Blogs

Duurzaam leven 101

15 april 2022

Schrijver: Milvanyo Gill’ard

Tegenwoordig horen we over de verslechtering van het broeikaseffect en het opraken van grondstoffen. Al sinds de opkomst van de industriële revolutie rond 1750, spraken geleerden zich uit over de gevaren van de industrialisatie op mens en het milieu. Duurzaamheid is een onmisbaar onderdeel geworden die onze huidige samenleving kenmerkt. Duurzaamheid gaat over de balans tussen mensen, milieu en welvaart. Het is de bedoeling dat deze op harmonieuze wijze gecombineerd worden en elke hiervan gelijkmatig de nodige aandacht krijgt, om te voorkomen dat de ene de dupe wordt van de anders toedoen.

Er zijn steeds meer manieren en alternatieven die helpen om duurzamer te handelen als individu. Ondanks dat de beste oplossingen gevonden kunnen worden bij de grootste vervuilers, kan iedereen toch een positieve impact hebben op het milieu door hun toedoen en laten. Hieronder dus nog wat handige tips om duurzamer te leven:

 • Muren en vloeren goed isoleren en je ramen voorzien van dubbel glas.
 • Bekijk thuis of kieren goed zijn afgedicht, bijvoorbeeld met tochtstrips.
 • Kijk of je zonnepanelen of een zonneboiler kunt installeren.
 • Houd je energieverbruik goed bij en gebruik energiezuinige apparaten (+ groene stroom).
 • Gebruik de airconditioning/verwarming niet onnodig.
 • Haal opladers uit het contact, mocht je deze niet gebruiken.
 • Vervang gloei- en spaarlampen door LED lampen.
 • Print zo min mogelijk en altijd dubbelzijdig.
 • Doe de wasmachine pas aan als deze vol is en hang de was liever op om te drogen i.p.v. de droger te gebruiken.
 • Probeer niet meer water te verbruiken dan nodig, óók tijdens het koken.
 • Gebruik en koop zo min mogelijk plastic tassen.
 • Doneer aan goede doelen die de zwakkeren in onze samenleving steunen.
 • Koop Fairtrade producten.
 • Fiets of reis liever met het openbaar vervoer.
 • Niet te vergeten… Hergebruik je flesje water & scheid je afval.

Het vinden van een juiste balans tussen mensen, milieu en welvaart schommelt continu en is mogelijk één van de grootste wereldwijde uitdagingen waar wij mee te maken hebben. Niet alleen is verduurzaming belangrijk voor het kunnen voorzien van jezelf, maar ook voor het belang van onze nakomelingen. Iedereen heeft recht op een schoon, gezond leefklimaat waarin bestaanszekerheid centraal staat. Duurzaamheid is dus niet alleen een hype, maar een levensstijl!