Bestuurspitches 2023: Luna voor algemeen bestuurslid

Op het DWARS zomercongres (10 en 11 juni 2023) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Luna heeft zich gekandideerd voor algemeen bestuurslid. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle functies, om zo de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Wat zijn je voornaamwoorden? 
Zij / haar

Hoe jong ben je?
Ik ben 22 (en een half).

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik kom uit Pijnacker, een dorpje vlakbij Delft. Op dit moment zit ik in de laatste fase van de Bachelor Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast werk ik als freelancer bij een educatief bedrijf, waar ik me bezighoud met het maken van lesmateriaal en marketing.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?
Ik volg de politiek al best een tijdje, en ben me met de jaren meer gaan irriteren aan de dogmatische (rechtlijnige, of strenge) wijze waarop er vaak over politieke thema’s wordt gesproken; de manier waarop welvaart gelijk wordt geschakeld aan welzijn, sociaaleconomische status steevast als een verdienste wordt gezien en ons ‘gave landje’ opeens tot bar weinig in staat blijkt als het gaat om het fatsoenlijk opvangen van migranten, of de strijd tegen klimaatverandering.

Bij het binnendruppelen van de verkiezingsuitslagen in 2021 wist ik zeker dat ik op een concrete manier wilde bijdragen aan verandering. Diezelfde dag nog besloot ik lid te worden van GroenLinks, en daarmee ook van DWARS.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?
Ja! Bij de Campagnecommissie heb ik meegeholpen aan het vormgeven van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen, ik ben secretaris geweest van de Internationale Activiteiten Commissie en heb als observer deelgenomen aan het afgelopen congres van de Federation of Young European Greens.

Hoe sta je op de groen/rood-meter?

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Zichtbaarheid. Verandering is nodig, maar taai; daarom is het zaak zoveel mogelijk mensen te overtuigen van onze visie. Zeker met de Europese verkiezingen op komst. Dit kan alleen als we naast vindbaar ook écht zichtbaar zijn. Voor ons politieke netwerk, door onze standpunten om te zetten in concrete actiepunten, maar ook voor jongeren buiten de politieke bubbel. Niet alleen politieke-nerds moeten ons weten te vinden, ook jongeren die nu nog minder makkelijk met een PJO in aanraking komen, moeten ons geluid luid en duidelijk kunnen horen. Zo maken we de DWARS toegankelijker, inclusiever én vergroten we bovendien onze slagkracht.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

De afgelopen tijd is DWARS steeds meer mijn agenda gaan domineren, en dat bevalt me meer dan prima. Ik ben met de activiteit / vergadering enthousiaster geworden, en zocht een manier om nóg veel meer met DWARS bezig te kunnen zijn. Waar kan dat nou beter dan het landelijk bestuur?

Heb je een hobby of talent die niet relevant is voor DWARS?

Talent: Ik weet bij zeer specifieke situaties bijpassende songteksten te quoten. En ik heb een enorm hoge koffie-tolerantie.
Hobby: Ik maak graag muziek, en vind het leuk om bezig te zijn met schrijven en vormgeving.

Wat is jouw guilty pleasure?
Meeschreeuwen met Taylor Swift muziek (sorry buren).

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?
Ik ben wel een beetje een dossiervreter; cryptische stukken en chaotische politieke ontwikkelingen vind ik, misschien ook wel vanwege mijn filosofie-achtergrond, leuk om te ontcijferen. Maar ik ben vooral heel gedreven om die informatie vervolgens op een creatieve manier om te zetten in een pakkend verhaal of slimme strategie; zodat er ook écht iets gebeurt. Als ik word verkozen ga ik vol inzetten op sterke informatievoorziening, goed doordachte politieke strategieën en grandioze campagnes! 🙂

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?
Mag ik ook een wet aanpassen? Ik zou ervoor willen zorgen dat meer kinderen toegang hebben tot aanvullende voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Met een VVE-indicatie kunnen kinderen met een (kans op) ontwikkelingsachterstand extra worden begeleid, zodat zij een zo goed mogelijke start kunnen maken op de basisschool; een super belangrijk middel om kansenongelijkheid tegen te gaan. Ik zou willen dat de drempel tot het krijgen van een VVE-indicatie wordt verlaagd.

Wat is je favoriete spel?
Oei ja, cliché, maar toch echt Weerwolven. Zéker met DWARSers.

Wat is je favoriete kleur?
Groen!

Wat is je favoriete maaltijd?
Ik ben liefhebber van gezelligheidseten; een (vegetarische) borrelplank, soeptafeltje, tapas,
etc.

Wat is je favoriete dier?
Keizerspinguïns

Heb je nog een sappige roddel?
Geen commentaar, ik hecht veel waarde aan integriteit 🙂

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?
De afgelopen Berlijnreis vond ik wel echt een hoogtepunt. Maar met DWARSers politieke debatten volgen is ook altijd een feestje.

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?
Ik vind OverDWARS een heel mooi platform voor DWARSers om standpunten en analyses met de rest van de vereniging te delen!

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?
Ik zou zorgen dat DWARS een nog wat diverser bereik heeft.

Wat is je meest controversiële mening?
Ik ben pro (winterse) bewolking, en sta nooit echt te springen om een strak blauwe lucht.

Noem twee idolen en twee rivalen.
Idolen: Simone de Beauvoir en Matt Haig .
Rivalen: Mijn persoonlijke rivalen zijn cafeïnevrije koffie en muggen (ik snap dat muggen
belangrijk zijn voor het ecosysteem enzo, maar ik ben allergisch voor muggenbeten).

Wat is het beste compliment dat je ooit gekregen hebt?
Dat het ‘echt wel goedkomt met mij’. Toch een geruststelling.

Hoe komen mensen meer over je te weten?
Instagram: @lunaheijdendael
En stuur me gerust een mailtje: rivluun@gmail.com

Je mag jezelf nog 1 bonusvraag stellen en deze ook beantwoorden:
Wat is de beste film aller tijden?
12 Angry Men!

Heb je nog iets toe te voegen voor de lezers van OverDWARS?

Ik kijk ernaar uit om jullie allemaal op het congres te zien <3

Een afsluitend leuk feitje:
Varkensmoeders zingen voor hun biggetjes. Dat is toch lief.

lees ook

LVolg ons op facebook

L