Blogs,Campagne

Crash course gemeenteraad

24 januari 2022

Schrijver: Annika van den Brink

The following blog is (for now) in Dutch. However, in the Netherlands it is also possible for most international residents to vote in the municipal elections. Voting for you municipality is really important, since the decisions they make have an impact on the place where you live, and maybe also study or work. For more information on whether you are allowed to vote, and more general information about the elections, you can visit these websites: link, and link.

Het zal de meesten niet zijn ontgaan: de gemeenteraadsverkiezingen 2022 komen eraan. Maar waar we de landelijke politiek toch wel regelmatig meekrijgen, blijft de lokale politiek wat op de achtergrond. Waar houden ze zich daar nou eigenlijk allemaal mee bezig? En waarom is het belangrijk te gaan stemmen 16 maart? In deze blogpost zal ik een crash course gemeenteraad geven.

De Nederlandse gemeentes zou je kunnen zien als een soort Nederland op kleine schaal. De landelijke regering heet dan binnen een gemeente het college van burgemeester en wethouders. Je zou de burgemeester kunnen vergelijken met de minister-president, en de wethouders met ministers. Het college van burgemeesters en wethouders is het dagelijks bestuur van een gemeente. Ieder lid van het college heeft hun eigen taken, en iedereen is samen uiteindelijk verantwoordelijk voor het beleid van elk lid. De rest van de raadsleden wordt de gemeenteraad genoemd. Dit is dus wat je zou kunnen vergelijken met de coalitie. De gemeenteraad controleert het college van burgemeesters en wethouders. Dat is hoe het bij de meeste gemeentes is verdeeld. Binnen de gemeentes Amsterdam en Rotterdam is er echter nog een onderscheid gemaakt: stadsdeelcommissies. Deze commissies zou je weer kunnen zien als gemeenteraden op kleine schaal, waarin de stad weer is onderverdeeld in stadsdelen.

Binnen de gemeenteraad zijn een aantal zetels te verdelen, afhankelijk van hoe groot een gemeente is. Hoe deze zetels verdeeld worden, wordt bepaald door de gemeenteraadsverkiezingen, die elke vier jaar worden gehouden. De meeste landelijke, grote partijen doen ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zo zijn momenteel de drie grootste partijen in de Amsterdamse gemeenteraad GroenLinks, D66 en de VVD. Daarnaast zijn er vaak ook lokale partijen die meedoen aan de verkiezingen. Oké, nu weten we hoe de gemeenteraad in elkaar zit. Maar waarom is het belangrijk te stemmen?

De belangrijkste reden waarom je echt zou moeten gaan stemmen is omdat de gemeenteraad beslissingen maakt die direct van belang zijn voor jouw leven. Er worden direct beslissingen gemaakt over jouw woonplaats, wat misschien ook wel je school-, studeer- of werkplaats is. Hierdoor is de gemeenteraad misschien nog wel belangrijker dan de landelijke regering voor jouw dagelijks leven. De gemeenteraad heeft ook een veel korter lijntje met de inwoners van haar gemeente dan de landelijke politiek heeft. Als er iets is in jouw gemeente of buurt waar je ideeën of verbeteringen voor weet, staat de gemeenteraad daar altijd voor open. Een gemeenteraadslid benaderen gaat heel makkelijk door ze een mailtje te sturen naar hun e-mailadres dat je (voor Amsterdam) hier kunt vinden.

Kortom, de gemeenteraad doet belangrijk werk voor jouw gemeente en jouw buurt, en daarom is het belangrijk om te gaan stemmen 16 maart. Naast stemmen kan je natuurlijk ook actief helpen met de campagne. Ook wij organiseren verschillende activiteiten en acties om campagne te voeren voor GroenLinks, waar ook jij aan bij kunt dragen, mocht je dit leuk vinden. Houd daarvoor onze website en socials in de gaten!


Bronnen:

https://www.amsterdam.nl/bestuur-en-organisatie/gemeenteraad/