Nieuwsberichten

DWARS Groningen zoekt een nieuw bestuur!

14 april 2019

Terwijl het bestuur nog aan het nagenieten is van de verdubbeling (!) van de zetels in de Provinciale Staten en zich alweer klaar maakt voor de Europese Verkiezingen, zijn we ook weer hard op zoek naar nieuwe bestuursleden voor het komende bestuursjaar. Wil je debatten, lezingen en borrels organiseren, in contact komen met de lokale politiek en daarnaast ook veel gezelligheid beleven? Dan is het DWARS-bestuur echt iets voor jou!

Wil jij deel uitmaken van het leukste en dwarste bestuur van Groningen? Stuur dan voor 5 mei een motivatiebrief en CV naar kandidatencommissie.groningen@dwars.org! De gesprekken vinden plaats in het weekend van 11-12 mei, dus zet het alvast in je agenda. Weet je nog niet welke functie het best bij je past? Hieronder lichten we de verschillende functies nog even toe.

Voorzitter

De voorzitter is er binnen het bestuur verantwoordelijk voor dat iedereen zijn taken uit kan voeren en ook uitvoert. De voorzitter houdt dus het overzicht van de bezigheden van alle bestuursleden, biedt hulp wanneer dat nodig is en spreekt anderen aan als ze zich niet aan afspraken houden. Tegelijkertijd bewaakt de voorzitter de sfeer en zorgt ze ervoor dat iedereen plezier blijft houden in het bestuur. Je moet als voorzitter dus organisatorisch sterk zijn, maar ook niet te rigide; mensenkennis is belangrijk. Verder heb ik gemerkt dat het fijn is als je de tijd hebt om af en toe in te kunnen springen of willekeurige taken op te kunnen pakken. 

Bij DWARS heeft de voorzitter tot nu toe ook steeds de functie van externe contactpersoon gehad. Je bent als voorzitter het contactpunt voor alle organisaties waarmee DWARS Groningen contacten onderhoudt: andere PJO’s, verschillende GroenLinks-organen, andere DWARS-afdelingen en het landelijk bestuur. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor iedereen die maar in contact wil komen met DWARS en ook voor de pers. Het is dus handig als je niet al te mensenschuw bent en je mening durft te verkondigen. 

Secretaris

Als secretaris ben je voornamelijk verantwoordelijk voor de organisatorische zaken binnen DWARS Groningen. Je houdt overzicht over de activiteiten en taken van het bestuur zorgt voor de formele communicatie tussen de leden en het bestuur. Deze formele communicatie is gestructureerd en vind met name plaats via de nieuwsbrief, sociale media, de website en mail. 

De secretaris moet er zorg aan dragen dat de statuten en reglementen gevolgd worden door het bestuur en de commissies. Ook dient de secretaris de notuleren tijdens de bestuursvergadering. Bovendien is het zijn of haar verantwoordelijkheid om de administratie op orde is. Onderdeel hiervan is onder andere het in- en uitschrijven van leden. Algemene taken zoals het mede-organiseren van ledenactiviteiten natuurlijk ook bij deze bestuursfunctie, maar als secretaris werk je vooral achter de schermen.

Penningmeester

Uiteraard heeft het bestuur een persoon die over al het geld gaat: de penningmeester. Als penningmeester maak je de organisatie van DWARS Groningen van heel dicht bij mee: bij elke DWARS-avond, bij elke vergadering en bij alle andere activiteiten heeft de penningmeester inzicht in het budget. De penningmeester van DWARS Groningen beheert het budget van de afdeling wat toegewezen is aan de afdeling vanuit DWARS. 

De penningmeester staat nauw in contact met alle commissies en houdt in de gaten of de uitgaven volgens de begroting gaan. Als penningmeester maak je gebruik van de bankrekening van de afdeling en ben je verantwoordelijk voor de boekhouding.

Intern coördinator

Intern coördinator is de allerleukste functie binnen het bestuur! De functie ‘intern’ houdt in dat je de commissies binnen DWARS Groningen aanstuurt en dat je de schakel bent tussen commissie en bestuur. Op dit moment telt onze afdeling zes commissies: de redactiecommissie, Grote-Activiteitencommisse, kleine-activiteitencommissie ofwel KAC, internationale commissie, Drenthecommissie en de kookcommissie. 

Elke commissiemeeting die je bijwoont is weer een feestje en het mag dan ook duidelijk zijn dat je voor de gezelligheid deze functie moet bekleden. Als je in een wat drukkere periode zit kun je ook besluiten om (een aantal) vergaderingen niet bij te wonen, je hebt immers ook gewoon een leven buiten DWARS. Zolang je maar blijft communiceren en op de hoogte blijft van wat er speelt binnen de commissies. 

Als intern coördinator heb je nauw contact met de actieve leden. Daarnaast woon je uiteraard de bestuursvergaderingen bij. Tijdens de vergaderingen houd je je bestuursgenoten op de hoogte van wat er speelt bij de commissies, ook zorg je ervoor dat vragen vanuit de commissies bespreekbaar worden gemaakt. En als je dit nog niet genoeg vindt kun je ook nog andere taken op je nemen.

Algemeen bestuurslid

Last but not least, de allerleukste functie binnen het bestuur: algemeen bestuurslid. Als algemeen bestuurslid is een van je taken het ondersteunen van de andere bestuursleden. Je helpt ze daar waar het nodig is, maar je neemt hun taak niet over; het is echt als ondersteuning bedoeld. Het algemene bestuurslid heeft de belangrijke taak om het bestuur goed te laten blijven draaien. Met elkaars hulp gaat dat een stuk beter. Je gaat na bij je medebestuursgenoten of zij het momenteel druk hebben en of jij ze misschien ondersteuning kunt bieden. 

Het algemene bestuurslid is, over het algemeen, verantwoordelijk voor Links Lullen, verschillende debatten en je pakt op wat blijft liggen. Daarnaast is het algemene bestuurslid verantwoordelijk voor het Instagram account van DWARS. Uiteraard ben je bij zoveel mogelijk activiteiten waardoor je het bestuur, ondanks je wat ‘zweverige’ functie, optimaal meemaakt. 

Stuur voor  5 mei je sollicitatie in!

Wil jij een van deze rollen de komend bestuursjaar vervullen? Stuur dan voor 5 mei een motivatiebrief en CV naar kandidatencommissie.groningen@dwars.org. In het weekend van 11-12 mei zijn dan de sollicitatiegesprekken, dus houd een plekje vrij in je agenda!

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsberichten

Kamp voor de rechten van de vluchteling

Niet ver van onze mooie stad speelt zich een humanitaire ramp af. In Ter Apel slapen vluchtelingen i…

19 september 2022
Nieuwsberichten

DWARS Groningen zoekt een penningmeester!

Lijkt het jou leuk om samen met het bestuur verantwoordelijk te zijn voor het draaiende houden van o…

14 oktober 2021
Nieuwsberichten

DWARS Groningen introduceert een buddysysteem!

Ben jij nieuw lid bij DWARS Groningen? Of lijkt het je gewoon leuk om actiever te worden en andere D…

12 september 2021