Blogs

De CuCo Stelt Voor: Tom Molenaar

12 januari 2023

Dit is de eerste deel van een serie van voorstelstukjes over de leden van de Cultuurcommissie (CuCo). Dit keer Tom Molenaar, de voorzitter van de CuCo!


Naam – Woonplaats – Leeftijd – Voornaamwoorden – Dagelijkse Bezigheden?
Hoi! Ik ben Tom (hij/hem), ik ben 21 jaar en ik woon in het pittoreske Amsterdam Nieuw-West. Ik ben voorzitter van de CultuurCommissie van DWARS Amsterdam en studeer Letterkunde aan de VU. Poëzie, literatuur en politiek zijn dingen die me enorm interesseren, en daarnaast ben ik een groot muziekfanaat!

Hoe en wanneer ben je bij DWARS gekomen? Welke idealen of onderwerpen zijn voor jou belangrijk?
Toen ik stage liep bij GroenLinks ben ik naast GroenLinks-lid ook gelijk DWARSer geworden. Ik vind sociale thema’s als klimaatrechtvaardigheid, kansengelijkheid en diversiteit reuze belangrijk, en ik ben blij dat DWARS dat ook vindt. Deze thema’s komen ook heel veel naar voren in de kunst, en dat is waar de CuCo in het spel komt!

Wat spreekt je aan bij de Cultuurcommissie?
Allereerst is het gewoon superleuk om je enthousiasme over culturele dingen te kunnen delen met andere cultuurfanaten. Toch vind ik het vooral fijn dat de mensen in de CuCo dit goed kunnen linken aan politieke thema’s, en hiermee het belang van kunst en cultuur heel duidelijk kunnen maken.

Wat is een cultuurdingetje dat je ooit hebt gedaan / kan aanraden?
Ik schrijf zelf veel poëzie! Dat klinkt heel stoffig, dat kan het ook zeker zijn, maar het is een heel fijne manier om je gevoelens te kunnen uiten en tegelijkertijd lekker creabea bezig te kunnen zijn. Daarnaast vind ik het leuk om urenlang keihard op mijn basgitaar te pingelen, al denken mijn huisgenoten daar inmiddels anders over. Ten slotte vind ik dat iedereen Spinvis moet luisteren, die man is een creatief genie en eigenlijk gewoon de oerkracht die deze aardbol bijeen houdt. Zijn allereerste en nieuwste album zijn echte aanraders.

Waar kijk je naar uit om te gaan doen met de Cultuurcommissie?
Ik heb heel veel zin om (eindelijk!) weer fysieke activiteiten te kunnen organiseren. Daarnaast hoop ik kunst en cultuur weer omhoog te krijgen op de Amsterdamse en misschien zelfs de landelijke politieke agenda.

Wat zouden mensen nog moeten weten? / Wil je nog iets over jezelf kwijt?
Shoutout naar alle toppers in de CuCo. Wil je deze culturele krachtpatsers ook ontmoeten en een steentje bijdragen aan de DWARSe agenda? Stuur dan een mail naar cultuur.amsterdam@dwars.org