Opiniestuk

GroenLinkse Jongeren: “Gelderse gemeenten, neem je verantwoordelijkheid en zorg voor een inclusief Sinterklaasfeest”

02 november 2019

Opiniestuk

Vorige week was er veel te doen om een Zwarte Pietenadvertentie in de Albert Heijn van Bemmel, in de gemeente Lingewaard. Een actieve DWARSer haalde uit frustratie de advertentie weg en plaatste haar actie op social media. Hiermee kreeg zij veel media-aandacht. Uiteindelijk pakte ook de Gelderlander het verhaal op. In het stuk in de Gelderlander leek het alsof de fractie van GroenLinks Lingewaard het gebruik van Zwarte verdedigde, tot schrik van veel DWARS’ers. DWARS Gelderland staat namelijk voor een inclusief Sinterklaasfeest, en daar hoort Zwarte Piet volgens ons niet bij. In persoonlijk contact gaf raadslid Inge Sloot wél duidelijk aan dat GroenLinks Lingewaard staat voor een langzame overgang naar de Roetveegpiet.

DWARS heeft zich altijd uitgesproken voor een inclusief Sinterklaasfeest. De traditie van Zwarte Piet, ondanks dat die velen plezier heeft gebracht, komt uiteindelijk voort uit de slavernij. Voor vele Nederlanders, Gelderlanders, en ook DWARSers doet het gebruik van Zwarte Piet daarom soms pijn, terwijl Sinterklaas juist bedoeld is om álle kinderen blij te maken. DWARS Gelderland snapt daarom de passie waarmee DWARSers een inclusief Sinterklaasfeest in onze provincie willen verdedigen, maar is het niet eens met de middelen die hiervoor gebruikt zijn. De reactie vanuit de GroenLinks fractie in Lingewaard vinden wij dan ook niet volledig onterecht. Het vernielen van andermans eigendom doe je niet. En daarbij:  posters verwijderen is misschien niet de beste manier om een inclusiever sinterklaasfeest voor elkaar te krijgen. Toch willen wij ook duidelijk maken: het is niet genoeg om de wens voor een langzame overgang naar een inclusief Sinterklaasfeest alleen uit te spreken. Je moet ook iets doen. Het is aan álle GroenLinks fracties in Gelderland om te knokken voor een Sinterklaasfeest voor álle kinderen, zo snel mogelijk.

Raadslid Inge Sloot van GroenLinks Lingewaard verwoordde het heel mooi: “Het Sinterklaasfeest moet gevierd worden op een manier die alle kinderen, ongeacht huidskleur of achtergrond, plezier geeft. Het maakt kinderen niets uit hoe Piet eruitziet.” Daar sluit DWARS Gelderland zich volledig bij aan. DWARS, en wij hopen ook GroenLinks, zet zich altijd in voor mensen met een minder sterke plek in de maatschappij, en streeft naar een eerlijk Nederland en een eerlijk Gelderland.

Laten we kijken hoe we de vurigheid en passie van de DWARSer en de meewerkendehouding van het gemeenteraadslid kunnen combineren om een echt inclusief Sinterklaasfeest zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Voor élk kind. DWARS Gelderland roept hierbij alle fracties van GroenLinks in Gelderland op om zich actief hiervoor in te zetten, zodat alle Gelderse gemeenten zo snel mogelijk overstappen op een alternatief voor Zwarte Piet. Want: alle Gelderlandertjes verdienen een mooi Sinterklaasfeest, wie ze ook zijn.

 

Namens het bestuur van DWARS Gelderland,

Sander van der Goes, voorzitter

Gerelateerd Nieuws

Opiniestuk

Diversiteitsplan gemeente is een slappe hap

Wie wil werken voor de gemeente Arnhem, kan niet rekenen op gelijke kansen. Als je ouders niet beide…

29 juni 2021
Nieuwsbericht, Opiniestuk

Tippelzone Nijmegen

Op 30 december heeft DWARS Gelderland, in samenwerking met de PJO’s van CDA, PvdA en PvdD, een opini…

03 januari 2021
Opiniestuk

Opiniestuk Black Lives Matter x Zwarte Piet

Namens het bestuur is er een opiniestuk gestuurd naar de Gelderlander. Hierin worden de demonstrante…

14 juni 2020