actuele poltiek

In beloften en ambities kun je niet wonen!

13 maart 2024

 

Woonvisie Rotterdam: mooie ambities, te weinig concrete maatregelen.

Deze donderdag gaat de gemeenteraad van Rotterdam stemmen over de nieuwe woonvisie voor de stad. Wij schreven daarom over deze visie, en onze problemen met dit plan:

Dit artikel is gesteund door de Jonge Socialisten Rijnmond

 

Een krappe woningmarkt, problemen in de studentenhuisvesting, te weinig sociale huur; thema’s rondom wonen die we wekelijks in het nieuws zien verschijnen en die de leefbaarheid van ons land onder druk zetten. De landelijke politiek houdt zich hiermee bezig, maar juist op lokaal niveau kan het verschil worden gemaakt. Daarom wordt binnenkort over de Woonvisie van de Gemeente Rotterdam gestemd.

 

De woonvisie bestaat uit twee delen, waarvan de eerste de koers is waar Rotterdam op wil varen tot aan 2040. In deze ambitie worden de 10 uitgangspunten uit het woonakkoord verder uitgediept. Hiervoor gelden de vier pijlers: meer en betaalbare woningen, toekomstbestendige en vitale wijken, huisvesting van doelgroepen en een betere positie op de woningmarkt. Op het eerste gezicht zijn dit mooie doelen om Rotterdam een fijne en betaalbare stad voor iedereen te maken. Het tweede deel van de visie bestaat uit maatregelen die de komende 5 jaar deze doelen werkelijkheid moeten laten worden. Zo worden er maatregelen beschreven over de percentages betaalbare huurwoningen en de bouw van nieuwe huizen.

 

Wij van DWARS Rotterdam-Rijnmond vinden dat het probleem van de woonvisie vooral in het tweede deel ligt. Er wordt te zachte taal gebruikt, Zo wil de gemeente “proberen” het aantal sociale woningen stabiel te houden en bij aanbouw “aansturen” op 55%, en vanaf 2026 65% betaalbare woningen. We hebben daarnaast vraagtekens bij de definitie van ‘betaalbaarheid’ van de gemeente: Slechts 1/5e tot 1/4e deel van de betaalbare woningen valt onder de sociale huur terwijl in principe wel 60% van de Rotterdammers recht heeft op sociale huur! Dat is echt ontoereikend. Ook is de visie niet volledig financieel gedekt op een aantal verschillende punten. Tot slot lezen wij niets over de wooncrisis onder studenten, die zeker ook in Rotterdam aanwezig is, en nog nijpender zal worden met de komst van de TU Delft campus op Zuid, waar in deze visie geen rekening mee is gehouden.

 

Dit is waarom wij als DWARS de Gemeente Rotterdam oproepen haar mooie maar tekortschietende ambities concreet te maken. Want in ambities kun je niet wonen. We willen dat er sterkere richtlijnen worden geformuleerd die jaarlijks worden herijkt om de pijlers en de doelen van het woonakkoord te halen. Zo houden we een stok aan de deur. Want iedereen is het erover eens dat de wooncrisis groot is. Maar nu is het tijd voor daadkracht. Dit is gewoonweg niet genoeg.