Geen categorie,Zomer 2019,Zomer Socials

Throwback Wednesday: Lucas Brinkhuis

07 augustus 2019
Een DWARSer in de Staten

Afgelopen april werd ik beëdigd als kersvers statenlid van GroenLinks, de start van een bijzondere ervaring als nieuw statenlid. Als statenlid kom je in een totaal andere wereld terecht, de wereld van lange vergaderingen (onze laatste vergadering begon om 13:00 en eindigde om 19:30), vele werkbezoeken en nieuwe mensen. Een wereld van stukken van duizenden pagina’s waar jij maar even de essentie en de belangrijke punten voor GroenLinks uit mag halen. Gelukkig hebben wij een goede fractie met ervaren mensen en zijn de ambtenaren van de provincie altijd bereid om uitleg te geven. Ik leer elke dag en dat vind ik gewoon ontzettend leuk. Ongeveer de helft van de Staten is ook nieuw en daar zitten ook een aantal jongeren bij, vooral met Kyra van D66 en Simon van de SP (beiden actief geweest voor hun politieke jongerenorganisaties) ontstond al snel een groep van jonge statenleden die goed met elkaar samenwerken.

Ik mag mij de komende vier jaar gaan bezighouden met de portefeuilles Ruimte en Water en de portefeuille Burgerparticipatie. Ruimte en Water is nieuw voor mij en ik leer dus ook elke dag over deze onderwerpen. Bij Ruimte gaat het vooral over de vele Provinciale Inpassingsplannen (een soort provinciale bestemmingsplannen) die langskomen, hier waken wij er als GroenLinks voor dat de landbouw en natuur mooi in balans zijn en dat we de natuurdoelen die we hebben halen. Bij Water gaat het vooral over het gebrek aan water, de steeds droger wordende zomers. In het oosten van Overijssel is gewoon te weinig water, daarom heb ik samen met de Partij voor de Dieren, de SP en de VVD een werkbezoek aangevraagd waar wij als statenleden zullen kijken naar de gevolgen van de droogte zodat wij actie kunnen ondernemen. Het klinkt misschien een beetje gek om een bezoek na de zomer in te plannen over droogte, maar dit gaat echt over de lange termijns-effecten.

De tweede portefeuille die ik heb is de portefeuille Burgerparticipatie. Ik merk dat de Staten gewoon ongelofelijk ver van de mensen in Overijssel afstaan en ik zou die kloof graag overbruggen. Met name bij jongeren is deze kloof enorm. Daarom begin ik na de zomer met het schrijven van een pakket initiatiefvoorstellen om deze kloof te dichten. Voor het schrijven ga ik een werkgroep vormen, dus als je zin hebt om mee te denken over burgerparticipatie meld je dan vooral, ik kan de mening van medeDWARSers heel goed gebruiken!

Tot slot zou ik willen zeggen, als je iets hebt waarvan je denkt: daar kan de Staten iets mee, app me vooral! Ook als je gewoon een keertje wilt komen kijken!

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Beleidsplan

De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het schrijven van een beleidsplan. We willen dit j…

05 oktober 2023
Geen categorie

Veganistische Boeuf Bourguignon voor oma

Vandaag organiseerde DWARS Overijssel een veganistische kookworkshop, gegeven onder leiding van de u…

21 december 2022
Geen categorie

Laat jonge vrouwen in hun hemd staan

Nu de zomer is aangebroken en het zonniger aan het worden is wil iedereen daar graag van genieten. V…

22 juni 2021