Geen categorie

Laat jonge vrouwen in hun hemd staan

22 juni 2021

Nu de zomer is aangebroken en het zonniger aan het worden is wil iedereen daar graag van genieten. Vanzelfsprekend heeft dit warme weer invloed op hoe je je kleedt, en het is belangrijk om een ieder de ruimte te geven om dit ook te kunnen doen, want onder aan de streep willen we ons allemaal prettig voelen in ons eigen lichaam en onze kleding.

Dit betreft ook jonge kinderen en tieners, zij willen zich ook graag kunnen kleden hoe zij dat willen, en dit ongeacht wat voor reacties dit kan losmaken bij andere mensen. Wij bij DWARS Overijssel en JS Overijssel zijn het er dan ook over eens dat er juist op middelbare scholen ruimte moet zijn om dit te doen als mens/kind zonder dat jouw lichaam hierdoor geseksualiseerd wordt.

Echter moeten wij constateren dat meerdere middelbare scholen de mist in gaan op dit vlak. Afgelopen dagen hebben wij dit terug kunnen zien bij verscheidene nieuwsplatforms, maar ook lokaal horen wij hier geluiden over. Deze scholen, ook in Overijssel, willen dat meisjes zich minder bloot kleden omdat zij anderen in verlegenheid zou kunnen brengen als zij dit niet doen. Deze scholen vinden dus dat deze jonge meisjes zich moeten aanpassen en zich ‘gepaster’ moeten kleden. En dit is waar wij van mening zijn dat dit andersom zou moeten zijn. Mensen en scholen moeten stoppen met meisjes in hokjes duwen en de (on)bewuste seksualisatie  en objectificatie van kinderlichamen die hiermee gepaard gaat. We weten dat sowieso één school dit recent per mail heeft laat weten, maar er is ook een situatie op een andere school waarbij een jonge leerlinge de gymles werd uitgestuurd omdat zij een crop top droeg en hier de gymdocent te veel mee ‘afleidde’. Dit terwijl de jongens in de les zonder shirt mochten sporten. Dit kan niet de bedoeling zijn lijkt ons.

Het is nu dan ook hoog tijd dat we het gesprek aan gaan en deze gedachtegang omdraaien. Leg deze verantwoordelijkheid niet meer neer bij jonge meisjes, maar bij (in dit geval zeker) de volwassenen en de scholen. Want hierdoor normaliseer je dit, terwijl het niet oké is om een jong kinderlichaam te seksualiseren.

Een school zou een veilige leeromgeving moeten zijn voor alle leerlingen, en dus ook vrij van seksualisering. Hierbij verwijzen wij graag naar een alinea uit het artikel ‘‘Spaghettibandjes en korte rokjes betekenen niet dat iemand ‘er om vraagt’ en moet je dus juist niet verbieden’’ uit het NRC, geschreven door Belle Barbé en Anna Jansen:

‘’Geef jongeren mee dat lichamelijke integriteit en respect voor eigen grenzen en die van de ander cruciaal zijn. Begeleid bij het ontwikkelen van inlevingsvermogen en empathie. Bespreek kledingkeuzes en opvattingen daaromtrent in de klas en motiveer leerlingen om zich in te leven in wat hun keuze bij de omgeving teweeg kan brengen. Ook het eventuele ongemak van leeftijdsgenoten en leerkrachten kan daarin een plaats krijgen. Zo kan dit gesprek niet vanuit angst, maar vanuit nieuwsgierigheid worden gevoerd.”

Wij vinden dat de scholen deze tip ter harte zouden moeten nemen.

In de zomer en eigenlijk altijd zou je moeten kunnen dragen wat je wilt, dit geldt ook voor  kinderen en tieners. Scholen en volwassenen mogen beter gaan na denken over hoe ze dit gesprek voeren en hoe veel impact bepaalde opleggingen hebben voor de normalisatie van ongewenste denkpatronen bij kinderen, jongeren en volwassenen.

En de volgende keer dat jij wordt afgeleid door hoe een minderjarige zich kleedt? Denk even na over wie je het hebt. Wil je echt een 15-jarige seksualiseren?

Als een ander niet normaal kan reageren op hoe jij je kleedt, of jou hierdoor seksualiseert zegt dit alles over die ander en niks over jou! Laten we met zijn allen verandering brengen en werken om ook op dit vlak een veilige leef- en leeromgeving te creëren voor iedereen en met name voor kinderen, want zij zijn onze toekomst.

De scholen en de namen van de meisjes waarvan hun ervaringen gedeeld zijn, zijn bij ons bekend.

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Beleidsplan

De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het schrijven van een beleidsplan. We willen dit j…

05 oktober 2023
Geen categorie

Veganistische Boeuf Bourguignon voor oma

Vandaag organiseerde DWARS Overijssel een veganistische kookworkshop, gegeven onder leiding van de u…

21 december 2022
Geen categorie

Kandidaat voor de Raad

Wil jij jezelf volgend jaar verkiesbaar stellen voor de gemeenteraad en samen met ons Overijssel gro…

16 juni 2021