Bestuurspitches 2023: Thijme voor algemeen bestuurslid

Op het DWARS zomercongres (10 en 11 juni 2023) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Thijme heeft zich gekandideerd voor algemeen bestuurslid. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle functies, om zo de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Wat zijn je voornaamwoorden?

Hij/hem

Hoe jong ben je?

Ik ben 22 jaar jong

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik woon in Elst (de Gelderse versie), waar ik ook gemeenteraadslid ben voor GroenLinks Overbetuwe. Het afgelopen jaar was ik algemeen bestuurslid bij DWARS Gelderland en voorzitter van de commissie Zorg & Welzijn. Ook studeer ik politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en dat hoop ik dit jaar af te ronden.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Ik ben nu alweer zo’n drie jaar lid van DWARS en ben dus lid geworden tijdens de coronacrisis. In die tijd was er een hoop aan de hand in de politiek, denk aan de Black Lives Matter protesten, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de economische ongelijkheid die door de pandemie nóg zichtbaarder werd. Ik keek naar al deze politieke ontwikkelingen en dacht: hier moet ik iets mee. GroenLinks paste het best bij me (en dat doet het gelukkig nog steeds hoor), dus DWARS was een logische keuze! En oh ja, ik verveelde me een beetje met al die isolatie, dus afleiding was welkom ;).

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Zeker! Zoals, ik al zei was ik het afgelopen jaar algemeen bestuurslid bij DWARS Gelderland en voorzitter bij de commissie Zorg & Welzijn. Ik vond dit super leuk om te doen en heb veel gezellige mensen leren kennen en goeie vrienden gemaakt.

Hoe sta jij op de groen/rood-meter?

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Met de Europese Parlementsverkiezingen die er aan komen, zijn de internationale thema’s natuurlijk extra belangrijk. Dat zijn er een hoop, van groene onderwerpen (denk aan duurzame energie), tot rode (zoals een betaalbaar internationaal treinnetwerk) en paarse (bijvoorbeeld de discriminatie van LHBTI’ers in Hongarije en Polen). Maar we kunnen natuurlijk niet de nationale thema’s vergeten. Na de verkiezingsoverwinning van de BBB is het stikstofprobleem moeilijker om op te lossen dan ooit. Hierdoor blijft het tekort aan betaalbare woningen ook een groot probleem. Da’s toch best een hele lijst aan problemen en crises zo, maar dat zijn we de afgelopen jaren wel gewend geraakt…

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Ik vond het afgelopen bestuursjaar bij DWARS Gelderland ontzettend leuk! En eigenlijk wilde ik nog zoiets doen, maar dan in het groot, en waar kan ik beter dat doen dan in het landelijk bestuur? Ik heb de sfeer binnen de vereniging altijd als super fijn en gezellig ervaren, en die lijn wil ik graag doorzetten. Maar ik denk ook dat we als DWARS kunnen groeien. Op het gebied van activisme en burgerlijke ongehoorzaamheid is er de laatste tijd veel veranderd en ik vind het een taak van DWARS om de leden daarin mee te laten groeien. Denk hierbij aan activismetrainingen en het organiseren van demonstraties. Ook wat betreft het delen van onze politieke mening is er verbetering mogelijk. Door het duidelijk verspreiden van onze politieke idealen, met begrijpelijke uitleg, kunnen we meer druk leggen op de politiek en meer naamsbekendheid krijgen.

Heb je een hobby of talent die niet relevant is voor DWARS?

Hobby’s zeker! Talenten? Mwah, wat minder. Maar ik vind het erg leuk om te voetballen en te gamen, alhoewel ik me er niet per se goed in zou noemen. Andere hobby’s die ik heb zijn D&D’en, bord- en kaartspelletjes spelen, muziek luisteren, series en films kijken en chillen met vrienden.

Wat is jouw guilty pleasure?

Net te hard (en vals) meezingen met muziek als er niemand in de buurt is. Oh en soms ook als er wel mensen in de buurt zijn, maar veel minder vals wordt het daar meestal niet van.

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Ah kijk, de vraag waar ik moet gaan opscheppen (daar ben ik niet zo goed in). Oke, ik ga een poging wagen: ik ben in ieder geval erg bekend met hoe politiek werkt. Dat mag ook wel, als het mijn werk, studie en hobby is. Ik denk dat die kennis en ervaring erg kan helpen. Ook vind ik het leuk om in een team te werken, zoals een fractie of bestuur, en elkaar te helpen een gezamenlijk doel te bereiken. Bovendien werkt praten met mensen over politiek erg motiverend voor mij, en wel helemaal als het jongeren zijn. En zo alles bij elkaar is het me toch best goed gelukt om op te scheppen, kijk aan.

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?

Lastige vraag, maar waarschijnlijk een wet waarin enorme vermogens en winsten veel zwaarder worden belast. Misschien een beetje saaie wet, maar met al dat geld kan je prachtige dingen voor elkaar krijgen op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid en inclusie, zorg, mobiliteit, economische ongelijkheid enzovoorts enzovoorts…

Wat is je favoriete spel?

Dungeons & Dragons! Of toch League of Legends? Misschien toch Civilization 5-achtige spellen? Maar 2 uur lang doen over één potje Uno of weerwolven van wakkerdam heeft ook wel z’n charmes… Nou ja, dit antwoord maakt in ieder geval duidelijk dat ik én een nerd ben én slecht ben in het kiezen van favorieten.

Wat is je favoriete kleur?

Ik denk blauw, maar ik vind groen en zwart (ja ik weet dat het geen kleur is) ook wel mooi. Iets met slecht zijn in favorieten kiezen.

Wat is je favoriete maaltijd?

