Geen categorie,Zomer 2019,Zomer Socials

DWARS door Overijssel: Deventer

22 juli 2019

Deventer viert vakantie

Het eerste jaar van GroenLinks Deventer in de coalitie zit er op. Het was een jaar met veel ervaringen. Op 21 maart 2018 wonnen we twee zetels erbij en met 5 zetels zijn we nu één van de grotere partijen van de Deventer gemeenteraad. De fractie is met 2 (net)vijftigers (Lida Zegel en ondergetekende) , 2 dertigers (Anne van der Meer en Halla Baher) en één twintiger (Koen Boswinkel) een van de jongere fracties van Deventer. Na 8 jaar vanuit de oppositie vechten voor de idealen voor een groener, eerlijker en open Deventer zitten we sinds juli 2018 in de coalitie samen met Gemeentebelang, PvdA, D66 en CDA. Het eerste jaar in ieder huwelijk is natuurlijk aftasten en wennen. We zijn nu redelijk gewend en gaan vol energie door naar het tweede jaar om resultaten te boeken.

In de algemene beschouwing bij de voorjaarsnota 2020 heb ik gezegd dat ik enorm trots ben om als volksvertegenwoordiger het geluid van GroenLinks te laten horen en om te zetten in resultaten. Die resultaten zijn heel vaak goed zichtbaar; de Deventer schaapskudde voor ecologisch bermbeheer, gratis “join-the-pipe’-drinkwater, ambitieus laadpalenbeleid, de gifvrije onkruidbestrijding, een autovrij Grote Kerkhof of de kunstcatalogus zijn slechts enkele voorbeelden en allemaal een direct het gevolg geweest van politieke acties van GroenLinks. Deventer is een prachtige stad om in te wandelen of om in te fietsen en als je dan de resultaten tijdens je tocht tegenkomt dan maakt dat je ontzettend blij. Deventer is voor jongeren een ontzettend coole stad. Ik heb dit zelf (oké het is een tijdje terug, begin jaren ’90 van een eeuw hiervoor……) ervaren omdat ik als student milieukunde hier startte en genoot van de leuke cafés en evenementen met altijd een relaxte sfeer. En als je brak was ging je ook toen al bijkomen (nu: chillen) bij de IJssel. Maar Deventer kan nog veel meer doen voor jongeren. Daarom hebben we recent bij de voorjaarsnota een motie ingediend om in de programmering van evenementen ook specifiek evenementen voor jongeren te laten opnemen. Bij de coalitie-onderhandelingen is het starten met een Jongerenraad uit onderhandeld (wordt gestart in 2020) en ook de financiering van een professioneel skate- en BMXpark hebben we voor elkaar gekregen. Dus met onze fractie zetten we zeker in op de jongeren!

Tijdens het reces is het voor mij afkicken van het politieke circus. In plaats van bijna elke avond op het stadhuis of in de stad voor een bijeenkomst, ben ik nu bijna elke avond thuis. Mijn gezin is er blij mee. Niet in de laatste plaats mijn hond Jambo (FOTO) die nu elke avond extra aandacht krijgt met een lange wandeling. Tijdens die wandelingen ben ik wel altijd aan het nadenken hoe we Deventer nog groener, eerlijker en socialer kunnen maken. Ik wens iedereen een hele fijne zomertijd toe!

Tjeerd van der Meulen
Fractievoorzitter GroenLinks Deventer

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Beleidsplan

De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het schrijven van een beleidsplan. We willen dit j…

05 oktober 2023
Geen categorie

Veganistische Boeuf Bourguignon voor oma

Vandaag organiseerde DWARS Overijssel een veganistische kookworkshop, gegeven onder leiding van de u…

21 december 2022
Geen categorie

Laat jonge vrouwen in hun hemd staan

Nu de zomer is aangebroken en het zonniger aan het worden is wil iedereen daar graag van genieten. V…

22 juni 2021