Geen categorie

Interview met onze voorzitter. “Er moet wat gebeuren nu.”

05 januari 2020

Links naar rechts: Hannah, Kevin, Jarno & Quinten

Interview gedaan door Tessa Veenstra, student mediaredactiemedewerker op landstede

Quinten Kwadijk (21) bestuursvoorzitter van DWARS Overijssel, een jongeren afdeling van GroenLinks, heeft zich dit jaar veel bezig gehouden met de klimaatprotesten. Quinten heeft een tussenjaar genomen om zich te kunnen focussen op zijn functie als voorzitter. Hij was ook aanwezig bij de klimaatmars op 10 maart in Den Haag. “ Wij als jongeren zijn de toekomst en verdienen een schone wereld, er moet nu wat gebeuren.”

Er is veel te doen aan het klimaat in 2019. Er is gedebatteerd, geprotesteerd en er zijn belangrijke besluiten genomen. Op 10 maart 2019 was de klimaatmars, een protestactie van leerlingen en studenten. Het doel is verandering op het gebied van milieuverbetering. Duizenden jongeren gingen de straat op in Den Haag om duidelijk te maken dat zij graag zien dat het kabinet meer gaat doen tegen de klimaatcrisis. Quinten ging ook de straat op. Meerdere protesten zullen er zeker komen als het aan hem ligt; “als voorzitter van een jongerenbeweging van GroenLinks is het denk ik belangrijk om mee te doen.” Wij als jongeren moeten onze stem laten horen voor de generaties die nog gaan komen.”

Quinten is tevreden met deze acties, als natuurliefhebber is hij blij dat er eindelijk iets gebeurt op het gebied van milieuverbetering. Volgens hem hebben de overleggen over bijvoorbeeld het stikstofbeleid té lang geduurd; “In die vier jaar van debatteren en overleggen had veel meer vooruitgang geboekt kunnen worden.” Quinten vertelt dat hij bang is voor veel tegenspraak van verschillende groepen onder de Nederlanders; “omdat een rechter uiteindelijk toestemming heeft gegeven voor het akkoord, moeten er nu veel onderwerpen snel en gelijk gebeuren.” Hij snapt dat er hierdoor veel protesten komen en dat er een ontevredenheid heerst, zoals bij de boeren die ineens meer moeten inleveren. Ook de 100km regeling is een goede vooruitgang meent Kwadijk, het probleem is alleen dat dit maar een tijdelijke oplossing biedt; “De uitstoot moet naar beneden, dat gaat niet lukken met alleen een 100km regeling.”

Quinten hoopt op eerlijke afspraken over het klimaatakkoord. Een voorbeeld hier van is dat wanneer de veestapel gehalveerd wordt, de boeren compensaties en subsidies krijgen om hun bedrijf ecologisch verantwoord te maken. Het latere doel van Kwadijk is dan ook het bereiken van een gemeenteraad, zodat hij hier zijn ideeën kan toeleggen. ‘’Uiteraard wel bij GroenLinks!’’

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Beleidsplan

De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het schrijven van een beleidsplan. We willen dit j…

05 oktober 2023
Geen categorie

Veganistische Boeuf Bourguignon voor oma

Vandaag organiseerde DWARS Overijssel een veganistische kookworkshop, gegeven onder leiding van de u…

21 december 2022
Geen categorie

Laat jonge vrouwen in hun hemd staan

Nu de zomer is aangebroken en het zonniger aan het worden is wil iedereen daar graag van genieten. V…

22 juni 2021