Je raadt het al: moeilijk kiezen! Noedels, pizza, wokgerechten en spaghetti staan in ieder geval hoog op het lijstje. En friet ook, maar dat laat ik maar achterwege voordat ik alle DWARSe patat-liefhebbers tegen me in het harnas jaag.

Wat is je favoriete dier?

Hier heb ik wel een favoriete, verassing! Want ik kan echt niet iemand anders kiezen dan Loiza, onze golden retriever meets berner sennen cutie van een hond. Als ze niet bezig is met schoenen stelen of sokken opeten, is ze erg fotogeniek (voor bewijs zie foto)

Bonusvraag: zou je ooit een foto van je ontzettend schattige hond Loiza gebruiken om zieltjes te winnen?

Nee.

Heb je nog een sappige roddel?

Mijn instagram filmpje is opgenomen door iemand die jullie misschien wel bekend voorkomt…

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

In het kader van slecht zijn in favorieten hebben: ik heb niet per se één leukste herinnering. Maar wel zeker een hoop hoogtepunten. De lange reizen naar Praag en Berlijn (behalve het grasveld voor het parlementsgebouw) waren in ieder geval super leuk. De congressen en het afdelingsweekend waren erg gezellig. Het afgelopen Extinction Rebellion protest was erg fijn om bij te zijn, of in ieder geval het gedeelte toen we met een groepje in blote bast op de snel weg stonden te dansen, schreeuwend naar het waterkanon of ze niet wat meer van dat verkoelende water hadden.

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

Het zou grappig zijn als ik hier nu opeens een heel negatief antwoord had, maar gelukkig kan ik uit de oprechtheid van mijn hart vertellen dat ik OverDWARS een hartstikke cool deel vindt van onze vereniging. Vanuit mijn voorzitterschap bij de commissie Zorg & Welzijn ben ik er af en toe best betrokken bij geweest. Ik heb er zelfs een keer een artikel voor geschreven samen met Rick over de vluchtelingenopvangcrisis.

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Meer leden! Oke en nu het niet flauwe antwoord: meer ledenbinding. We hebben stiekem best wat leden, maar het verschilt per activiteit of bijeenkomst nogal hoeveel mensen ook echt komen. Vaak zijn het ook de usual suspects, geloof me maar: het afgelopen jaar heb ik de eer gekregen om er eentje te worden. En natuurlijk is het heel gezellig als je steeds dezelfde DWARSers ziet, maar het zou nog gezelliger zijn als leden die wat minder actief zijn ook zouden deelnemen aan activiteiten van landelijk, afdelingen en commissies. Daar is denk ik nog werk aan de winkel :).

Wat is je meest controversiële mening?

Ik ga me er toch aan wagen. Het is friet. En dan woon ik nog best noordelijk om die mening te hebben. En misschien nog wel controversiëler: als jij het patat noemt … dan is dat helemaal prima. Die hele discussie is net zo interessant als de socialmedia accounts van Dennis Wiersma.

Noem twee idolen en twee rivalen.

Idool nummer één: Lisa Westerveld, ik vond het echt heel jammer dat ik niet bij de thema-avond over de jeugdzorg kon zijn 🙁

Idool nummer twee: Anne-Jip, de mascottebeer van DWARS Gelderland (maar wel onder de voorwaarde dat ie niet bij mij thuis stond en ik ‘m mee moest zeulen naar een activiteit)

Aartsrivaal nummer één: het plan dat een groepje DWARSers hun snor laat staan voor het congres en dat ik daar onderdeel van ben

Aartsrivaal nummer twee: het grasveld voor het Duitse parlementsgebouw in Berlijn (ik heb inside jokes zoveel mogelijk vermeden maar deze blijft)

Wat is het beste compliment dat je ooit gekregen hebt?

Oke ik ga proberen zo min mogelijk dit te laten klinken als een cliché, maarrrr dat mensen vertrouwen in mij hadden om hun volksvertegenwoordiger te worden. Oprecht: er is geen beter compliment in de wereld.

Ik denk dat we kunnen vaststellen dat het toch klinkt als een cliché, maar soms mag dat toch?

Hoe komen mensen meer over je te weten?

Instagram: thijmehoffmann, ik post niet heel veel maar ik heb als voornemen het meer te gaan doen 🙂
LinkedIn: heb ik, maar ben niet zo’n fan van het platform dus niet heel interessant
Twitter: volg mij op @HoffmannThijme voor tweets variërend van frustratie met de huidige politiek tot shitposts en kijk gezellig mee naar het zinkende schip dat Twitter heet
Facebook: ik heb vast een account uit een vorig leven toen ik het moest downloaden om Clash of Clans of whatever te spelen maar da’s niet bijster leuk om te volgen schat ik zo in

Je mag jezelf nog 1 bonusvraag stellen en deze ook beantwoorden: zie de loiza vraag

Heb je nog iets toe te voegen voor de lezers van OverDWARS?

Wat leuk dat je tijd uit je dag hebt genomen om over mij te lezen! Hopelijk was het die tijd waard. Als je nou nóg meer over me wilt weten, of gewoon meer foto’s van Loiza wilt zien (geen zorgen, ik zal niet beledigd zijn, ze is een stuk interessanter dan ik) app me dan vooral!

Een afsluitend leuk feitje:

Mocht je, ondanks mijn waarschuwing, toch benieuwd zijn hoe ik dan klink als ik zing: een groepje Berlijn-gangers gaat twee heuse liedjes opnemen over die prachtige reis en ik ben zo gek om mee te doen. Dus stay tuned voor 2 bangers van liedjes over vegetarische döner, zonnenbrillen, grasveldjes in Berlijn, stepjes en een socialistische heilstaat waarin espressoshots de norm zijn.

lees ook

LVolg ons op facebook

L