Opiniestuk

Diversiteitsplan gemeente is een slappe hap

29 juni 2021

Wie wil werken voor de gemeente Arnhem, kan niet rekenen op gelijke kansen. Als je ouders niet beide in Nederland zijn geboren is de kans dat je er komt te werken kleiner dan een vergelijkbaar persoon zonder migratieachtergrond. Terwijl een vijfde van de Arnhemmers het label ‘niet-westers’ draagt, is dat onder ambtenaren niet eens één op de 17. De ondervertegenwoordiging groeit naarmate je in de rangen van de organisatie omhoogklimt. De ongelijkheid treft ook vrouwen, die gemiddeld 300 euro per maand minder verdienen.

Deze schokkende cijfers komen uit het meer dan twee jaar oude rapport van de Universiteit Tilburg, dat door de gemeente achtergehouden werd. De terechte ophef is nu al bijna een jaar geleden, maar echte stappen om de organisatie divers en inclusief te maken zijn nog niet gezet. Verantwoordelijk wethouder van Dellen lijkt het formaat en de urgentie van het probleem niet te erkennen. Voorlopige winst: voornemens en vrijwillige trainingen. Een gemiste kans, omdat de Universiteit Tilburg niet alleen statistieken aanleverde, maar ook concrete aanbevelingen. De gemeenteraad moet niet langer wachten op nóg meer onderzoek of de komst van de diversity officer, maar maatregelen afdwingen.

Op dit moment kijkt de gemeente nog veel te veel naar wie iemand is, in plaats van wat iemand weet en kan. De persoonlijkheidskenmerken moeten in de prullenbak en mogen plaatsmaken voor opleiding, werkervaring en vaardigheden. Ook de commissies die kandidaten selecteren moeten overhoop, juist omdat de top niet divers is. Als hoge ambtenaren kandidaten blijven uitzoeken die op hen lijken, zal doorstroom afblijven.

Maar een diverse groep sollicitanten en een eerlijke procedure is niet genoeg. Wat de wethouder lijkt te vergeten, is dat de werknemers met wortels in het buitenland zich minder prettig voelen op hun werk. In het onderzoek gaf één op de vier aan wel eens gediscrimineerd te zijn. Als de omgang op de werkvloer niet verandert, kan geen enkele maatregel effect hebben. De politiek moet hier samen met alle ambtenaren werk van maken, om draagvlak en bewustzijn te creëren. Het probleembesef moet niet alleen bij Van Dellen ontstaan, maar in de gehele organisatie.

Daarnaast moet de gemeente haar blik verbreden. Het onderzoek concludeerde namelijk ook dat er wat betreft gender ongelijkheid is. De gelijke kansen van vrouwen worden door de gemeente niet meegenomen, terwijl diversiteitsbeleid juist ook naar gender kijken moet. De gemeente zou beter moeten kijken naar parttime werk en kinderopvang.

Wethouder van Dellen heeft zijn mond vol van voornemens, maar moet niet vergeten dat daden luider spreken dan woorden. Het vertrouwen dat in deze affaire is geschaad, brokkelt zo alleen verder af. Om geloofwaardigheid te herstellen moet de gemeenteraad nu ingrijpen.

Ondertekend door:

PerspectieF Arnhem-Nijmegen, de lokale PJO gelieerd aan CU

Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen, de lokale PJO gelieerd aan D66

DWARS Gelderland, de lokale PJO gelieerd aan GroenLinks

 

Gerelateerd Nieuws

Nieuwsbericht, Opiniestuk

Tippelzone Nijmegen

Op 30 december heeft DWARS Gelderland, in samenwerking met de PJO’s van CDA, PvdA en PvdD, een opini…

03 januari 2021
Opiniestuk

Opiniestuk Black Lives Matter x Zwarte Piet

Namens het bestuur is er een opiniestuk gestuurd naar de Gelderlander. Hierin worden de demonstrante…

14 juni 2020
Opiniestuk

GroenLinkse Jongeren: “Gelderse gemeenten, neem je verantwoordelijkheid en zorg voor een inclusief Sinterklaasfeest”

Opiniestuk
Vorige week was er veel te doen om een Zwarte Pietenadvertentie in de Albert Heijn van B…

02 november 2019