Bestuurspitches 2024: Frank voor Raad van Advies

Ook dit jaar heeft OverDWARS informatie verzameld over de kandidaten voor het aankomende DWARSe zomercongres op 8 en 9 juni. Frank heeft zich gekandideerd voor de Raad van Advies. Met deze vragen hopen we de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar de ultieme Raad van Advies!

Wat zijn je voornaamwoorden? (voornaamwoorden zijn de woorden die jou omschrijven als mensen over je praten, bijvoorbeeld zij/haar, hij/hem, die/diens, of hen/hun)

Mijn voornaamwoorden zijn hij of die. Fijn nieuws: binnenkort hoop ik een X in mijn paspoort te krijgen.

Hoe jong ben je?

Ik heb 27 jaartjes op de teller staan, dus het schiet op.

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben opgegroeid in de Bollenstreek boven Leiden, bekend van de bloemenvelden op toeristische foto’s. Sinds vorig jaar woon ik in het even zo schilderachtige Weesp. In het dagelijks leven ben ik secretaris van FNV Young & United. Mijn hobby’s zijn zingen (ik zit o.a. op het Zwaluwkoor in Amsterdam Nieuw-West, waar we wereldmuziek zingen), technologie (met computers sleutelen) en series kijken. Op het moment van schrijven ben ik Gravity Falls (op Disney+) aan het afkijken. Ik ben dus een echte culturele nerd. Verder ben ik kerkganger en vrijwilliger bij het Leger des Heils.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Na enige omzwervingen via de JD (kort en geen actief lid), DWARS en ROOD heb ik in 2018 mijn thuis gevonden bij onze vereniging. Op politiek gebied komen drie belangrijke thema’s goed samen bij DWARS: eerlijk delen en solidariteit, omkijken naar de natuur en de klimaatcrisis, en helemaal kunnen zijn wie je bent. En ik ben bij DWARS gebleven omdat ik ook mijn sociaal thuis heb gevonden en dierbare vrienden heb gemaakt.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Op het moment ben ik bestuurslid Internationaal & Digitale Zaken bij DWARS Noord-Holland – Flevoland en lid van de Inclusiecommissie. Verder snuffel ik graag bij inhoudelijke commissies zo nu en dan. Ik heb dus een brede ervaring met politieke en organisatorische taken binnen DWARS, zowel op landelijk als in afdelingen.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

De Raad van Advies zie ik als een waardevolle plek om mijn ervaring en kennis terug te geven aan de vereniging. Omdat ik aan het einde van mijn DWARSe ‘loopbaan’ zit door mijn leeftijd, zie ik de Raad van Advies als een mooie afsluiting (maar ik zal daarna denk ik nog wel blijven rondhangen hoor 😉).

Wat voor een rol zou je binnen de Raad van Advies op je willen nemen?

Als lid van de Raad van Advies zou ik de vereniging en het bestuur willen ondersteunen op het gebied van privacy, technologie, inclusie en het recht (met regels die voor verenigen belangrijk zijn). In deze moderne tijd gaan de ontwikkelingen hiermee snel, dus het is goed als DWARS daarop voorbereid is en de juiste keuzes kan maken. Ik neem vanuit de Inclusiecommissie de resultaten uit ons onderzoek mee, zodat ik eventueel toelichting en advies kan geven. Ik kan dan ook kijken of er verbeteringen worden gemaakt op het gebied van inclusie vanuit de Raad van Advies. Verder ben ik graag een toegankelijk aanspreekpunt voor leden en het bestuur als zij bijvoorbeeld zaken opmerken en willen sparren daarover.

Heb je een talent of hobby die niet relevant is voor DWARS?

Ik denk dat heel veel talenten of hobby’s op een manier wel te koppelen zijn aan DWARS, haha. Zingen zou bijvoorbeeld ook van pas kunnen komen bij het opnemen van een campagneplaat. Maar als ik iets moest bedenken, dan zou het radiotechniek zijn. Het is een droom van me om een radiozendamateur te worden, maar je kunt thuis al luisteren wat er in de lucht hangt op http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/. Er gaat een hele wereld voor je open: van vreemde signalen en kletsende truckers tot weer- en tijdsstations en Noord-Koreaanse staatszenders.

