Geen categorie,Zomer 2019,Zomer Socials

Throwback Wednesday: Stijn Jager

17 juli 2019

Mijn naam is Stijn Jager, 27 jaar en ik woon in Gramsbergen. Ik ben een geboren en getogen Hardenberger en ben heb dit jaar voor het eerst in mijn leven mijn thuisstadje verlaten voor Gramsbergen, een paar kilometer van Hardenberg af. Ik ben recentelijk afgestudeerd en begin volgende week aan mijn nieuwe baan als Ruimtelijk Adviseur. In de laatste periode van mijn studie ben ik politiek actief geworden en heeft dit me geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling en als een soort springplank voor mijn startende carrière.

In het najaar van 2017 heb ik kennis gemaakt met de Hardenbergse GroenLinks fractie en heb ik deelgenomen aan de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Helaas hebben we net geen zetel winst behaald en dus was Anne van den Hoek, en later in het jaar Romano Boshove onze fractievoorzitter en enige raadslid.

Om kleine partijen als ons te ondersteunen is in de loop van 2018 door de Hardenbergse gemeenteraad besloten schaduwraadsleden aan te stellen, waarmee raadsleden beter kunnen worden ondersteund. Voor GroenLinks ben ik dat geworden, voor een deel omdat de schaduwraadsleden verkiesbaar moeten zijn geweest en de rest van onze actieve steunfractie dat niet was, of om andere redenen een rol als schaduwraadslid niet zagen zitten. Op 16 Oktober 2018 heb ik de eed afgelegd en ben ik officieel geïnstalleerd als schaduwraadslid.

Vanaf dat moment was het voor mij (in overleg) mogelijk aan oriënterende rondes deel te nemen in plaats van Romano. Met mijn ruimtelijke expertise was het vrij eenvoudig deze keuzes te maken; ruimtelijke onderwerpen als het beoordelen van bestemmingsplannen of de gemeentelijke Omgevingsvisie staan vaak op de gemeenteraadsagenda.

Ik heb mijn eerste jaar als schaduwraadslid als erg leuk en leerzaam ervaren. Met een kleine fractie als de onze is het niet altijd mogelijk aan alle raadsactiviteiten mee te doen, dat is ook best lastig in een gemeente met 29 kernen waarvan je het liefst van alle 29 precies wil weten wat er speelt. Zoals Romano in onze algemene beschouwingen van een paar weken terug betoogde zie je als gemeenteraadslid of steunfractielid pas echt wat de inwoners van de gemeente allemaal doen.

Voor mijn werk als Ruimtelijk Adviseur hield ik al een tijd rekening met enige afstand tot een leuke baan. Hardenberg ligt in een uithoek van Nederland, voor de gemiddelde HBO opleiding moet men immers al gauw een minimaal een half uur tot een uur reizen. Mijn toekomst zag ik voorheen dus vooral buiten mijn vertrouwde gemeente, en dat is wel enigszins veranderd door wat ik heb geleerd als schaduwraadslid. Voor werk zal ik nog steeds buiten mijn gemeente moeten kijken om mijn raadswerk goed te kunnen doen.

Toch ben ik meer en meer de kwaliteiten van Hardenberg gaan zien als plek om te wonen en te leven. De natuur is hier geweldig, het is betaalbaar en er zijn goede voorzieningen op een niveau dat past bij Hardenberg. Jaarlijks komen duizenden toeristen naar het Vechtdal om te genieten van alles wat deze regio te bieden heeft en het voelt heerlijk om hier te mogen wonen.

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Beleidsplan

De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het schrijven van een beleidsplan. We willen dit j…

05 oktober 2023
Geen categorie

Veganistische Boeuf Bourguignon voor oma

Vandaag organiseerde DWARS Overijssel een veganistische kookworkshop, gegeven onder leiding van de u…

21 december 2022
Geen categorie

Laat jonge vrouwen in hun hemd staan

Nu de zomer is aangebroken en het zonniger aan het worden is wil iedereen daar graag van genieten. V…

22 juni 2021