Geen categorie

DWARS Overijssel in gesprek met kandidaat-Kamerlid Romano Boshove uit Salland

02 maart 2021

Op woensdagavond 24 februari gingen de leden van DWARS Overijssel online in gesprek met Romano Boshove, fractievoorzitter voor GroenLinks in Hardenberg en de huidige nummer 33 op de Tweede Kamerlijst van GroenLinks. Het gesprek ging over Romano’s drijfveren om politiek actief te worden, over zijn werk als raadslid in Hardenberg en over zijn ervaringen als kandidaat-Kamerlid tijdens deze  bijzondere campagne.

De campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15, 16 en 17 maart is inmiddels van start gegaan en voor de lokale politieke jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS Overijssel, was dit reden om online het gesprek aan te gaan met Romano Boshove (24). Romano, zelf actief lid van DWARS Overijssel, is momenteel fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Hardenberg en is hiernaast verkiesbaar op plaats 33 als Tweede Kamerlid voor diezelfde partij. Tijdens het online gesprek, geleid door Jarno van Straaten, de voorzitter van DWARS Overijssel, vertelde Romano over hoe het is om als jongere politiek actief te zijn.

Romano is politiek bewust geworden in 2017 toen hij een brief schreef aan Jesse Klaver. Hierna werd hij al vrij snel benaderd door GroenLinks Hardenberg en kwam hij als tweede op de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Omdat de nummer één vrij snel moest opstappen, werd Romano een paar maanden na de verkiezingen alsnog raadslid. Romano ziet in Hardenberg een gemeenteraad die verder kijkt dan partijkleuren, waar je ook met één zetel veel kan bereiken. Een motie van hem die opriep tot de opname van alleenstaande kindvluchtelingen uit het kamp Moria werd unaniem aangenomen. Als raadslid vindt Romano het belangrijk om op een laagdrempelige manier toegankelijk te zijn. “Maatschappijleerlessen en scholierendebatten vind ik het leukst om aan bij te mogen dragen,” vertelde hij. “Vooral omdat je daar veel jonge mensen spreekt die het beginnen te begrijpen.”

Romano had zich in eerste instantie vooral aangemeld als kandidaat-Kamerlid om het proces mee te maken. Na het schrijven van een motivatiebrief en het voeren van een sollicitatiegesprek over zijn ambities, het kamerlidmaatschap en het functioneren kreeg Romano dan eindelijk het telefoontje waarin hij hoorde dat hij een plek op de lijst kreeg. Als twintiger op de lijst is Romano nu tijdens de campagne veel bezig met studentendebatten en andere activiteiten over thema’s voor jongeren. Hij haalt energie uit de spontane gesprekken die hij hier kan voeren. Hij vindt het ook belangrijk om het verkiezingsprogramma van GroenLinks naar Oost-Nederland te vertalen. Voor de kwesties die in Overijssel spelen (de opvolging en houdbaarheid van agrarische bedrijven, duurzaamheid van natuurgebieden en de leefbaarheid in dorpen) heeft GroenLinks oplossingen, en Romano ziet het als zijn rol om dit verhaal te vertellen.

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Beleidsplan

De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het schrijven van een beleidsplan. We willen dit j…

05 oktober 2023
Geen categorie

Veganistische Boeuf Bourguignon voor oma

Vandaag organiseerde DWARS Overijssel een veganistische kookworkshop, gegeven onder leiding van de u…

21 december 2022
Geen categorie

Laat jonge vrouwen in hun hemd staan

Nu de zomer is aangebroken en het zonniger aan het worden is wil iedereen daar graag van genieten. V…

22 juni 2021