nu niet willen/kunnen komen. 2. Hoe profileert DWARS zich als politieke jongerenorganisatie ? Profileren we ons ideologisch of realistisch, ik denk dat dit leuke discussies op kan brengen en dat lijkt me mooi om te waarborgen. 3. Het maken van een DWARS-menukaart met allerlei hippe hapjes.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?
Na de verkiezing van 15 maart was ik weer opzoek naar iets nieuws, het liefst weer politiek gericht en het liefst binnen de kaders van GroenLinks. Ik ging naar een aantal events van DWARS en het beviel me enorm, ook ideologisch-gezien paste DWARS goed bij mij. Niet veel later kwam de vacature van Algemeen Bestuurslid voor DWARS vrij en ik was enthousiast om weer iets nieuws op mij te nemen, zeker omdat het een functie is die veel tijd vergt en waar ik al mijn motivatie en tijd in mag stoppen.

Heb je een hobby of talent die niet relevant is voor DWARS?
Ik kan Gerrit de slak van Spongebob tekenen in minder dan 20 seconden door jaren aan hard werk en dedication in de bergen van Nepal. Ik heb het proces van Gerrit tekenen gemasterd en ben ondertussen bezig met mijn pronkstuk maken om mijn carrière af te sluiten, al is dit nog geheim.

Wat is jouw guilty pleasure?
Europa Universalis 4 spelen.

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?
Ik zal DWARS op het gebied van kennis op internationale vlak versterken en zal proberen een actiever DWARS te creëren.

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?
Serieus antwoord: Op dit moment zou ik graag een vorm van de Spreidingswet ingevoerd willen zien worden. Ik hoop dat de asielzoekers die naar Nederland komen niet nog eens ‘Ter Apel’ toestanden hoeven mee te maken en ik denk dat de Spreidingswet een effectieve manier kan blijken om dit op te lossen.

Wat is je favoriete spel?
Europa Universalis 4, als het gaat om bordspellen is Monopoly my jam.

Wat is je favoriete kleur?
#E24D28 [noot van de redactie: een combi van rood en oranje]

Wat is je favoriete maaltijd?
Pasta pesto :))

Wat is je favoriete dier?
Ik hou echt van Shiba Inu honden. Ik wil later, als Rotterdam mij ooit een huis gunt, meerdere Shiba’s thuis verzorgen.

Heb je nog een sappige roddel?
Als ik het openlijk vertel is het geen roddel meer, dat zou geen sense maken.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?
Dat ik lokaal DWARS Rotterdam randomly tijdens de Provinciale Statenverkiezing ontmoette. Dat was een leuke introductie. Ik hoop wel dat het komende congres mijn nieuwe leukste herinnering wordt binnen DWARS!

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?
Ik hoop dat er ooit een speciale editie van OverDWARS komt, genaamd: ‘’OverOverDWARS’’. Hier zou je kunnen praten over het proces van het ledenblad bijhouden. Verder zeer puik!

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?
Het lettertype van het DWARS logo (Die W kan echt niet mensen).

Wat is je meest controversiële mening?
Ik vind de TV-TAS-eilanden (de Waddeneilanden, waarvan de eerste letter van elk eiland samen deze afkorting vormt) echt verschrikkelijk, maar to be fair ik ben zelf in de lente gegaan en toen waaide het enorm.

Noem twee idolen en twee rivalen.
Ik mag geen antwoord geven op de rivalen vraag, want dan zou ik een persoonlijke call out doen lol.
Ik heb niet echt een idool, maar ik heb een aantal social media influencers die enorm creatief zijn en die ik vaak heb gebruikt voor inspiratie.

Wat is het beste compliment dat je ooit gekregen hebt?
Mijn oud-fractiemedewerker Tim zei altijd dat ik een politiek talent was. Hij gaf me veel zelfvertrouwen, Tim is een schatje.

Hoe komen mensen meer over je te weten?

Instagram: tony._.brd
 LinkedIn: Tony van der Linden
 Twitter: x
 Facebook: ik ben geen boomer
Maar stuur me vooral gewoon een appje of spreek me aan bij het congres of waar dan ook in DWARS. Ik hou van praten!

Je mag jezelf nog 1 bonusvraag stellen en deze ook beantwoorden:
Welke delen van politiek vindt je echt interessant ?

Ik ben vooral into geopolitiek en internationale betrekkingen, verder hou ik van natuur en milieu, vervuiling, openbaar vervoer en voornamelijk lokale problematiek. Last but not least draag ik een warm hart toe aan onderwijs.

Heb je nog iets toe te voegen voor de lezers van OverDWARS?
Deze vragenlijst bleek veel langer te zijn dan ik dacht en het is ondertussen al 00:42 in Tony tijd. Ik ga dus lekker naar bed toe, want ik heb morgen weer een drukke dag. Slaaplekker 🙂

Een afsluitend leuk feitje:
Ik thrift bijna al mijn kleding.

lees ook

LVolg ons op facebook

L