Geen categorie

DWARS door Overijssel: Zwolle

05 augustus 2019

Hoewel ik als dertiger mezelf toch echt geen ‘jongere’ meer mag noemen, heb ik als jongste lid van de fractie de eer gekregen iets te vertellen over wat Zwolle leuk maakt voor jongeren. En gelukkig weet ik daar uit ervaring veel van!

Onze provinciehoofdstad telt veel jonge inwoners, en heeft dan ook van alles te bieden voor jongeren. We hebben mbo’s en hbo’s waar in totaal meer dan 60.000 jongeren studeren. Ze wonen niet allemaal in de stad: Zwolle is immers supermakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Maar het échte studentenleven ervaar je natuurlijk door op kamers te gaan. De wijken rondom het station, hogeschool Windesheim en Assendorp zijn geliefd bij studenten. Hier vind je knusse studentenkamers die je vaak met huisgenoten deelt. Om de groeiende vraag naar kamers op te vangen, zijn er de afgelopen jaren drie studentenflats verrezen op het Talentenplein, aan de rand van de binnenstad. Een ontzettend populaire plek om te wonen, zo populair dat as we speak er een vierde flat wordt bijgebouwd. Niet zo gek, want als student heb je het hier goed voor elkaar in je eigen studioappartement, met alle scholen en station in de buurt, en de kroegen in de binnenstad op kruipafstand. 😉

Qua uitgaan is er genoeg te doen in Zwolle. Studentencafé Het Vliegende Paard wordt ook wel de grootste studentenkamer van Zwolle genoemd. Naast stappen kun je hier ook een voordelige studentenhap eten, vergaderen, gamen, genieten van livemuziek of je eigen evenement organiseren. Naast ‘Het Paard’ zijn er nog vele andere kroegjes met vaak leuke acties voor studenten. Ook zijn er allerlei studentenverenigingen: een paar algemene, en veel anderen gebaseerd op geloof, sport of interesse. Voor muziekliefhebbers is poppodium Hedon de place to be. Hier bezoek je concerten van (inter)nationale topacts en dans je tot diep in de nacht op de tofste dancefeesten. Voor jongeren tot 17 jaar worden speciale alcoholvrije feesten georganiseerd. En voor wie zelf aan de slag wil zijn er verschillende projecten zoals hiphop-broedplaats Fakkelteit en talentenwedstrijd Kunstbende.

Zwolle is een groene stad met veel parken in en om de binnenstad waar je in de zomer heerlijk kunt sporten en chillen. Ook worden hier geregeld leuke evenementen georganiseerd. Op 5 mei begint het festivalseizoen meteen goed met het grootste bevrijdingsfestival van Nederland. Daarna komen onder andere nog cultuurfestival Zwolle Unlimited en het Stadsfestival. Het begin van ieder studiejaar wordt afgetrapt met een studentenintroductie, de Bruisweek. Deze bestaat uit een driedaags programma voor de hbo-studenten en een speciale mbo Bruisdag.

Als GroenLinks-fractie zijn wij trots op wat Zwolle te bieden heeft voor jongeren. Wij zijn en blijven actief met jongeren in gesprek om te zorgen dat dit zo blijft. Zo onderhouden we contact met het Studenten Overleg Orgaan Zwolle en de verschillende studentenverenigingen, maken we ons sterk voor een breed cultureel aanbod en blijven we alert op het huisvestingsaanbod voor jongeren in Zwolle. Zodat nog meer jongeren onze mooie stad weten te vinden en hier hopelijk ook lang blijven wonen!

Simone Boshove
Burgerraadslid GroenLinks Zwolle
s.boshove@groenlinkszwolle.nl

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Beleidsplan

De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het schrijven van een beleidsplan. We willen dit j…

05 oktober 2023
Geen categorie

Veganistische Boeuf Bourguignon voor oma

Vandaag organiseerde DWARS Overijssel een veganistische kookworkshop, gegeven onder leiding van de u…

21 december 2022
Geen categorie

Laat jonge vrouwen in hun hemd staan

Nu de zomer is aangebroken en het zonniger aan het worden is wil iedereen daar graag van genieten. V…

22 juni 2021