Bestuurspitches 2024: Manuela voor Hoofdredacteur

Ook dit jaar heeft OverDWARS informatie verzameld over de kandidaten voor het aankomende DWARSe zomercongres op 8 en 9 juni. Manuela heeft zich gekandideerd voor hoofdredacteur voor OverDWARS. Met deze vragen hopen we de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar de ultieme hoofdredacteur!

 

Wat zijn je voornaamwoorden? (voornaamwoorden zijn de woorden die jou omschrijven als mensen over je praten, bijvoorbeeld zij/haar, hij/hem, die/diens, of hen/hun)

Zij/haar

 

Hoe jong ben je?

23 jaar!

 

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik kom uit IJhorst, dat ligt bij Staphorst, dat ligt bij Meppel, dat ligt bij Zwolle. Kortom: uit een klein dorpje in de bijbelbelt uit een totaal niet linkse omgeving. Gelukkig woon ik tegenwoordig in Zeist met mijn lieve DWARSe vriendinnetje!

Momenteel ben ik bezig met het afronden van mijn bachelor Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast doe ik een heleboel: ik werk bij de Intertoys en bij de lokale krant, ik maak een politiek radioprogramma bij RTV Meppel en ik ben natuurlijk actief bij DWARS!

 

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Ik kom uit een hele rechtse en conservatieve omgeving waar ik nooit echt bij paste. Daarom was ik al heel lang zoekende naar een plek waar ik me meer thuis voelde, tot ik begin 2018 geheel toevallig kennis maakte met DWARS. Tijdens het eerste jaar van mijn opleiding Journalistiek in Zwolle moest ik voor een opdracht een sfeerartikel schrijven over een evenement. Ik koos ervoor om naar een GroenLinks-evenement in Zwolle te gaan omdat ik sowieso geïnteresseerd was in GroenLinks. DWARS was daar leden aan het werven. Ik raakte in gesprek met een paar DWARSers en ik raakte meteen enthousiast om lid te worden. Iemand daar vertelde mij ook over OverDWARS, wat mij de perfecte plek leek voor mij om te beginnen bij DWARS. Sindsdien ben ik niet meer weg te slaan! DWARS was voor mij de eerste plek waar ik me volledig thuis voelde, met mensen met dezelfde kijk op de wereld. Ik kan met trots zeggen dat dit het beste besluit is dat ik heb genomen.

 

Heb je eerdere ervaring binnen OverDWARS?

Een heleboel! Sinds 2018 ben ik actief bij OverDWARS. Eerst alleen met het schrijven van artikelen, later met podcasts maken en vele andere taken. In het bestuursjaar 2021-2022 en 2023-2024 ben ik adjunct-hoofdredacteur geweest. Vanuit die functie ondersteunde ik de hoofdredacteur en kon ik de lijn van OverDWARS medebepalen.

 

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Het stevig beschermen van democratische normen, waaronder ook de vrije pers waarborgen, en het stevig beschermen van kwetsbaren in de samenleving. We moeten kosten wat kost de schade van dit extreemrechtse kabinet tegengaan.

 

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Stiekem wil ik dit al heel lang, maar was ik te onzeker om te geloven dat ik de meest geschikte kandidaat zou zijn. Ik heb hard aan mijn zelfvertrouwen gewerkt waardoor ik nu wel het gevoel heb dat ik een goede hoofdredacteur kan zijn.

Ik heb me kandidaat gesteld omdat ik mega enthousiast ben om OverDWARS naar een nog hoger niveau te tillen. Ik heb een heleboel toffe kansen gekregen binnen OverDWARS en deze kansen wil ik ook graag aan anderen bieden. Daarnaast wil ik ervoor zorgen dat OverDWARS nog meer een leerschool wordt voor journalistiek talent binnen DWARS, bijvoorbeeld als het aankomt op artikelen schrijven en gasten interviewen. Ik hou er echt van om mensen te begeleiden en te zien groeien en voor mij is de functie van hoofdredacteur hier ideaal voor.

 

Heb je een talent of hobby die niet relevant is voor OverDWARS?

Ik kan alle 50 staten van Amerika uit mijn hoofd opnoemen op alfabetische volgorde! (Niet op niet-alfabetische volgorde, dus vraag dat ook maar niet aan me). Vroeger gingen ik en mijn vader hiermee oefenen omdat we allebei zo veel van geografie houden.

Fun fact: Dit heb ik ooit gebruikt als party trick op een DWARS activiteit in 2019 naar Julia Matser, de voorzitter op dat moment. Ik weet niet of ik er trots op ben of niet, maar het is absoluut een core memory geworden.

 

Waarmee ga jij OverDWARS versterken komend jaar?

Ten eerste zou ik als hoofdredacteur heel veel kennis met me meebrengen: ik heb veel journalistieke ervaring en heb ervaring met vrijwel alles wat OverDWARS te bieden heeft: van artikelen redigeren tot podcasts bewerken tot een magazine maken. Hiermee kan ik als hoofdredacteur veel stabiliteit brengen. Met deze ervaring wil ik graag mensen helpen om zich te ontwikkelen in hun interesses. Bovendien denk ik dat ik een fijne en veilige sfeer binnen de redactie kan behouden.