Wat is je guilty pleasure?

Muziek uit de jaren tachtig. De muziek van nu is daar niets bij. Synthesizers, zoetsappige melodieën, en hier en daar een verborgen politieke boodschap (tegen de Koude Oorlog en de conservatieve wind van Reagan en Thatcher). Enkele aanraders: Wham!, Fleetwood Mac, Billy Joel en Frankie Goes to Hollywood (zie je de grap?). En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat is je beste karaktereigenschap?

Ik vind aandacht voor detail belangrijk. Dat is wat anders dan perfectionisme, overigens. Veel dingen die klein lijken, kunnen later groot uitpakken. Het is daarom goed om oplettend te zijn op ontwikkelingen die de vereniging raken. En aandacht voor detail betekent ook dat je waardering hebt voor de moeite die in plannen wordt gestoken en hoe die plannen eventueel concreet nog beter kunnen worden gemaakt.

Wat is je slechtste karaktereigenschap?

Ik mag mezelf best weleens vaker op nummer 1 zetten. Ik vind omkijken naar en interesse tonen in de ander heel belangrijk, maar ik ben ook verantwoordelijk voor mijn eigen persoon en die mag gezien worden. Dat lukt gelukkig steeds beter.

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Pfoe, dit is ook een pittige vraag. Er zijn veel leuke herinneringen die ik koester. Ik denk onder andere aan de afgelopen Straatsburgreis waar ik met andere DWARSers gezellige tijden heb beleefd in een mooie stad. En de humor die we als vereniging hebben. Zo hebben wij als Cultuurcommissie van (toen nog) DWARS Amsterdam richting 1 april 2023 het afdelingsbestuur in de maling genomen. We hadden als ‘nieuws’ dat de Cultuurcommissie over ging stappen naar JS Noord-Holland en zij hielpen een handje mee. We hebben het niet uitgehouden tot 1 april, maar geslaagd was de grap wel (sorry nog, Joshua 🙃).

Wat vind je het meest waardevol aan DWARS?

Los van de fijne vereniging die DWARS is, moeten we ook niet onderschatten welke invloed wij hebben als politieke jongerenorganisatie. Het is bijzonder dat GroenLinks(-PvdA) op verschillende plekken DWARSers op de lijst heeft staan, en her en der zelfs als lijsttrekker. Ook wordt er meer dan bij veel andere partijen serieus naar ons geluisterd. Dat kan natuurlijk altijd beter (zeker in de landelijke politiek), maar lokaal liggen de kansen voor het oprapen om invloed te hebben en om te vertellen wat je als jongere zelf belangrijk vindt in je eigen omgeving.

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

Heel leuk! OverDWARS heeft een goede balans tussen interessante en verdiepende artikelen, en humor. En de redactie bestaat ook uit ontzettend leuke en creatieve mensen. Groetjes van mij!

Wat is je meest controversiële mening?

Ik heb een genuanceerde kijk op veganisme. Net als elke andere DWARSer ben ik tegen de bio-industrie, maar als je wil vissen aan de kant van het water: ga je gang.

Geef de lezers van dit interview advies!

Ik sluit af met een klassieke quote uit Monty Python’s The Meaning of Life:

“Try to be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations.”

(Probeer aardig te zijn tegen mensen, eet niet te vet, lees af en toe een goed boek, ga wandelen en probeer in vrede en harmonie samen te leven met mensen van alle geloofsovertuigingen en naties.)

Het lijkt zo eenvoudig, maar het is wel waar. Juist in deze tijd, waar een knetterracistische partij de leiding neemt in een coalitie en er een genocide wordt gevoerd tegen de Palestijnen, moeten we stilstaan bij het feit dat we allemaal mensen zijn die waarde hebben. En laten we als DWARS met al onze idealen strijden voor een wereld waarin die gedachte écht de gewoonste zaak van de wereld is.

lees ook

LVolg ons op facebook

L