Blogs

Laat Agenten een Hoofddoek Dragen

05 december 2022
Schrijver: Martin Voogd

Zolang Dilan Yeşilgöz minister van Justitie en Veiligheid is, zijn uniformen van de politie neutraal. Deze uitspraak doet zij nadat de nieuwe landelijk coordinator tegen racisme en discriminatie binnen de politie betoogt dat een agent wel een hoofddoek zou moeten kunnen dragen. Johan van Renswoude kreeg de taak om discriminatie binnen het korps aan te kaarten na diverse onthullingen over racisme binnen de politie. Zo werden racisten van de Rotterdamse politie in 2021 schriftelijk berispt nadat zij zich in een whatsappgroep bedienden van termen als “kutafrikanen” en “pauperallochtonen”. Ik ben blij dat deze agenten geen keppeltje, hoofddoek of kruis dragen, anders zou ik mijn twijfels hebben over hun neutraliteit.

Een intern onderzoek naar aanleiding van de whatsapp-berichten die de agenten verstuurden wees uit dat zij “hun werk professioneel en vanuit gelijkwaardigheid doen”.

Het verlangen naar neutraliteit heeft mij altijd een ongemakkelijk gevoel gegeven. Streven naar neutraliteit is belangrijk, maar een agent die gelooft volledig neutraal te kunnen zijn, heeft baat bij een goede dosis zelfreflectie. Omdat individuen niet neutraal kunnen zijn, is het des te belangrijker dat er plek is voor alle bevolkingsgroepen binnen het politiekorps, ook voor vrouwen met een hoofddoek. Het gevolg van de uiterlijke neutraliteit die Yeşilgöz voor de politie ambieert, is dat het korps nooit een afspiegeling kan zijn van de samenleving.

Kortom, rechtse politici die het telkens hebben over het belang van een neutraal uniform moeten zich maar eens bezig gaan houden met de problematiek die er echt toe doet. Voor agenten die zich racistisch uiten zou geen plek moeten zijn binnen de politie. Als er een coördinator wordt aangesteld om misstanden aan te pakken moet je luisteren naar zijn adviezen. Doe je dat niet, dan krijg ik het idee dat het helemaal niet over neutraliteit, maar over islamofobie gaat. Wanneer ik een politieuniform zie, denk ik niet aan neutraliteit maar vraag ik me af welke appjes de drager zou hebben verstuurd.


1 nos.nl/artikel/2450619-coordinator-racismebestrijding-politie-vindt-dat-agent-met-hoofddoek-moet-kunnen

2 nos.nl/artikel/2452789-yesilgoz-geen-hoofddoek-bij-politie-in-uniform

3 nos.nl/artikel/2370219-rotterdamse-agenten-krijgen-schriftelijke-berisping-om-racistische-appjes