actuele poltiek

Wij steunen het protest van de EUR studenten.

16 mei 2024

Vandaag, deze donderdag, is het doodstil op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Wat normaal gesproken een drukke en levendige plek is, is vandaag de hele dag gesloten. Waarom? Uit angst

Angst van de Rotterdamse driehoek – de samenwerking tussen de burgemeester, de politie en de officier van justitie. Naar aanleiding van eerdere protesten op universiteiten was er namelijk een demonstratie aangekondigd voor Palestina. Dit zou om 13:00 op de EUR plaatsvinden, maar is door het leegmaken van de campus toch verplaatst naar Rotterdam Centraal. Logisch, want op een lege campus demonstreren is demonstreren volgens de spelregels van de machthebbers.

De eisen van de demonstranten? Dat de EUR haar banden met Israëlische instituties openbaar maakt, deze instituties vervolgens boycott en investeringen in bedrijven die profiteren van de genocide in Gaza stopt.

Terug naar die angst. Waar is de driehoek zo bang voor? Dat het uit de hand loopt? Zou kunnen. In Amsterdam gebeurde dit ook. De media staat op dit moment vol met beelden van schade aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Wat de media aan de andere kant vergeet te vertellen is dat de UvA – en ook de Universiteit van Utrecht – de ME heeft ingezet op haar studenten. En de ME verkocht flinke klappen, ook al was dat helemaal niet nodig. Toch raar, dat je de media hoort over schade aan spullen, maar niet over buitensporig politiegeweld. Want als je het ons vraagt is schade aan mensen toch een stuk erger dan schade aan spullen.

En daarop voortbouwend: op dit moment valt Israël de stad Rafah binnen, waar 1,5 miljoen mensen vastzitten. Nadat er zo’n 40.000 mensen zijn vermoord is Rutte vergeten dat Rafah de zogenaamde ‘rode lijn’ was. Toch is de verontwaardiging in de media vooral gericht op wat materiële schade op de UvA en niet op deze bizarre mensenrechtenschendingen. Opnieuw worden mensenlevens onder schade aan spullen geplaatst.

Dus ja, het is gerechtvaardigd dat studenten aan de EUR en in de rest van het land hun stem laten horen en demonstreren tegen de banden met een genocidale staat.

Wat is niet gerechtvaardigd? Demonstrerende studenten de grond in meppen in opdracht van een universiteit die genocidale banden verdedigt. Laten we onze ogen daarom ook vooral richten op hoe de ME – zoals Amnesty ook heeft geclaimd – juist escaleert en daarmee hun machtspositie misbruikt en hopen dat dit in Rotterdam niet zal gebeuren.

Dus, wij staan achter de demonstrerende studenten van de EUR en vinden het jammer dat de driehoek en het college van bestuur van de EUR de campus voor vandaag hebben gesloten, waardoor het protest geïsoleerd zou hebben plaatsgevonden. En dat door angst voor wat spullen, terwijl we het hier hebben over mensenlevens…