Zomer 2019,Zomer Socials

Throwback Wednesday: Romano Boshove

31 juli 2019

Een jaar raadslid en fractievoorzitter, dat is een mooi moment om terug te blikken. Als DWARS dat vraagt doe ik dat natuurlijk graag.

Eigenlijk heb ik dat terugblikken ook gedaan bij mijn algemene beschouwingen. Want in het jaar als raadslid heb ik kennis mogen maken met een deel van Hardenberg dat ik niet kende. Namelijk het indrukwekkende aantal mensen die zich vrijwillig inzetten voor hun leefomgeving. Sommigen schrijven dorpsvisies, sommigen zijn trainer bij de lokale voetbalclub, sommigen helpen migranten met de integratie. Niet uitzonderlijk is dat mensen twee of drie vrijwilligersfuncties vervullen. Daar kan ik alleen maar respect en waardering voor hebben.

Zelf ben ik geboren in Hardenberg, ik dacht dus de gemeente wel aardig te kennen. Maar ik kan nu pas zeggen dat ik de gemeente echt ken. Alle mensen die de gemeente samen zo mooi maken. En laat ik daar dan ook even de dienst Toezicht en Handhaving bij noemen, onze Buitengewoon Opsporing Ambtenaren (BOA’s). Want zij krijgen lang niet genoeg waardering voor het werk dat ze doen. Regelmatig rijd ik met ze mee, waarbij het steeds opvalt hoeveel ze geven om onze omgeving.

Dat genoemd hebbende kan ik ook nog even terugblikken op het raadswerk. De grootste onderwerpen waren vermoedelijk wel de zondagsopenstelling en grootschalige energieopwekking via zon. Boeiende onderwerpen waarbij de inwoners hun stem ook stevig lieten horen, het gaat dan echt om onderwerpen die de inwoner direct terugziet in de leefomgeving. Als GroenLinks zijn we tevreden over de uitkomst van de zondagsopenstelling. De pilot die werd voorgesteld was voor ons niet acceptabel, dat kwam er op neer dat alleen de winkels in de twee grootste kernen open mochten. Die pilot werd vervolgens wel uitgevoerd omdat de coalitie wel voor was. Gelukkig kwam men snel tot andere inzichten en mogen de supermarken in alle kernen nu op zondag open en mogen de andere winkels ook zondagen kiezen om open te mogen. Ook de zonneparken lijken er te komen, maar daar is het definitieve besluit nog niet over genomen.

Het zou niet over Hardenberg gaan als ik niet de gaswinning even zou benoemen. Een enorm dossier inmiddels. Zo hadden we begin 2019 een lekkage bij een gasbewerkingslocatie. Hierbij lekten chemicaliën in de sloot. De precieze oorzaak kennen we nog altijd niet, maar het schijnt dat het onderzoek in de afrondende fase is. Kennelijk was het wel genoeg voor het OM om een onderzoek te starten. Ik ben benieuwd hoe dit verder zal lopen.

Met trots kijk in naar de manier waarop we ons als politiek verzetten tegen de gaswinning. Binnen de raad vinden we bijvoorbeeld allemaal dat gaswinning tot 2033 onacceptabel is. Dit is wat de NAM en het ministerie wel willen. Helaas is er met de zienswijze (bezwaar) niks gebeurd. Daarom zijn we naar de Raad van State gestapt. Dit geeft aan hoe krachtig Hardenberg zich verzet tegen de gaswinning. De gaswinning is een mooi onderwerp om een keer over door te praten, ik geloof dat DWARS dit al aan het organiseren is.

Als eenmansfractie kun je niet op alle onderwerpen een even stevig geluid laten horen, dit is best een beetje zoeken. Veel steun heb ik aan onze geweldige fractie. Stijn Jager mag als schaduwfractielid het woord voeren in de meningsvormende vergaderingen. En verder leveren ook Anne Smit-Van der Haar, Eveline van Wijngaarden, en Colette Bosma belangrijke input. Samen zijn we een sterke fractie en weten we elkaar steeds beter aan te vullen.

Een jaar gehad, nu reces en daarna weer vol motivatie het nieuwe politieke jaar in. Een jaar waarin we op zoek moeten naar een nieuwe burgemeester. Dat zal vast ook weer een boeiend proces worden.

Spreek jullie vast snel en weet me te vinden,

Romano Boshove
06-11050786

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie, Zomer 2019, Zomer Socials

Paula’s Veganmomentje

Eén dag in de week geen vlees eten heeft op het milieu hetzelfde effect als je auto 1250 kilometer …

23 augustus 2019
Zomer 2019, Zomer Socials

Throwback Wednesday: Quinten Kwadijk

Ik ben Quinten Kwadijk, 20 jaar, Ik woon mijn hele leven lang al in Enschede. Ik ben lid van DWARS e…

21 augustus 2019
Zomer 2019, Zomer Socials

DWARS door Overijssel: Hardenberg

Wat maakt Hardenberg zo mooi?

Op zich een goede vraag en als raadslid vind ik natuurlijk heel ve…

19 augustus 2019