Blogs

De invloed van de coronacrisis op mentale gezondheid

18 oktober 2021

Schrijver: Alicia Macnack

Toen ik zag dat het mijn beurt was om een blog te schrijven wist ik al gelijk waar ik over wou gaan schrijven: de invloed van covid-19 (en dan vooral de lockdowns) op de mentale gezondheid onder jongeren. Mentale gezondheid en het doorbreken van het taboe eromheen is iets wat erg dicht bij mijn hart ligt. Ik wil graag meer aandacht brengen op dit onderwerp, omdat dit helaas nog steeds erg weinig gebeurt. Ik vind het belangrijk om over dit soort onderwerpen te praten en anderen te laten zien dat ze niet alleen zijn.

Het percentage jongeren dat problemen heeft met hun mentale gezondheid is erg toegenomen. Dit blijkt uit het onderzoek van het CBS (Centraal Bureau van Statistiek) onder Nederlanders. Velen voelen zich angstiger en meer alleen. Daar komen ook depressieve gevoelens vaak bij kijken. Veel jongeren maakten een erg grote verandering door tijdens de eerste lockdown; eerst zaten ze hele dagen op school met andere leeftijdsgenoten om zich heen en toen in een klap zaten ze allemaal achter een computer vanuit hun kamer. Dit zorgde voor een erg isolerend gevoel en voor velen namen de klachten met betrekking tot hun mentale gezondheid erg toe. Vooral onder studenten namen de klachten flink toe. Voor velen was vooral het niet hebben van sociale contacten erg lastig. Het niet meer kunnen zien van vrienden, het constante binnen zitten en staren naar een laptopscherm, en het studentenleven niet echt meer kunnen leven. Door de lockdown ontstond er in sommige gevallen schade in de ontwikkeling. Er was minder ruimte voor experimenteren en ook minder vrijheid om te groeien en te ontwikkelen. De lockdowns hebben op velen een slechte invloed gehad en voor velen is het ook erg lastig om langzaam weer terug te gaan naar een “normaal”, waar we wel weer gezellig met vrienden op een terrasje kunnen zitten en zonder mondkapjes boodschappen kunnen doen.

Nu we niet meer in lockdown zitten, nemen de slechte cijfers onder jongeren nog steeds niet veel af. Velen hebben nog steeds last van angst, slaapproblemen en depressieve gedachten. Sommigen zoeken wel hulp om zich weer beter te voelen, maar eindigen dan uiteindelijk op een wachtlijst van acht maanden voordat ze geholpen kunnen worden. En wat moet je nou deze acht maanden die je wacht op hulp? Je raadt het al, je moet jezelf maar zien te redden! Vaak is de enige ondersteuning die je krijgt vanuit een huisartsenpraktijk die eigenlijk niet erg veel kunnen doen. Dit is een probleem dat natuurlijk al jaren bestaat, maar toch blijft het erg hartbrekend en laat mensen eigenlijk aan hun lot over. Het geeft vaak een erg hulpeloos gevoel. Je wilt je wel beter voelen, maar zonder de juiste ondersteuning en hulp is dat erg lastig. De lange wachtlijsten helpen hier zeker niet bij. Er moet hier zeker iets aan veranderen. Ik hoop dat dit snel zal gebeuren en dat er meer aandacht zal worden gegeven aan dit probleem, dat veel jongeren weerhoudt van het zoeken van hulp.

Ik heb dit blog geschreven met de intentie om een gesprek te openen rondom de mentale gezondheid en ook om een licht te schijnen op de problemen die de coronacrisis heeft veroorzaakt, aangezien daar niet alleen lichamelijke, maar ook mentale problemen bij zijn komen kijken. Vaak wordt er over de mentale gezondheid heen gekeken, omdat het vaak van buiten toch niet te zien is. Het is echter wel een groot deel van het leven van mensen. Ik hoop hiermee een steentje bij te dragen aan het doorbreken van het taboe rondom de mentale gezondheid en ook het zoeken van hulp.

Denk je aan zelfmoord, en heb je nu hulp nodig? Chat of bel 113, of gratis 0800-0113.


Bronnen:

https://zorgkrant.nl/ggz/14359-psychische-klachten-bij-jongeren-toegenomen-sinds-de-coronacrisis

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/psychische-problemen-bij-helft-jongeren-in-coronatijd-de-klachten-nemen-alleen-maar-toe/

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5251775/kwart-jongeren-somber-depressief-coronacrisis

https://www.psychotherapie.nl/actueel/nvp-nieuws/nieuwsbericht?newsitemid=1275035648