Blogs

De CuCo Stelt Voor: Hendrik Willemsen

03 juni 2023

Dit is het vijfde deel van een serie van voorstelstukjes over de leden van de Cultuurcommissie (CuCo). Dit keer Hendrik Willemsen!


Naam – Woonplaats – Leeftijd – Dagelijkse Bezigheden?

Hoi, mijn naam is Hendrik. Ik studeer Nederlandse Literatuur aan de Vu. Op dit moment woon ik in Amsterdam, maar ik kom uit Leeuwarden. Ik werk op
verschillende plekken in het onderwijs, zo geef ik gastles poëzie en help ik mensen om Nederlands te leren. Taal is zeg maar echt mijn ding. In mijn vrije tijd ben ik ook leiding op scouting.

Hoe en wanneer ben je bij DWARS gekomen? Welke idealen of onderwerpen zijn voor jou belangrijk?

Ik ben bij GroenLinks terechtgekomen door een van mijn beste vrienden, Tom Molenaar, toen hij stage liep bij GroenLinks. Ik maakte toen ook kennis met DWARS en mocht onderdeel zijn van het enthousiaste team dat de Cultuurcommissie nieuw leven inblies. Vanaf het begin heb ik het belangrijk gevonden dat we niet alleen maar vergaderden, maar dat we het ook gezellig
hadden met elkaar. Zo ontstond ook de ‘eetvergadering’. Eerst even gezellig eten met zijn allen en daarna vlot en efficiënt vergaderen. Dat sluit ook aan bij mijn idealen. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich veilig maar ook betrokken kan voelen (inclusie). Daarnaast heb ik een groot hart voor onderwerpen als kansengelijkheid en natuurlijk onderwijs. Als kunstenaar moet ik kunst en cultuur uiteraard ook nog even benoemen.

Wat spreekt je aan bij de Cultuurcommissie?

Ik vind cultuur belangrijk, omdat het de manier is om mensen te verbinden, nieuwe ideeën te ontwikkelen en te experimenteren. Ik hoop dat we met de Cultuurcommissie cultuur en politiek (in ieder geval binnen DWARS) een stukje dichter bij elkaar kunnen brengen.

Wat is een cultuurdingetje dat je ooit hebt gedaan / kan aanraden?

Dat is moeilijk kiezen. Ik kan sowieso aanraden om het album ‘Ik zou voor veel kunnen sterven maar niet voor een vlag’ van Sef te luisteren. Dat ben ik momenteel helemaal aan het grijs draaien. Verder kan ik de poëzie van onze aanstaande Dichter des Vaderlands Babs Gons erg aanraden.

Waar kijk je naar uit om te gaan doen met de Cultuurcommissie?

We hebben al veel leuke activiteiten georganiseerd. Ons plan was ooit om een spoken word workshop te organiseren met Babs Gons. Die was er bijna geweest, totdat onverwachte omstandigheden roet in het eten gooiden. Hopelijk lukt dat in de toekomst alsnog!

Wat zouden mensen nog moeten weten? / Wil je nog iets over jezelf kwijt?

Ik ben echt gek van talen, op dit moment spreek ik er 6. Niet allemaal vloeiend natuurlijk 😉


Wil je deze culturele krachtpatsers ook ontmoeten en een steentje bijdragen aan de DWARSe agenda? Stuur dan een mail naar cultuur.amsterdam@dwars.org