Daarnaast heb ik een heleboel ideeën om OverDWARS te versterken. Ten eerste wil ik OverDWARS ook een interne focus geven. Momenteel interviewen we vooral gasten van buiten DWARS en GroenLinks en schrijven we vooral artikelen over dingen die in de samenleving spelen. Hier wil ik zeker mee doorgaan, maar ik wil ook dat OverDWARS zich focust op interne zaken, bijvoorbeeld door bestuursleden te interviewen, door debatten te organiseren tussen DWARS en andere politieke jongeren organisaties of door artikelen te schrijven over zaken die spelen binnen DWARS.

Ten tweede zou ik wat meer structuur willen aanbrengen bij OverDWARS door bijvoorbeeld een jaarplanning te maken om regelmatig te publiceren en door terugkerende rubrieken te introduceren en te versterken.

Ten derde wil ik OverDWARS nog meer uitbreiden. We zijn als redactie het afgelopen jaar nog meer gegroeid en nog zichtbaarder geworden (goed gedaan, Gijs!). Ik wil OverDWARS nog zichtbaarder maken door bijvoorbeeld cursussen te geven aan commissies en afdelingen en door activiteiten te organiseren. Daarnaast wil ik mensen nog meer aan OverDWARS laten hechten door redactieleden meer verantwoordelijkheden te geven.

Maar, nog belangrijker: we hebben al een heleboel getalenteerde redactieleden wiens talenten ik nog meer wil inzetten. (Shout-out naar Nordin voor zijn vormgeving magie, naar Gijs en Oscar voor hun creatieve ideeën, naar Tessa voor haar factcheck skills, naar Jimke voor haar scherpe feedback, naar Hendrik voor zijn Groningse toewijding, naar Joshua voor zijn structuur, naar Jeanine voor haar humor en naar Farah voor haar gezelligheid. Zo kan ik nog wel even doorgaan (sorry als ik je niet benoemd heb, maar iedereen heeft iets te bieden!)).

 

Wat is je beste karaktereigenschap?

Ik vind dit altijd een beetje ongemakkelijk om over mezelf te zeggen, maar ik denk ik goed naar mensen kan luisteren. Ik neem graag de meningen van mensen mee en heb goed door wat mensen nodig hebben zodat ze zich gezien en gewaardeerd voelen. Dit is als hoofdredacteur heel belangrijk omdat je hiermee een fijne en veilige sfeer kan creëren en conflicten makkelijker kan oplossen. Ik heb ook het gevoel dat mensen hierdoor makkelijk op mij afstappen met problemen.

 

Wat is je slechtste karaktereigenschap? (te perfectionistisch mag alleen bij klinische faalangst 😉)

Mijn onzekerheid zit mij redelijk vaak in de weg (het heeft me zelfs viermaal tegengehouden om te solliciteren als hoofdredacteur, heel irritant). Ik ben heel sensitief, wat enerzijds iets goeds is want daardoor ben ik heel empathisch met anderen, maar het zorgt er ook voor dat ik redelijk snel van slag kan raken. En wij DWARSers dragen al de hele wereld op onze schouders!

 

Wat is je leukste herinnering aan (Over)DWARS?

Hmm dat is een hele lastige want er zijn er zo veel om uit te kiezen! Terwijl ik dit schrijf, ben ik nog steeds aan het nagenieten van een activiteit die ik heb georganiseerd met de commissie Kunst, Cultuur en Media, de afdeling Rotterdam-Rijnmond en OverDWARS. Bij deze activiteit waren journalisten Sheila Sitalsing, Chris Aalberts en Paul Verspeek aanwezig om het te hebben over pers en polarisatie. Dit was heel leerzaam en leuk. Stiekem ben ik een beetje fan van Sheila en ze stuurde zelfs achteraf nog een heel leuk en complimenteus mailtje!

 

Wat vind jij goed aan OverDWARS?

Alles!! Daarom wil ik er hoofdredacteur van worden haha. Maar even concreet: het mooiste aan OverDWARS vind ik dat het een gezellige leerplek biedt. Inhoud met een flinke dosis gezelligheid (en soms andersom)!

 

Als je één ding aan OverDWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Dat we nog zichtbaarder zijn! Door bijvoorbeeld regelmatiger te publiceren en door heel DWARS actief te betrekken bij OverDWARS.

 

Wat is je meest controversiële mening?

Ik haat pasta. Sue me if you must.

 

Als je een mascotte zou moeten kiezen die niet Guac is, wat voor een dier of fantasiebeest zou je dan mascotte maken?

Guac is perfect. Guac is leven, Dat je überhaupt de suggestie durft op te wekken om hem te vervangen, vind ik moreel verwerpelijk.

 

(Bonusvraag) Wat zijn de twee leukste interviews die je ooit hebt gedaan?

Goeie vraag zeg! En fijn dat je me de ruimte geeft om er twee te benoemen, want ik kan niet kiezen! Ik vond het interview met Kim van Sparrentak heel leuk omdat Kim gewoon de allerleukste persoon ever is en het interview ging over mijn grootste interessegebieden (Europa en de verwatering van democratie). Ik vond het interview met Stephan van Baarle heel leuk omdat ik heel kritisch kon zijn en daar hou ik van (maar verder ben ik ook heel lief hoor).

 

Mochten de fantastische lezers van OverDWARS aan de hand hiervan nog vragen hebben, dan kunnen ze mij altijd een appje sturen!

 

 

 

 

 

 

 

lees ook

LVolg ons op facebook

L