Blogs

De CuCo Stelt Voor: Tijn Zeeman

23 april 2023

Dit is het derde deel van een serie van voorstelstukjes over de leden van de Cultuurcommissie (CuCo). Dit keer Tijn Zeeman!


Naam – Woonplaats – Leeftijd – Dagelijkse Bezigheden?
Mijn naam is Tijn Zeeman en ik ben 21 jaar. Na een jaar in Utrecht te hebben gewoond woon ik nu weer bij mijn ouders in Hilversum. Ik doe de bachelor rechtsgeleerdheid, maar ik heb op het moment een tussenjaar voordat ik het laatste jaar voltooi. In dit jaar doe ik vrijwilligerswerk en ben ik daarnaast lid geworden van de CuCo van DWARS Amsterdam.

Hoe en wanneer ben je bij DWARS gekomen? Welke idealen of onderwerpen zijn voor jou belangrijk?

Nikola van Krieken (zij heeft zich eerder al voorgesteld) is een van mijn beste vriendinnen. Zij vertelde dat ze sinds kort lid was geworden van de CuCo van DWARS Amsterdam. Door mijn interesse in politiek en voorkeur voor groenlinks was ik meteen enthousiast. Via haar kreeg ik de uitnodiging om bij een vergadering aanwezig te zijn. Ik voelde meteen een fijne sfeer bij de vergadering en vond het leuk mijn interesses wat betreft cultuur met anderen te delen. Daarom besloot ik me bij de CuCo aan te sluiten en voor iedereen die deze interesses deelt activiteiten te organiseren. 

Onderwerpen die ik belangrijk vind: feminisme, klimaat, gezondheid, vluchtelingenbeleid, onderwijs, huisvesting en gelijkheid.

Wat spreekt je aan bij de Cultuurcommissie?

Naast het lezen van boeken en kijken van series merk ik dat culturele activiteiten in het dagelijks leven toch vaak op de achtergrond verdwijnen. Het lijkt mij daarom leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur deze activiteiten te organiseren en ze hiermee toegankelijker te maken.

Wat is een cultuurdingetje dat je ooit hebt gedaan / kan aanraden?

Een leuke manier om meer te leren over de cultuur van een stad of land is door hier een fietstocht met een gids te maken. Zo zie je niet alleen alle hotspots, maar leer je ook over de stad of het land. Dit kan zowel in Nederlandse steden als bij tripjes naar het buitenland. Een pluspunt is ook dat je de plaatselijke bevolking ietsje beter leert kennen.

Dan nog wat tips op het gebied van boeken en series:

Als er één boek is dat ik iedereen kan aanraden om te lezen is dat ‘de meeste mensen deugen’. Ik denk dat het erg relevant is en ook nog op zo’n manier geschreven dat je door wilt blijven lezen.

Daarnaast ben ik zelf erg fan van geschiedenis en historische series. Aanraders zijn Die Kaiserin (Netflix), The Duchess (NPO Plus), The Crown (Netflix) en Downton Abbey (Netflix).

Waar kijk je naar uit om te gaan doen met de Cultuurcommissie?

Ik kijk ernaar uit om de activiteiten te organiseren, mijn kennis over cultuur uit te breiden en hierbij ook anderen met een interesse in cultuur te ontmoeten.

Wat zouden mensen nog moeten weten? / Wil je nog iets over jezelf kwijt?

Je kan mij ‘s nachts wakker maken voor een matcha latte en avocado toast.


Wil je deze culturele krachtpatsers ook ontmoeten en een steentje bijdragen aan de DWARSe agenda? Stuur dan een mail naar cultuur.amsterdam@dwars.org